Home

Foto & video 1342 x bekeken

AVR Spirit heeft er een broertje bij

Dit jaar draaien de eerste machines van de nieuwe, tweerijige bunkerverstekrooier AVR Spirit 6200. Die is kleiner, lichter en goedkoper dan zijn grote broer de 8200.

Foto

 • Dit jaar draaien de eerste machines van de nieuwe, tweerijige bunkerverstekrooier AVR Spirit 6200. Die is kleiner, lichter en goedkoper dan zijn grote broer de 8200.


  Tekst: Martin Smits en Martijn Knuivers, foto’s: Harry Tielman • De AVR Spirit 6200 draaide vorige jaar als nulserie en is dit jaar in productie genomen. In Nederland draait dit jaar alleen een demo-machine, zoals hier op de Aardappelzetmeeldagen in Valthermond.

 • De AVR Spirit 6200 bedient de markt voor de middelgrote bedrijven op makkelijk zeefbare grond. Verstek en loofscheiding met doorvalmat vormen de basis van het concept.

 • In ongeklapt loof met aardappelen die slecht van de stronk los laten, kan een doorvalmat verlies van een enkele aardappel geven.

 • De steile zeefmat (links) zorgt voor extra reinigingscapaciteit. Er is plaats voor vier personen aan de leesband.

 • Boven de tweede egelband is er keuze uit een rotorkam of een afstrijkrol. Een rotorkam werkt vaak het beste als er stenen en kluiten mee komen. Voor zeer steenrijke grond wordt ook wel een borstel gemonteerd. Wordt gekozen om toch te klappen, bijvoorbeeld als de aardappelen erg vast aan de stronk zitten, dan draait een afstrijkrol de stronken er wat beter uit.

 • Twee horizontale egelbanden zorgen voor de nareiniging. De 6 tons bunker kan op dit moment alleen stilstaand lossen. Voor onderhoud is de machine goed toegankelijk. • De schijven zijn veerbelast. Er zijn vier grote loofintrekrollen, kunststof diabolo’s en automatische disselbesturing.


 • De AVR Spirit 6200 heeft een 6 tons bunker, 2 ton minder dan zijn grote broer de 8200. Rijdend lossen kan de 6200 niet. Rijdend kunnen lossen is wel een punt dat de gebruikers uit capaciteitsoogpunt een grote plus vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.