Home

Foto & video 695 x bekeken

Monsters in de mais

Onder barre weersomstandigheden demonstreerde Case IH eind vorig jaar drie Axial Flow-axiaaldorsers in het Belgische Diest (B.).

Foto

 • Een Belgische demonstratie mag geen demonstratie genoemd worden als er geen eten en drinken aanwezig is. De demonstratie van Case IH vormt hierop geen uitzondering. De demomiddag begint met een uitgebreide barbecue.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Marcel van Hoorn

 • Een verwarmde tent, vuurkorven, een kerstboom en een fout muziekje maken de sfeer compleet.

 • Case IH levert alleen combines die werken volgens het rotorprincipe. De demonstratie staat dan ook volledig in het teken van deze techniek.

 • Het axiaaldorsen is een onderwerp dat leeft, met name onder loonwerkers die vooral korrelmais dorsen. Een paar Belgische dealers hebben enkele jaren terug het initiatief genomen om de Case IH-dorsers actiever in de markt te zetten. Inmiddels lopen er zeven machines in België en Nederland.

 • Van vroeger uit is de strokwaliteit bij het dorsen van graan altijd een discussiepunt bij de rotordorsers. Doordat de korrels uit het gewas gewreven worden in plaats van geschud, wordt het stro enkele malen geknakt. Volgens Case IH heeft de tijd die discussie ingehaald. De oogst moet in een steeds kortere tijd van het land. Alle combines uit het hoge capaciteits-segment doen concessies aan de strokwaliteit. Denk alleen al aan wat er met het stro gebeurt in de vijzel van een 6 meter-maaibord. Bovendien maakt ook de concurrentie gebruik van rotoren. Al deze factoren bij elkaar hebben de markt voor rotordorsers opnieuw opengebroken.

 • Ondanks de slechte weersomstandigheden was er voldoende belangstelling. Ook vanuit Nederland.

 • Na het eten en de theorie kunnen de machines het veld in.

 • Veel meer dan bij een schudder- of hybridecombine maakt de chauffeur het verschil in de kwaliteit van het dorswerk en de capaciteit. Overstappen is geen sinecure. Er zijn verschillende manieren om de gewasstroom door de machine te dirigeren, de chauffeur moet afhankelijk van de omstandigheden aanvoelen wat het beste is.

 • De bouwwijze met een lange invoer zorgt ervoor dat montage van een rupsonderstel of hoge wielen zonder aanpassingen mogelijk is. Dit model, de 8120, is inmiddels vervangen door de 9120. Die kreeg onder meer een andere graantank.

 • Tijdens de demo regende het. Gebruikers geven aan dat ze onder moeilijke omstandigheden lang door kunnen met de combines. Vooral bij de van zichzelf al vochtige korrelmais voor CCM is dit belangrijk. Besneeuwde mais is wel een probleem.

 • Bij een rotorcombine is het wenselijk om de rotor ‘vol’ te houden. Dat wil zeggen dat er liefst altijd voldoende gewas in de machine moet zijn voor een goede dorskwaliteit. De chauffeur kan dit sturen door de rotorsnelheid te variëren en door de gewasstroom met hulp van verstelbare geleideplaten sneller af langzamer langs de rotor te sturen. Ook op de demo was er dit verschil te zien. Bij een machine bleven er wat korrels achter op het land.

 • De machines zijn imposant. Telt u het aantal rijen onder de machine en vermenigvuldig deze afstand met 75 centimeter voor een indicatie.

 • Zeker met een tienrijige kolvenplukker moet de graantank af en toe geleegd worden.

 • Aan het eind van de demonstratie kwamen alle machines tegelijkertijd in actie. Voor de liefhebbers een filmpje.

Of registreer je om te kunnen reageren.