Home

Foto & video 928 x bekeken

Gewasverzorging op DLG Feldtage

Tijdens de DLG Feldtage, gehouden van 15-17 juni in het Duitse Hannover, waren verschillende demonstraties te zien. Acht kunstmestrooiers toonden hoe nauwkeurig zij in het veld en langs een perceel strooien.

Foto

 • Tijdens de DLG Feldtage, gehouden van 15-17 juni in het Duitse Hannover, waren verschillende demonstraties te zien. Acht kunstmestrooiers toonden hoe nauwkeurig zij in het veld en langs een perceel strooien. Op het blote oog was dit echter niet te beoordelen.

  Tekst: Nico Rodenburg, foto's: Henk Riswick

 • Dit ‘oog’ kijkt weer naar hele andere zaken. De Isaria-spectrograaf van Fritzmeier Umwelttechniek bestaat uit vijf LED-lampen die licht uitstralen. Een sensor meet de hoeveelheid licht die teruggekaatst wordt. Met deze gegevens kan een bemestingsadvies worden gegeven.

 • Hier het apparaat in werking. De twee units zijn aan een opklapbaar frame gemonteerd. De berekende data worden aan de computergestuurde strooier gekoppeld. Deze past op het juiste moment de dosering aan.

 • Een soortgelijk apparaat is de GreenSeeker van NTech, hier ook in de fronthef gemonteerd. Yara toont zijn N-sensor die gewoonlijk op het dak wordt gemonteerd.

 • Fabrikant Rauch toont zijn nieuwe topmodel hydraulisch aangedreven strooier, de Axis-H 50.1 EMC+W. EMC staat voor het nieuwe elektronische doseersysteem dat elke twee seconden de uitstroom meet. Ook Amazone demonstreert een hydraulisch aangedreven strooier, de ZA-M Ultra Profis Hydro.

 • Zowel Bredal als deze Duitse fabrikant Güstrower komen met een getrokken strooier. Met maximaal 12,5 m3 bakinhoud is het een echte capaciteitsmachine. Ook bij deze strooier zijn de schijven hydraulisch aangedreven.

 • Net als in Nederland is de markt voor pneumatische kunstmeststrooiers beperkt in Duitsland. Toch laat Kongskilde de S 4024 met 4.000 liter inhoud en 24 meter bomen zien. Als groot voordeel wordt de nauwkeurigheid bij hogere windsnelheden genoemd, omdat de korrels een kleiner traject in de lucht afleggen.

 • Fabrikanten van getrokken en zelfrijdende spuiten kwamen in actie op een hobbelbaan. Aan publiek geen gebrek.

 • De spuiten moeten met een halfgevulde tank twee parcours afleggen. Het eerste parcours bevat hobbels van 6 centimeter hoogte, de tweede van 17 centimeter.
  De te rijden snelheid is 8 kilometer per uur. Hier in actie de Amazone UX 5200 Super met 36 meter bomen.

 • Op het eerste parcours is tevens een obstakel aan de zijkant van de baan geplaatst. Doel ervan is het testen van de uitbreekbeveiliging. Bij deze John Deere 740i hapert de beveiliging, de boom komt niet terug in de uitgangspositie.

 • In Nederland zijn de Vogel & Noot-veldspuiten geen alledaagse verschijning. Boven de typeaanduiding staat ‘system Holder’ wat refereert aan de overname die Vogel & Noot eind 2008 deed. De IN 360 heeft een tankinhoud van 3.600 liter en bomen van maximaal 30 meter.

 • De nieuwe Challenger RoGator laat geen steken vallen op de hobbelbaan. Zijn gemeten gemiddelde snelheid ligt echter op 6 kilometer per uur. Dat is beduidend langzamer dan de rest. De bodemvrijheid van de machine is te variëren van 75 tot 120 centimeter.

 • Een merk dat in Nederland nauwelijks voorkomt is het Duitse Leeb. De jonge fabrikant van spuitmachines heeft tot nu toe 24 getrokken en 57 zelfrijders gebouwd. Opvallend is de rvs tank. Dat houdt volgens Leeb minder vuil vast.

 • Het Deense Danfoil is voor het eerst op Duitse bodem. Het bedrijf maakt al 20 jaar veldspuiten met luchtondersteuning. Door een betere indringing in het gewas kan een phytophthorabespuiting in aardappelen met 40 liter water per hectare toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.