Home

Foto & video 2239 x bekeken 5 reacties

Zelf vroeg mais zaaien

Maatschap Berntsen melkt 200 koeien in Azewijn (Gld.) Het bedrijf zaait al vele jaren zelf de mais, ongeveer 40 hectare. Het liefst vroeg. Voor het weekend zit alles erin.

Foto

 • Maatschap Berntsen, bestaande uit de broers René en Harrie, melken 200 koeien in Azewijn (Gld.). Al vele jaren zaaien ze zelf de mais, ieder jaar ongeveer 40 hectare. René is de man van de zaaimachine. Het liefst zaaien ze vroeg, zeker op de lichtere grond. Zo ook dit jaar; voor het weekend zit alles erin.


  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Henk Riswick

 • De broers hebben zelf twee trekkers van rond de 150 pk. Dat is natuurlijk wat grof voor een vierrijige maiszaaimachine. Voor drie dagen in het jaar een extra kleine trekker aanschaffen zagen ze begrijpelijkerwijs niet zitten. Het tijdelijk huren van de lichtere John Deere van de buurman is een kosten-efficiënte oplossing. Ook wat betreft spoorbreedte past de trekker prima voor de zaaimachine.

 • De Becker-zaaimachine is inmiddels al weer acht jaar op het bedrijf en volledig afgeschreven. De machinekosten vallen dus mee. Een gelukje was dat er bovendien geen kosten gemaakt hoefden te worden om de machine te laten voldoen aan de laatste CTGB-voorschriften (ter voorkoming van bijensterfte). De Becker-pneumaat werkt als een van de weinige zaaimachines namelijk met een overdruksysteem, een werkingsprincipe dat van zichzelf al voldeed aan de nieuwste eisen. Op termijn overwegen de broers wel de aanschaf van een gebruikte zesrijer, maar voorlopig gaat het prima zo.

 • Sinds twee seizoenen wordt er niet meer geploegd. Naast het voordeel van de besparing van deze intensieve werkgang kozen de broers vooral voor deze werkwijze omdat de bemesting nu in de teeltlaag blijft. Deze wordt nu beter benut. Nadeel is wel dat de bestrijding van groenbemesteropslag iets nauwer luistert. De onkruidbestrijding laten de broers over aan de loonwerker.

 • Na de bemesting is een rondje met de kopeg voldoende om het perceel zaaiklaar te krijgen. Dit is de taak van stageloper Jesper Dieker.De lichte zandgrond is nu flink droog. Het streven is om alle mais er voor het weekend nog in te hebben. De broers willen geen risico lopen om straks in een regenperiode verzeild te raken met het zaaiwerk. Het kan maar klaar zijn, is de gedachte.

 • De bekende gele gps-antennebol heeft geen functie bij het rotorkopeggen. Het is een parallelrij-systeem dat vooral bij het kunstmeststrooien dienst doet. Van de buitenzijde is het systeem niet te onderscheiden met het vele malen duurdere RTK-gps. De bandenpakker in de fronthef zorgt voor een gelijkmatig zaaibed.

 • De broers zaaien het liefst vroeg en kiezen ook voor een vroeg ras. Want met een beetje geluk is de kolfzetting dan begonnen voordat het risico op een lange droge periode toeneemt (maanden juli/augustus). Dit jaar gaat er hoofdzakelijk LG 30.210 de grond in, op een enkel perceel zwaardere komklei wordt Adenzo gezaaid.

 • Slechte ervaringen met vroeg zaaien hebben de broers nog niet gehad. Het iets eerder kunnen hakselen is ook mooi meegenomen.

 • De kunstmestbak wordt nog eens bijgevuld. Nog een paar rondjes en de zaaimachine kan weer een jaar de schuur in.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter p

  Een mooie roterkopeg met een grote trekker ervoor. De trekker huren van de buurman hoeft toch niet, hang die zaaimachine gewoon achter de roterkop. Scheelt weer tijd en geld.

 • no-profile-image

  GPS

  De gps ontvanger op het dat van die john deere is niet te onderscheiden van RTK GPS ontvanger??

  Had de journalist zijn bril wel op tijdens het interview?

 • no-profile-image

  S. Davelaar

  Bij ons hangt zo'n 4-rijer gewoon achter de rotor-eg. Die extra trekker is dus zowiezo overbodig. Of de rotor-eg in de fronthef, dan kan 't zaaimachientje achterop de trekker.

 • no-profile-image

  mieras

  mischien is de roter breder dan het zaaimachin dan gaat het ook niet he

 • no-profile-image

  jan

  Op de foto's werken ze toch echt met een 3meter rotor-eg. Of zaaien ze in Kruiningen niet op 75cm........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.