Home

Foto & video 1544 x bekeken

Dorsen van de eerste wintergerst

Akkerbouwers Remco en Bert ter Beek in Zeewolde dorstten7 juli een eerste deel van hun wintergerst. Ze verwachten een opbrengst van rond de 8 ton per hectare.

Foto

 • Het eerste deel van de 9 hectare gerst van akkerbouwers Remco en Bert ter Beek (vader en zoon) zit inmiddels in de kipper. Het betreft vroeg gezaaide wintergerst van het ras Cervoise.

  Foto's: Sytze Bakker, tekst; Matthijs Verhagen

 • De Deutz-Fahr 1202-combine van buurtgenoot Dies de Winter maakt de eerste rondjes op het perceel. De oogst is slechts vijf dagen later dan vorig jaar. Dit perceel is half september ingezaaid.
 • De vochtmeting geeft aan dat het goed zit, op 13,5 tot 14 procent; al mag het 15 procent zijn.


 • De hoeveelheid stof valt mee en dat is wel zo prettig als je in de open lucht zit. • De geoogste gerst staat nog in de kipper te wachten op een koper. Het is nog afwachten of de gerst als brouwgerst of als voergerst afgezet kan worden. Wat betreft de opbrengst maakt het niet zoveel uit, is de ervaring van Remco.

 • De geoogste gerst staat nog in de kipper te wachten op een koper. Het is nog afwachten of de gerst als brouwgerst of als voergerst afgezet kan worden. Wat betreft de opbrengst maakt het niet zoveel uit, is de ervaring van Remco.

 • De overige 6 hectare wordt ook nog deze week geoogst, alhoewel die in de herfst twee weken later is ingezaaid met hetzelfde ras. Eigenlijk was ook dat perceel zelfs nu al rijp, maar de aanvoerleiding naar de beregeningshaspel blokkeerde het kavelpad.

 • De akkerbouwers kiezen bewust voor wintergerst, een gewas dat verder in de regio niet zoveel voorkomt. Omdat wintergerst iets eerder is dan de overige granen, is het stro mooi weg voordat de drukte bij de fouragehandelstak van het bedrijf begint. Het stro is af land verkocht, persen doet de maatschap zelf.


 • Naast de spuitpaden en perceelsranden lag het vochtpercentage rond de 15 procent. In de tussenbanen lag het lager.


 • De droogte is duidelijk zichtbaar. Hierdoor is de gerst wat eerder afgerijpt. De schade valt met een paar honderd kilo per hectare wel mee, schat Remco ter Beek. In de wintertarwe zal de schade hoger zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.