Home

Foto & video 1630 x bekeken

Valtra introduceert luxere A-serie

Op het fabrieksterrein van Valtra in de Centraal-Finse plaats Suolahti staat voor Boerderij een nieuwe Valtra A93 HiTech klaar voor een korte proefrit over het besneeuwde terrein.

Foto

 • Op het fabrieksterrein van Valtra in de Centraal-Finse plaats Suolahti, circa 600 kilometer zuidelijk van de poolcirkel, staat voor Boerderij een nieuwe Valtra A93 HiTech klaar voor een korte proefrit over het besneeuwde terrein. De nieuwe A HiTech-serie omvat twee modellen: de A83 en A93 HiTech van 65 kW (88 pk) en 75 kW (101 pk).

  Tekst & foto's: Martijn Knuivers


 • De nieuwe HiTech-serie lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de oude, tot Classic-serie omgedoopte, A2-serie. Het enige verschil is het embleem op de grille.

 • De bestaande oude A-serie die in 2003 is gelanceerd, bestaat uit drie modellen: de A72, A82 en A92 met vermogens van 54 kW (74 pk) tot 72 kW (98 pk). Deze blijven in productie en krijgen de toevoeging Classic.

 • De grootste vernieuwing is de omkeershuttle. De Classic heeft een mechanische omkeer aan de rechterkant, de HiTech de fijn werkende omkeershuttle links onder het stuur, die we al kennen uit de zwaardere N-, T- en S-series.


 • De A Classic heeft een Sisu-viercilinder met mechanische brandstofpomp, de nieuwe A HiTech heeft een Sisu-driecilinder met commonrailtechniek. • De 12V/12A-transmissie omvat vier versnellingen en drie groepen. Geen onder last schakelbare hoog/laag. De hendels liggen goed binnen handbereik en schakelen soepel.

 • De hydrauliekhendels zitten nogal diep weggestopt. Bij bedienen raak je met je hand vaak de zijbekleding aan.

 • Eindelijk hangende pedalen in de HiTech. De Classic houdt staande pedalen. • De journalisten kregen ook een rondleiding door de fabriek. De Valtra A-, N-, en T-serie worden in Suolahti gebouwd, alle op dezelfde assemblagelijn. De zware S-serie komt uit het Franse Beauvais, waar hoofdzakelijk MF-trekkers worden gebouwd.


 • Deze moderne fabriek heeft naast de assemblagelijn een monorail lopen die vanuit de magazijnen de gewenste onderdelen naar de lijn transporteert.


 • Een display op het monorailplateau vertelt de monteur wat en hoe te monteren.


 • Elke monteur weet daardoor wat hij moet doen.


 • De Sisu-motoren en voorassen liggen al klaar. • Nog even de banden erop.

 • En desgewenst af fabriek een Alö-voorlader en weer een trekker af. Dagelijks verlaten 40 trekkers de fabriek. In 2010 bedroeg de productie 8.500 stuks. Valtra streeft naar meer dan 10.000 trekkers per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.