Home

Foto & video 5213 x bekeken 1 reactie

Zo stel je de zaaimachine af

Een goed gewas begint met goed zaaien. Daarom nog even de aandachtspunten op een rij.

Foto

 • Een goed gewas begint met goed zaaien. Daarom nog even de aandachtspunten op een rij. Voor de foto’s is gebruikgemaakt van een Lemken Saphir mechanische zaaimachine, maar voor andere machines komt het principe op hetzelfde neer. Bij een pneumatische zaaimachine zijn de details wat verschillend, maar ook daar komt de afdraaiproef eigenlijk op hetzelfde principe neer.
  Tekst: Martin Smits, foto's: Dennis Beek

 • Zo stel je de zaaimachine af. Ken uw machine en raadpleeg het instructieboek. De belangrijkste afstelgegevens staan stapsgewijs vaak ook op een sticker op de machine geplakt.

 • Zet de bodemkleppen op de juiste stand. Dat hangt af van de grofheid van het zaad. Voor bijvoorbeeld graan staan ze wat ruimer dan voor blauwmaanzaad.

 • Kies het juiste zaairad. Bij deze machine is er keuze tussen het grote zaairad of het fijne zaairad (voor fijne zaden). Bij oudere nokkenrad machines kan het nodig zijn voor fijne gewassen andere nokkenraderen te monteren.

 • Zet de toevoerschuiven van de zaaihuizen op de juiste stand. Bij grove zaden staan die vaak een tandje ruimer dan bij heel fijne zaden.

 • Plaats de opvangbak, of zoals bij deze machine, beide opvangbakken, onder de zaaihuizen.

 • Doe het zaad in de bak.

 • Zet de kleppen in de zaaihuizen om, zodat het zaad in de opvangbak valt in plaats van in de zaaipijpen. Draai vervolgens een paar slagen aan het zaaimechanisme zodat de zaaihuizen goed vol komen te zitten en kiep daarna de opvangbakken weer leeg.

 • Bepaal hoeveel zaaizaad u per hectare wilt zaaien. Het gaat niet om kilo’s maar om het aantal zaden per hectare. Dat hangt af van duizendkorrelgewicht, kiemkracht en verwachte opkomstpercentage. Bij de Lemken Easytronic machinebesturing voert u die gegevens in en berekent de computer zelf hoeveel kilo dan per hectare moet worden gezaaid en geeft aan op welke stand de aandrijving moet staan.

 • Stel de aandrijving in op de stand die volgens de zaaitabel hoort bij de hoeveelheid die u per hectare wilt gaan zaaien.

 • Het afdraaien kan beginnen. Zoek in het instructieboek op hoeveel slagen u moet draaien om een bepaald aantal vierkante meters te zaaien. Bij deze machine staat de tabel ook op de machine geplakt. Hoewel u bij de Lemken Easytronic ook een willekeurig aantal omwentelingen kunt draaien, omdat de computer tijdens de afdraaiproef ook het aantal omwentelingen telt en bij de geautomatiseerde adviesinstelling dat ook vanzelf in de berekening opneemt.

 • Vang het zaad op en weeg de hoeveelheid af. Hoe groter de hoeveelheid die wordt afgedraaid, hoe nauwkeuriger ook de weging zal zijn. Voor heel fijne zaden, waar maar weinig kilo’s van worden gezaaid (blauwmaanzaad soms zelfs minder dan een kilo per hectare), is een nauwkeurige weegschaal van groot belang; maar kan het ook nodig zijn om meer omwentelingen af te draaien om een voldoende grote hoeveelheid zaad op te vangen.

 • Meestal zal de machine niet meteen goed zijn afgesteld. Bij de Easytronic-computer van Lemken toetst u het resultaat van de afdraaiproef in en geeft de computer een nieuwe adviesstand. Bij de meeste machines moet u de correctie zelf bepalen. Vermenigvuldig de gewenste hoeveelheid met de gewenste hoeveelheid en deel dat door de gewogen hoeveelheid. De uitkomst is de hoeveelheid per hectare die u volgens de tabel van de machine moet instellen. Bij moderne machines wordt vaak een rekenlineaal of rekenschijf meegeleverd. Stel gewogen hoeveelheid tegenover de gewenste hoeveelheid en lees de nieuwe instelling af. Draai de machine opnieuw af op de nieuwe instelling en weeg opnieuw de opgevangen hoeveelheid af. Klopt die nog steeds niet, dan herhaalt zich de procedure net zo lang tot het klopt.

 • De machine is nu bijna klaar om te zaaien. Controleer of de juiste zaaidiepte is ingesteld. Meestal is er een centrale veerdrukinstelling of kan er per element veerdruk worden ingesteld. Bij deze machine met loopwielen wordt de diepte vooral bepaald door het wat voor- of achterover draaien van de zaaibalk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Student

  Altijd weer nuttig om het even door te nemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.