Home

Foto & video 1263 x bekeken

Boerenweegstrooier van Sulky

Weegstrooiers waren voorheen duur. Sulky heeft nu ook een goedkopere boerenweegstrooier. Een impressie .

Foto

 • Weegstrooiers waren voorheen duur. Steeds meer fabrikanten komen nu met een eenvoudige en vooral goedkopere weegstrooier die niet alleen akkerbouwers maar ook veehouders past. Ook Sulky heeft er nu een. De DPX28 werd eind vorig jaar geïntroduceerd. De eerste modellen draaien in Nederland.

  Tekst: Frits Huiden, foto's: Marcel van Hoorn fotografie
 • Aan de driepuntzijde van de strooier het belangrijkste verschil met de grote luxe X-serie van Sulky-Burell. Waar de grote weegstrooiers van Sulky in een weegbok hangen, is de driepuntsbok van de DPX 28 geheel geïntegreerd.


 • De DPX28 maakt gebruik van één weegstaaf. De kleinste X, de X36, kost €15.500. De DPX 28 kost €11.000. Het belangrijkste verschil maakt het weegsysteem van €8.400, dat €5.160 kost op de DPX28.


 • Er is ook modulebouw van toepassing, zoals blijkt uit de extra gaten voor de hefkogels, mocht de strooier zonder weeginrichting geleverd worden als simpel Prima-model.
 • Op de driepunt zijn stevige bussen geschroefd om de hydrauliekslangen in op te bergen.
 • Het gaat om vier hydrauliekslangen. Met de bovenste dunne slangen wordt de kogelkraan geopend van de dubbelwerkende klep op de doseerschuif. De kogelklep (normaal vaak handbediend) voorkomt het gevaar van een lekkend trekkerventiel en daardoor een kunstmestdoseerschuif die langzaam open gaat.


 • Voorop de bak is de processor van de weeginrichting bevestigd. Net als bij de luxe strooiers weegt de DPX statisch én dynamisch, dus tijdens het rijden en corrigeert zo de gift naar het werkelijke gewicht in de bak.


 • In de bak beweegt een verende tand constant heen en weer. In tegenstelling tot een roerijzer moet de triltand minder kunstmest verpulveren.


 • Net als de grote weegstrooiers beschikt de DPX over de Vision WPB-strooicomputer. Rijsnelheden zijn via een wielsensor, gps-signaal of Isobus-connectie op te pikken. De Sulky is niet met andere Isobus-terminals aan te sturen. Ook het op de Agritechnica 2009 geïntroduceerde Justax-strooicorrectiesysteem is niet te krijgen op de DPX-strooiers, evenmin als het nieuwe Econov plaatsspecifieke strooien.

 • De DPX-serie is te krijgen met werkbreedtes van 12 tot 28 meter en bakinhouden van 1.500 en 2.100 liter. Handig: alleen voor smallere werkbreedtes moeten de schoepen op de strooischijf versteld worden. Binnen die marge is de strooibreedte (valpunt op schijf) elektrisch te verstellen via de terminal. Hierin zijn acht kunstmestsoorten op te slaan.

 • Ook de Tribord-kantstrooi-inrichting is op de DPX elektrisch via de Vision-terminal te bedienen. Ingevoerde waardes en strooihoeveelheden zijn via een SD-kaartje op de pc te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.