Home

Foto & video 2175 x bekeken

Aardappelen op 90 centimeter

Marcel Nijenhuis in Espel (Fl.) teelt pootaardappelen volgens het quadsysteem. In een brede, 90 centimeter rug poot hij twee rijen aardappelen.

Foto

 • Marcel Nijenhuis in Espel (Fl.) teelt pootaardappelen volgens het quadsysteem. In een brede, 90 centimeter rug poot hij twee rijen aardappelen. Voor de bollenteelt schakelde Nijenhuis ruim tien jaar geleden over op bedden van 1,80 meter. Aardappelen blijven telen op 75 centimeterruggen was gezien de normalisatie niet praktisch.


  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Luuk Meijering


 • Aanvankelijk teelde Marcel Nijenhuis zijn pootaardappelen net als bloembollen op 1,80 meter brede bedden. Sinds vorig jaar poot hij zijn aardappelen weer op ruggen, maar dan wel 90 centimeter brede.


 • Speciaal voor deze teeltmethode importeerde Nijenhuis uit Engeland een Standen-Pearson pootmachine.

 • De pootmachine trekt per rug twee pootgeultjes voor de aardappelen. De rijen in de rug komen 26 centimeter van elkaar.

 • Nijenhuis koos onder meer voor deze machine vanwege de vier rijen pootbekers per rug. Ook bij nauw poten is dan nog een redelijke snelheid te halen. Tussen de rijen pootbekers is nog ruimte voor de granulaatstrooier.

 • De roestvrijstalen kouters verspringen iets van elkaar om ruimte te winnen.

 • Achter de wielen van de pootmachine maakte de akkerbouwer een sporenwisser om ook het trekkerspoor weer los te maken. Het losmaken is vooral nodig om voldoende losse grond te krijgen om de rug op te bouwen.

 • De rugvormer achter de pootmachine trekt in één keer de definitieve rug. Extra gewichten zorgen ervoor dat de ruggen in de droge grond stevig genoeg worden.


 • De afgevlakte rug is van boven 55 centimeter breed, de twee rijen liggen 26 centimeter uit elkaar. De inhoud van de ruggen is groot genoeg om de hele aardappelopbrengst te kunnen bergen. Nijenhuis heeft ervaren dat deze ruggen bij hevige regenval niet snel afspoelen.

 • Voor het poten van de aardappelen gebruikt de akkerbouwer dezelfde trekker als voor het bollenplanten. De bunker op het dak dient als voorraadbak voor de pootaardappelen.

 • Met de hefmast voor op de combinatie vult chauffeur Roelof Janssen vanuit een kist de voorraadbunker.

 • Tijdens het poten vult Janssen vanuit de voorraadbunker de pootmachine.

 • Dankzij de gps-besturing liggen de ruggen strak over het perceel.

Of registreer je om te kunnen reageren.