Home

Foto & video 969 x bekeken

Veel meer Sima-nieuws

Zoals altijd is er op een grote beurs als de Sima veel meer nieuws dan wat Boerderij en TREKKER kunnen plaatsen. Om te voorkomen dat het helemaal ondersneeuwt hier een opsomming van ‘klein’ nieuws.

Foto

 • Zoals altijd is er op een grote beurs als de Sima veel meer nieuws dan wat Boerderij en TREKKER kunnen plaatsen. Om te voorkomen dat het helemaal ondersneeuwt hier een opsomming van ‘klein’ nieuws. Natuurlijk valt een Case IH Magnum 340 niet onder de noemer klein. Het nieuws aan deze gigantische trekker zat hem vooral in de stars and stripes.

  Tekst: Arend-Jan Blomsma, foto's: Henk Riswick

 • De John Deere 6D is de eerste trekker uit de 6030-serie met een nieuwe naam. De letter D staat voor de zeer eenvoudige uitvoering van de in Mexico gebouwde trekker. Deze zal, zoals het er nu uitziet, niet op de Nederlandse markt komen.


 • Landini toonde voor het eerst een 5-serie trekker zonder cabine.


 • Ook Landini-trekjes in deze McCormick G-Max. Het is een overgespoten Landpower, die in Frankrijk en Oost-Europa op de markt komt; niet in Nederland.

 • Deze Kubota staat op een eigen rupsonderstel. In Nederland niet echt nodig, in de natte rijstvelden van Japan ligt dat anders.

 • Lemken bewaart het echte nieuws voor de Agritechnica. De enige echte noviteit was hier de Solitair 8-zaaimachine met daarvoor een Heliodor-schijveneg.

 • Semeato is een Braziliaanse fabrikant van directzaaimachines. Deze TD Tron is de eerste met pneumatisch zaadgoedtransport. Deze techniek komt van Sulky, net als de verdeling van het zaad.

 • Miedema toonde al eerder een vierrijige getrokken versie van de nieuwe Structural-snarenbedpootmachine. Nu ook een tweerijige gedragen versie.


 • Artec is bekend als fabrikant van grote spuitmachines met de spuitboom voorop. Nu toonde de Franse fabrikant ook een versie met de bomen achterop. De 500 liter schoonwatertank verhuist daarvoor naar de voorkant van de machine.

 • Kuhn stelde een nieuwe getrokken middenklasse spuitmachine voor, de Metris. Deze heeft een 4.100 l tank en aluminium spuitbomen van 18 tot 36 meter.

 • JF had twee nieuwe maaiers meegenomen naar Parijs. De GXS 3205 VariFloat heeft een hydraulische bodemdrukontlasting. De maaier heeft een werkbreedte van 3,15 m. De GXF 3205 P-frontmaaier heeft een vernieuwde bodemvolging.

 • Unia krijgt een steeds breder pakket aan machines. Hij heeft nu ook een perswikkelcombinatie.

 • De Saba Silofarmer is een zelfrijdende voermengwagen van de Franse Cartel-groep. De verticaalmenger is er in 14 en 16 kuub. De laatste heeft een Mercedes-motor van 147 kW.


 • Bijzonder aan de Alieco-voermengwagen met verticale vijzels is de plaats van de loskleppen. Deze zitten helemaal aan de achterkant en houden daarmee de breedte van de wagen beperkt.


 • Gourdon is een kipperfabrikant, die ook haakarmcarriers maakt. Daarvan is deze drieasser een voorbeeld. Bijzonder aan het Guima Palfinger-haakarmsysteem zijn de extra knikpunten, voor het laag houden van de bak bij het optrekken, en de hefboom achter, om hoger te kunnen lossen.

 • Ploeger is importeur van de Amerikaanse Oxbo-machines. Een voorbeeld hiervan is de suikermaiskolvenplukker, die we in Nederland waarschijnlijk niet zoveel zullen tegenkomen.

 • Het Turkse Armatrac toon de nieuwe smalspoortrekkers van het type 802 en 804 FG. De trekker was zo nieuw dat folders en prijslijsten niet eens klaar waren. De motor is een 55,5 kW sterke Perkins.

 • Alchimasse zegt de uitvinder te zijn van de inrijgewichten waardoor je in een handomdraai het frontgewicht kan verzwaren of verlichten. Ze recht daar momenteel over met diverse concurrenten. Getoond werden enkele gewichten van 600 tot 1700 kg met verzwaringsstukken van 300 of 500 kg. Ze maakt ook de contragewichten voor Liebherr kranen. De richtprijs ligt momenteel op zo’n €1,40 per kg.

 • McHale toonde de 991 High Speed tafelwikkelaar. Het geheim schuilt in de dubbele foliestretcher die naast en halverwege boven elkaar staan. Doordat folie al gerekt en tegelijk samen op de baal komt is de kans op breuk minimaal en kan de baal sneller ronddraaien. De High Speed wikkelt in anderhalve minuut 3 balen. Een gewone wikkelaar doet er dan twee.

 • De RollKrop van fabrikant Actisol is een bodemaangedreven frees die op hoge capaciteit groenbemester kort maakt. Daartoe zijn aan de rollen schuin geplaatste scherpe kapmessen gezet.

 • Ekipchoc toonde een foam-mat die op de gewenste kipperlengte te bestellen is. De mat vangt de eerste en hardste klap van de aardappel, biet of ui of bij het lossen vanaf de rooier. Richtprijzen liggen tussen de €277 en €792 voor lengtes van 2,8 tot 8 meter.

 • Trekkers tunen is ook in Frankrijk hot. Het bedrijfje Sport-System verkocht in 2010 naar eigen zeggen 1.100 chiptuning-setjes à €850 voor trekkers. Daarnaast doen ze ook veel boten en vrachtwagens. Ja: het vermogen neemt toe. Nee: de trekker wordt niet zuiniger. JA: de fabrieksgarantie vervalt.

Arend-Jan Blomsma

Of registreer je om te kunnen reageren.