Home

Foto & video 1166 x bekeken 1 reactie

Carrouselrobot in de praktijk

In Zweden draait de carrouselmelkrobot van DeLaval in de praktijk. Boerderij ging kijken.

Foto

 • Eind vorig jaar introduceerde DeLaval de eerste carrouselmelkstal waarin robotarmen melken. Het is een nieuwe stap in het robotmelken voor grote koppels. Inmiddels draaien er vier Automatic Milking Rotary (AMR)-systemen in de praktijk. 800 tot 1.000 koeien zouden tweemaal per dag zijn te melken of 450 tot 600 koeien driemaal daags. .  Foto’s: Frits Huiden, DeLaval, tekst: Frits Huiden

 • Twee exemplaren van de carrousels staan op testbedrijven en twee bij veehouders in Zweden en Nieuw-Zeeland. Boerderij nam een kijkje bij het AMR-systeem van Stefan en Karin Löwenborg. Zij boeren in het Zweedse Gamleby met 415 koeien op 870 hectare, waarvan 305 hectare bos en water. De dieren produceren 29 kilo melk per dag, met 4,2 procent vet en 3,6 procent eiwit. Het celgetal ligt op 200.000 cellen per milliliter.

 • Stefan Löwenborg: „‘s Ochtends om kwart over vier beginnen we. De dieren die ook uitloop naar buiten hebben, gaan in de wachtruimte en we zetten de rotor aan. Rond elf uur is de melkbeurt voorbij. Intussen hebben we de kalveren gevoerd, de boxen gereinigd en de andere dieren verzorgd.” In de AMR melken de Löwenborgs 25 koeien met de hand. Tevens melken ze nog 10 tot 15 dieren in een grupstal, vanwege afwijkende melk die in de AMR nog niet is te scheiden. „De capaciteit van de AMR wisselt van 70 tot 90 koeien per uur. Dat ligt niet alleen aan de robot. Met hetzelfde aantal medewerkers melk ik nu makkelijk ruim 400 koeien dan de krap 300 dieren die ik voor de komst van de AMR molk.”

 • De AMR op dit Zweedse bedrijf is niet veel anders dan wat DeLaval bij de introductie op de Eurotier-beurs liet zien. Als melkstal gebruikt Löwenborg de HBR-rotor van DeLaval. De binnenmelker is maximaal 24 standen groot om de robot goed te laten draaien. Achteraf installeren wordt mogelijk. De aansluittechniek is op de meeste punten gelijk aan het VMS-eenboxsysteem van DeLaval.

 • Bij binnenkomst van de koeien staan vier robotarmen klaar om voor te behandelen en aan te sluiten. De armen zijn gespiegeld ten opzichte van de standaard VMS-arm en staan vast op de grond. Ze bewegen dus niet met de rotor mee. De rotor start en stopt om telkens een stand door te draaien, zodat de armen hun werk kunnen doen. De eerste twee armen behandelen elk twee spenen voor met de bekende voorbehandelbeker. De derde en vierde arm sluiten elk twee tepelbekers aan met de klauwloze, losse slangen. De melkbekers zijn ook handmatig en dus per kwartier te gebruiken, de voorbehandelbeker niet.

 • Een verschil met de VMS is dat de armen van de AMR twee tepelbekers tegelijk pakken. Bij Löwenborg doet de arm dat nu nog met de bestaande grijpklauw. Deze reclamefoto is van de eerder voorgestelde, maar nooit op de markt geïntroduceerde magnetische klauw, die DeLaval nog test. De afname en alle overige informatie gaan net als op de VMS per kwartier.

 • Een belangrijk verschil met de VMS is de koepositionering. De AMR heeft geen mechanische koevolger / mestplaat, maar gebruikt vier Time of Flight (TOF)-camera’s. Een voor elke arm. Via drie meetpunten op de rug van de koe weet de camera waar het dier staat. De armen gebruiken de gegevens als referentie. Ook de sprayarm gebruikt zo’n camera. Wellicht komt deze techniek ook voorhanden op de VMS.

 • Na circa tien minuten op het platform staat een vijfde arm klaar om de uier te sprayen. Dit gaat niet via coördinaten of de W- of U-vorm van de VMS, maar ook via een TOF-camera. De arm sprayt dus gericht op de speen. Hoeveel spraymiddel dit bespaart, is nog niet bekend.

 • Na de vijfde sprayarm volgt een zesde mechaniek (naast looptrapje) met vaste bewegingen. Dat voorziet de melkbekers van een dubbele backflush (na-reiniging), reinigt de buitenkant van de bekers en reinigt een stuk van de melkslang. Een mestschraper en enkele waternozzles maken het platform schoon. De laser wordt alleen gereinigd met een waterstraal en perslucht, niet met een spons, zoals op de VMS.

 • Als een koe na een ronde nog niet uit is, stopt de stal en melkt haar leeg. Een koe die halverwege een melkbeker aftrapt, wordt van de rotor afgedreven, maar krijgt via koeherkenning wel voorrang in de wachtruimte om opnieuw te gaan. De AMR is ook met een kleinere rotor en drie armen te krijgen. Uitbreiding naar vijf armen is dan mogelijk. Melkanalyse met Herd Navigator en krachtvoer voeren kunnen nog niet op de AMR, maar opties als OCC-celgetalmeter en stoomreiniging zijn er wel. Melken met vrijwillige koerouting ligt in de planning. De prijs voor de carrouselrobot wil DeLaval nog niet geven. Die zal echter concurreren met meerdere VMS-melkrobots van gelijke capaciteit.


Eén reactie

 • no-profile-image

  Frank

  Zal wel een duur speeltje zijn, eerst maar eens wachten totdat de kinderziektes druit zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.