Home

Foto & video 1584 x bekeken

Kleurrijke Pasen in de polder

Volop bloeiende tulpen in de polder is het beeld rond Pasen. Mede door het prachtige voorjaarsweer is het een fleurig geheel.

Foto

 • Volop bloeiende tulpen in de polder is het beeld rond Pasen. Mede door het prachtige voorjaarsweer is het een fleurig geheel. De keerzijde van het mooie, droge weer is dat er veel moet worden beregend. De selectie is in volle gang en hier en daar poten boeren de laatste aardappelen rond de bollenvelden.

  Foto’s & tekst: Sytze Bakker


 • Mts. Jeroen Schutte in Nagele (Fl.) runt een bloembollenbedrijf samen met zijn vrouw en is volop bezig de Flash Point dubbele rode tulpen te selecteren met een groep van 12 personen, waaronder Polen, uitzendkrachten en zzp’ers. Aangezien zijn tulpen (35 ha eigen teelt en 35 ha contractteelt) in een kleine straal rondom het bedrijf staan, sloot Schutte een hagelverzekering af. De jaarpremie voor het kostbare product is vele duizenden euro’s per hectare.

 • Een beeld van het virus in de bloem die er afgeplukt wordt. De plant krijgt met een spuitje Roundup, zodat de gehele plant inclusief bol afsterft. Deze tulpen worden waarschijnlijk eind deze week gekopt. Voor de teelt van volgend jaar worden de kleine bollen uit de oogst gebruikt evenals de afgebroeide bollen uit de broeierij.

 • Gezellig met z’n allen aan de koffie (Jeroen Schutte in de blauwe overall).

 • Onderweg: een perceel dat beregend wordt.

 • Johan Koomen in Ens ‘oogst’ de laatste tulpen uit de broei, die van januari tot Pasen plaatsvindt . Ongeveer 15 procent van de eigen teelt gebruikt Koomen zelf in de broeierij.

 • Selecteren in het veld met 6 á 7 mensen. De teeltfrequentie is 1 op 7 en Koomens bollen (30 ha met 15 soorten) liggen 10 kilometer rondom het bedrijf. Het selectiewerk gaat voorspoedig.

 • Naast tulpen teelt Koomen 1 ha hyacinten. Deze zijn van een afstand te ruiken.

 • Beregenen is noodzaak op de zandgrond; drie keer per twee weken. Het water komt uit het Ketelmeer en is van hoge kwaliteit (helder).

 • Een paars perceel aan de rand van de polder.

 • Arjan Jong uit Lutjebroek (N.-H.) is bij Urk ‘aan het genieten van de polder’. Hij heeft 17 ha tulpen in de polder en is tevreden over de kwaliteit van de bollen die hier groeien.

 • Deze Purple Prince-bolletjes groeien voor het eerst. Verderop staan bollen die duidelijk groter zijn. Dit perceel, waarvoor geen hagelverzekering is afgesloten, wordt minstens één keer per week beregend.

 • Door het mooie weer groeien de tulpen snel. Bloembollenbedrijf Germaco uit Bovenkarspel (N.-H.) is bezig met het koppen van een perceel witte tulpen bij Nagele.

 • Leon Bovée (Nagele) poot naast dit perceel tulpen zijn laatste pootgoed. Voordat hij kon poten moest hij eerst beregenen, vanwege de kluiten op de in het voorjaar geploegde lichte grond.

 • Bij Kwekerij Baas in Ens is het hoogseizoen. Er werken 30 vaste medewerkers en tijdens de piekmomenten een veelvoud aan uitzendkrachten. De pot- en perkplanten uit de kassen (26 hectare) worden nu volop uitgeleverd. Baas richt zich met de afzet van zijn producten op de nationale en internationale markt. Medewerkers verplaatsen zich in de kassen met de fiets of met golfkarren vanwege de grote afstanden.

 • De geraniums staan er goed voor in dit deel van de kas, ze vormen een kleurrijk geheel. De planten groeien snel. Twee Poolse medewerkers ontdoen de planten van uitgebloeide bloesem, zodat de planten weer voller kunnen groeien en bloeien. Aan het plafond hangen hangplanten die medewerkers met een lange stok naar beneden kunnen halen.

 • Kleurrijke oppervlakten in de kas en een verscheidenheid van planten bovenin.

 • Een sproeiboom beregent de planten in de kas. Het water komt uit een groot bassin, waarin al het regenwater voor de kassen wordt opgevangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.