Home

Foto & video 2082 x bekeken

Kuikenmest over aardappelen

Akkerbouwer Rolf Rozema in Niezijl (Gr.) strooit voor het eerst mest na het poten om stikstof beter te benutten.

Foto

 • Rolf Rozema in Niezijl (Gr.) strooit dit jaar voor het eerst kuikenmest van het eigen bedrijf na het poten van de aardappelen om zo de stikstof uit eigen mest beter te benutten. Speciaal daarvoor bouwde zijn zoon Bart-Jan, student hbo-werktuigbouwkunde, vorig jaar in samenwerking met mechanisatiebedrijf Spriensma in Oldehove een Strautmann VS 12 E-L-breedstrooier om op een achtwielig onderstel. De wagen staat nu op acht Michelin 440/65R28-banden die op 75 centimeter hart op hart zijn geplaatst.

  Foto’s: Dennis Beek, tekst: Martin Smits

 • Rozema strooide vorig jaar al mest met de wagen op de tarwestoppel en eerder dit voorjaar ook al op de wintertarwe. De teler strooide eveneens gips over de pas gepote aardappelen.

  De wagen kan met een knikdissel 37,5 centimeter in hondengang lopen, waardoor de wielen in het spoor lopen van een trekker op 1,50 meter spoorbreedte.

 • De wagen loopt tijdens het strooien in hondengang en blijft met een breedte buitenwerks van 2,25 meter binnen de breedte van een trekker op dubbellucht.

 • Door de knikdissel kan de wagen op de kopakker binnen een vrije ruimte van 5 meter goed voor de ruggen draaien.

 • De strooibreedte is een beetje afhankelijk van het product. Gips werd op 15 meter breedte gestrooid, kuikenmest op 12 meter breedte.

 • Hier is duidelijk te zien dat de wagen 37,5 centimeter uit het spoor loopt om de wielen in lijn met de trekkerwielen te laten lopen.

 • 44 centimeter breed past net mooi tussen de ruggen. Wel is het belangrijk om goed midden tussen de ruggen te rijden. Zo voorkom je dat de ruggen te veel worden weggereden en zorg je dat het frezen probleemloos verloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.