Home

Foto & video 3029 x bekeken

Machtig mooi: mais hakselen met eigen machines

Foto

 • 1

 • 2
  De nieewuwe oogst begint met voorbereiden. Kuilen worden ondergegooid en afgedekt met de krtaan. Met een Liebherr 900 van bouwjaar 1986 haalt bram de grond van de kuil.

 • 3
  Vegen is ook geen handwerk meer. Vader Bertie veegt de kuilplaat schoon met een veegmachine.

 • 4
  De Claas 80 SF met daarachter de Schuitemakrer Silagewagens. Siwa 90 en 110. een 9 en een 11 tonner.

 • 5
  Voor de oogst ook hakselaar klaar maken.
  Dit jaar is de messenkooi tot de waaier is al het plaatmateriaal vernieuwd. Doorgeroest en nu vervangen door roestvrijstaal. Waaier voorzien van dgrotere schoepen. voor meer cpacipteit/stuwkracht. Geen onderdeleen gekocht, allemaal zelf gemaakt. Niet meer aan te komen en duur. Zit in constructie/metaalbewerking, dus kan ik zelf maken.
  Van alle donderdelen zijn foto's. Vind mooi, oud en nieuw naast elkaar te leggen.

  Zwaarste type motor in de SF80: Deutz V10 motor van 270 pk. Hij heeft pk's genoeg. De opvolgende serie, de 690 heeft ook ongeveer deze pk's. ,,Is wel een slurper. Door mekaar zitten we ongeveer op 70 liter per ha".

 • 6
  Vorig jaar nieuwe powerriem op gekomen. Die verzorgt de aandrijveing van motor naar messenkooi en invoer.

 • 7
  Zelfdzaam punt: khakselaar van die leeftijd met vierwielaandrijveing. Zat er origineel al op. Metaaldetector al op. Een van de uitgebreidste: stuurpiloot. Pijp hydraulisch kantelbaar, invoerunit kun je hydraulisch van de messenkooio kantelenzodat je er makkelijker bij kunt. Tegenwoordig allemaal standaard, maar voor die tijd heel modern.

  Particulier gekocht rechtstreeks bij boer uit Brabant gekocht.

 • 8
  vierrijer kettingbek, nog niet met schijven, maar messenbalk die de planten afsnijdt. Wat gevoeliger dan schijven: stroopt nooit, maar als je steen vat dan moet je nieuw mesje inslaan. Kunt korte stoppel maaien, mes zit laag. Als mais aan de grond gewaaid/door elkaar gewaaid neemt ie ghoed mee.

 • 9
  Meer onderhoud dan kemperbek, momdatmeer draaiende delen. Kettingen: nieuwprijs €2.000. Ik heb adres dat rechtstreeks van leverancier / fabriek niet via Claas, en betaal maar kwart. 8 9 jaar moeten ze wel meegaan (geen zand happen en ingevet wegzetten. Op tijd vervangen, als ie knapt wordt ie gegerepen door ivnvoer en dan hele machine total loss.

 • 10
  Twee hakselaar voor sloop bijgekocht. Complete messenkooi, hydraupomp, invoer zijn gebruikt of liggen op voorraad. Donor. Nieuwe onderdelen zijn niet te betalen of niet te verkrijgen. Daarom een donor. Motor en onderdelen niet nodig weer doorverkocht. Zo heeft deze machine me niets gekost.

 • 11
  Normaal ander dak op. Deze niet. Werklampen toen ook niet standaard. Lampen later toegevoegd door vorige eigenaar.

 • 12
  De wagens zelfbouw afdeksysteem. Handmatig bediend, van voor naar achter. Geen kop laden. Je kunt van alles voor kopen, maar sleutelaar Mengerink Zelf bedacht.',,Zo kom je nog eens uit de trekker. Wordt je niet stijf."

 • 13
  Dan in actie. 15 ha eigen mais. die ze verpakken. Bij kennis die meerijdt met wagen, daar ook.

 • 14
  Doen geen loonwerk. ,,Lenen bij ander hebben we hekel aan. ook geen tijd voor. En willen loonwerrker niet in weg zitten."

 • 15
  Valtra N141 met de 1 tons wagen en op deachtergrond de Ford 5610 met de 9-tonner.

 • 16
  korte stoppek

 • 17
  stoppels mooi geknipt. emperbek gerafeld.

 • 18
  Bandjes zijn niet meer origineel. 70 cm brede banden, van een nieuwer type (600 serie) . Mais op verschillende percelen, ook laaggelegen. Zaaien vroeg, dan oogsten we op tijd en lukt het prima om met de 8,5 ton zware hakselaar goed vooruit te komen. Spoorbreedte 3,40 meter, zwaailamp wel nodig. Banden breder dan bek. Niet in midden ene kant 40 cm nen andere kant 15 cm over. Altijd rechtsom losmaken.

 • 19
  Vaak hakselaarchauf de oudeste, meest ervaren van de club. Hier niet. Bram is de technische man van het stel. Hij onderhoudt de machine. Kent 'm van voor tot achter. Kent geluiden. Sinds 2002 begonnen met 1rijer PZ, hakselt hij. Broer leek dat wel wat.
  Zicht is uitstekend. Bek zit heel dicht op je. Gewichtsverdeling is ideaal.

 • 20
  Leeft van jaar tot jaar naar toe. Heeft iets magisch, de maisoogst.

 • 21
  Maachrtig mooi werk, maar oordopjes zijn wel gewenst, ondanks dat het een mooi geluid is. Machines maken vel meer lawaai tot verre omstreken te horen. En warm in hokje. Totaal geen isolatie. Schuifduertjeachterin kieren langs. Geen airco, alle dueren en ramen los. Oorplastieken op maat. Zit radio in. Moet wel heel hard.

 • 23
  Geen rijkuil, alle mais wordt achteruit opgekuild. Reden: wat je op hoogte hebt 's avonds direct afgedekt met plastic en zand. Ligt niet dagen open. Dit jaar mais in twee keer gezaaid was. Kan in drie dagen weg. Dit jaar twee keer aangezet. Gaan ook niet dag en nacht door. Moet wel leuk blijven. Met eigne familie doen en melken gaat voor.

 • 24
  Haksellengte: 4,4 millimeter. Ondanks oud beestje kun je wel fijn zetten. 12 standen. Dit is fijnst.

 • 25
  koffiepauze; lopende bansd tussendoor. Pa met groene overal. Broer Rob Jeroen loop weer naar trekker om vast te rijden/

 • 26

 • 27

 • 28
  Ford 5110 op kuil. Lichte trekker op de kuil. Is zo gegroeid omdat het een makkelijk trekker is. Bedienen hef. Constant blijven rijden en dunnelaagjes omdat kleine silagewagens. Nooit broei! Wie met kuil begint, maakt ook af. Die weet precies hoe kuil aan toe is.

 • 29
  Broer Jeroen op kuil. Schaaf met punt kun je niet opschuiven. Deze alleen afvlakken. Als op hoogte, kun je afwerken naar onder. Zijkanten wat hoger leggen dan midden, totodat op hoogte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.