Home

Foto & video 1636 x bekeken 2 reacties

Fotowedstrijd deel 2

In Boerderij was onlangs al het eerste resultaat te zien van ingezonden foto’s voor de fotowedstrijd. In deze internetreportage meer mooie foto’s.

Foto

 • “Wat is er mooier dan even een balletje te trappen op het net geharkte land?” vraagt Saskia Diepman in Dalfsen (Ov.) zich af. Ze stuurde deze foto in.


 • Maar dit is nog mooier: wachten totdat papa klaar is met harken, om even samen een balletje te trappen.

 • Ouderwets hooien. “De geperste kleine baaltjes met behulp van een riek opsteken op een wagen en die wagen weer lossen op de hooizolder”, vertelt Leen Snijders uit Den Haag (Z.-H.). Voor de wagen een McCormick type D-214. • Roel Eppink stuurde een hele serie oogstfoto’s in. Hier volgen er drie, waaronder deze van het mais hakselen.

 • Een flinke rookpluim bij het opstarten van de hakselaar.

 • De ruitenwisser van de combine doet niet alleen dienst als ‘waterwisser’.


 • Jan van Sleeuwen in Boekel (N.-Br.) stuurde deze foto in. Hierop is te zien dat hij meedoet aan een demonstratie van het vroegere oogsten, op een ouderwetse oogstdag.


 • Graanoogst met groot materiaal. Een prachtige plaat vanuit Canada, om precies te zijn in de plaats Dauphin, Manitoba. De foto’s zijn gemaakt door Arjan Eshuis op het bedrijf van Gerlof Pool.

 • Hier ook nog een zwart-wit foto van Arjan Eshuis van een combine in een Canadees tarweperceel.

 • Moniek Verduin in Burgerbrug (N.-H.) is op haar 14e al actief in de weer met het fototoestel. Over bovenstaande foto vertelt ze: “Ik heb een mooie foto gemaakt van het grassen, hier werd de eerste snee van het jaar weggehaald. Ze begonnen 's ochtends vroeg al. Het bedrijf dat dit deed was loonbedrijf Borst in Burgerbrug.” • Een niet alledaags beeld op deze foto van Rick Harmsen in Harfsen (Gld.). De foto haalde de top-10 notering. Rick Harmsen legt uit: “Deze strobaaltjes staan te drogen in de zon, omdat ze nat waren geregend tijdens het laden op het land. Maar wat wil je ook in zo`n natte maand!”


 • In de categorie ‘Oogst in het klein’ deze foto van A. Steenbergen in Strijen (Z.-H.). “Wat natuurlijk gemakkelijk kan door de vele machines tegenwoordig, doe ik nu als gepensioneerde op kleinschalige manier met mijn kinderen en kleinkind. We gaan dus een stuk terug in de tijd. Op de tuin hier in het dorp oogst ik vroege Frieslanders met mijn hobbytrekkertje met een aardappellichter. Waarna we ze nog ouderwets oprapen. Zo halen we dus met de gehele familie onze ‘oogst’ en dus onze wintervoorraad binnen.”


 • Coen Pleiter stuurde twee foto’s in van het inkuilen op het bedrijf. Hier de Merlo P34.7 op de kuil. • De Fendt 716 met Mengele-opraapwagen zorgt voor aanvoer van het gras.


 • Wouter van Corteveen in Kortenhoef (N.-H.) maakte deze foto van de eerste oogst bij Valthe (Dr.), eind juli 2011. • Ingrid Diepman in Dalfsen (Ov.) stuurde een paar foto’s van het hooipersen op 2 augustus. ” Ieder jaar hebben weer de nodige hooibaaltjes nodig. En ieder jaar hebben we over hulp niet te klagen.
  Voor de kinderen is het ieder jaar weer één groot feest!”, vertelt ze.


 • Hier nog een plaatje van de jeugd in actie. • Jacco van Klinken stuurde een foto in die niet direct met oogsten te maken heeft, maar die toch mooi in deze serie past. “De foto is gemaakt op de ploegwedstrijden van Schouwen-Duiveland. Ik rijd hier met een New Holland 6020 elite en een drieschaar Kverneland-ploeg. Ondanks in de ochtend een bui van 10 millimeter gingen we toch door met het ploegen.” • Een bijzonder plaatje: bieten rooien en tarwe dorsen tegelijk op hetzelfde perceel. Jelma Groenewoud van loonbedrijf Groenewoud in Nieuw-Vennep (N.-H.) vertelt dat de bieten 2 september geoogst moesten zijn, terwijl de tarwe nog op het land stond. Om de bieten te kunnen rooien, moest eerst de tarwe op de kopakker gedorst worden.

 • “Dit is een bijzondere situatie, we hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Het trok veel bekijks,” aldus Groenewoud. • Een bijzondere foto ingestuurd door Martijn Krijger in Grijpskerke (Zld.). “De boer is klaar met dorsen en geniet even van een bakje koffie. Nu is het tijd voor de kleine boer om die grote machine eens van dichtbij te bekijken!” De foto is gemaakt bij de duinen van Koudekerke in Zeeland en haalde de top 10.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Gerof Pool z'n Magnum is dus ooit nieuw verkocht in europa en niet in n america
  de mijne namelijk ook

 • no-profile-image

  pieter p

  Maakt niet uit waar hij verkocht is, het zijn gewoon goede trekkers!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.