Home

Foto & video 3579 x bekeken 4 reacties

Foto's van vroeger (3)

Iedereen heeft ze, leuke foto's uit vroeger jaren. Trekkers, koeien, varkens of kippen, we plaatsen ze als ze 10 jaar oud zijn.

Foto

 • Fokkerij zoals het er in de begin jaren '70 nog aan toe ging. Vleesveesperma was schaars, als het al voorradig was. De keuze qua bloedvoering was dan ook zeer klein. Ander probleem was de beschikbaarheid van het sperma. Destijds was het meestal enkel mogelijk om in de 'tweede ronde' te insemineren omdat het sperma op depot tijdens de route opgehaald moest worden. Dit gaf ons niet de gewenste resultaten. Om op een makkelijke manier meer mooi vee te krijgen importeerden wij toen al een fokstier uit België om in te zetten in onze dikbilfokkerij.
  Het duurde niet lang voordat in Nederland de KI-verenigingen inseminaties bij en met vleesvee professioneler begonnen aan te pakken. Wij speelden hierop in door als een van de eerste in Noord Holland sperma te importeren. De fokstieren kregen hierna minder werk, maar wel dankbaarder werk. Namelijk het drachtig maken van terugkomers, deze topkoeien zouden anders direct worden afgemest voor onze slagerij en nu werden ze meestal alsnog drachtig.
  Toen de eerste stier zijn werk moest verrichten, was dat voor ons wel een spannend moment vandaar dat het op de foto werd vastgelegd door mijn grootvader. Terwijl mijn oom de tochtige koe vasthoudt, doet de bul zijn ding en maalt niet om de toeschouwers.

  Ingezonden door Marnix Knetemann in Wijde Wormer

 • Het loof van de suikerbiet werd met een kopschoefel van de suikerbiet gesneden.

  Ingezonden door Harrie van de Sande in Tilburg

 • Suikerbieten uit de akker ploegen, omstreeks 1958.

  Ingezonden door Harrie van de Sande in Tilburg

 • H.J. Hoegen Dijkhof druk in gesprek met bezoekers tijdens een show bij het bedrijf in Dronten in 1980. 'HD' zoals hij door zijn personeel genoemd werd kon altijd vol geestdrift en kennis over zijn produkten met klanten praten.

  Ingezonden door Rudy Sterken in Ommen

 • Johanna Barneveld (19) uit Schiedam is in 1944 opgevangen door een pleeggezin in Zelhem. Sinds 1953 woont ze in Nieuw Zeeland waar ze een varkens- en pluimveebedrijf startte dat nu door de derde generatie gerund wordt. Weet iemand meer over de andere personen op de foto?

  Ingezonden door Pieter Bloem in Dunedin, Nieuw Zeeland

 • Mijn opa Hannes Spruit is hier druk aan het koeien melken. De foto is gemaakt in de jaren 50 in Kamerik.

  Ingezonden door Marianne van Echtelt in Houten

 • Even pauzeren voor een groepsfoto tijdens de oogst van 1962. 'We hadden er hard genoeg voor gewerkt', vertelde mijn moeder die rechts op deze foto staat, mailt Bianca Schellekens in Alphen (N.-Br.).

 • Mijn vader haalt hier, in 1943 dus tijdens de Tweede Wereldoorlog, hooi van het land.

  Ingezonden door Cees Bruurs in Hilvarenbeek

 • In de 70-er jaren werden de hooipakjes nog met veel mankracht in de hooivakken opgestapeld, zoals hier in de boerderij van de fam. Buls in Wachtum(Dr). De gebroeders Rieks, Berend en Lambert Buls en de buren Jan Weggemans en Kars Kiers zijn hier flink aan de slag. Op grote schaal hooien in pakjes wordt steeds zeldzamer.

  Ingezonden door Geert Buls in Dalen

 • In onze regio was het begin 80er jaren bijna een unicum dat er midden tussen alle melkveehouders luxe vleesvee gehouden werd. Keizersnedes kwamen nog niet heel veel voor. Vanwege onze combinatie slagerij en vleesveefokkerij kwamen er met enige regelmaat vrienden, klanten en kennissen kijken bij zo'n operatie en menigeen nam foto's en zelfs video-opnames. Soms werden er zelfs toeschouwers middenin de nacht hun bed uitgebeld wanneer er een koe kalfde. En hoewel zij altijd na de dierenarts gebeld werden, waren zij vaak voor de dierenarts al bij ons op stal aanwezig. Soms zelfs met kinderen (nog in hun pyjama) die tijdens de operatie in slaap vielen zodat ze het hele spektakel van de 'geboorte' van het kalf misten en het hele gezin bij een volgende keer weer kwam opdraven!

  Op de foto staan v.l.n.r. dierenarts Joost van Erp, mijn oom Jan Dirk Donker en mijn grootvader Klaas Donker

  Ingezonden door Marnix Knetemann in Wijde Wormer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Een gewone foto, toch? Maar zal bij vele boeren wel de nodige herrinneringen ( tikkie weemoed ) oproepen. Zeker! Het was hard werken, maar wel stukken ontspannender. Wat is er in die 30 a 40 jaar een hoop veranderd. Al was het alleen maar die lui die zich heden ten dage met het boerenwerk bemoeien. Vaak mensen die er geen jota verstand van hebben, die boeren op vele wijze dwars zitten. En ik zal maar niet gaan beginnen over de politiek gekleurde hobby, ik bedoel daarmee onze "bedeigde natuur". Kortom ik wou dat ik die tijd es weer over kon doen. Bedankt voor de leuke foto fam Buls.

 • no-profile-image

  johan stoop

  leuke foto ,mijn opa woonde ook als boer in kamerik rond die tijd ,cor hagen

 • no-profile-image

  Dirk - Thomas J.M. de Boer

  Vroeger kon je als geinteresseerde in dienst treden van een boer, deze kon je het vak aanleren. Tegenwoordig moet je al landbouwkundig ingieur zijn eer je een boerenbedrijf mag gaan runnen. Terwijl vele gewoon een keuterboer willen zijn met 5 tot 10 koeien, handmelken, een werkpaard op 4 benen enz. Om in eigen tempo te leven en gelukkig te zijn. Ook al zou dit een zwaar beroep zijn. Waar een koe kon blijven ook voor haar oude dag en niet naar het slachthuis moet zoals tegenwoordig. Als ze niet meer productief geworden is. Dit soort boeren bedrijven heeft Nederland nodig, boeren met respect voor het land en haar dieren. Den Haag, Brussel moeten zich schamen dat ze de boeren in de rode cijfers zetten en de wetten zo aanscherpen dat menigeen het eerder pijnlijk vindt boer te zijn, dan hoera roepen FIJN DAT IK BOER MAG ZIJN. Oude foto's roepen die tijd van TROTS boer te mogen zijn weer op.

 • djtijken

  Nadat ik twee keer naar de redactie heb gemaild, maar geen reactie krijg, maar even op deze manier. We hebben de mensen gevonden op foto 5, ingezonden door Pieter Bloem uit Dunedin (Nieuw Zeeland). De man bij de koe is overleden De oudste van de twee dochters, die op de koe zitten, kan zich Johanna Barneveld en haar zuster nog goed herinneren en zou graag willen weten hoe het verder is gegaan met hen.

Of registreer je om te kunnen reageren.