Home

Foto & video 1368 x bekeken 2 reacties

Veel rundvee, weinig akkerbouw in Gorinchem

De Rundvee Relatiedagen en Akkerbouw Vakdagen in Gorinchem (Z.-H.) trokken circa 22.000 bezoekers. De drie dagen waren vooral gericht op de veehouderij. Er zijn enkele noviteiten getoond.

Foto

 • De beurs in Gorinchem staat niet bekend om de hoeveelheid ijzer of innovaties, wel om de ons-kent-ons-sfeer en het gratis eten. De beurs is compact en vooral gericht op de zuidelijke provincies, wat aan de herkomst van de bedrijven goed te zien is. In de smalle gangpaden van de Evenementenhal komen alle facetten van de veehouderij aan bod: van stalinrichting tot adviesbureaus en van ruwvoer tot vloeren. De mengvoerfabrikanten, zowel de landelijke als regionale, zijn maar mager vertegenwoordigd. De beurs is een samentrekking van de Rundvee Relatiedagen en Akkerbouw Vakdagen. Akkerbouwers moesten echter met een lampje zoeken naar bedrijven en producten voor hun sector.

  Foto's: Peter Roek , tekst: René Stevens.

 • Het blijven publiekstrekkers, de melkrobots. Verschillende merken zijn draaiend te zien, zoals de robots van Boumatic, Fullwood en Delaval. De meeste aandacht is er voor de nieuwe A4 van Lely. Inmiddels draaien er al tien in de praktijk en is alles over de nieuwe robot wel gezegd. Dat weerhoudt het publiek er niet van even te stoppen bij het opvallende gele apparaat.

 • Ook de melkrobot van SAC weet het publiek te boeien, vooral dankzij de werkende industriële arm waarmee de robot is uitgerust.

 • Alpuro heeft een hal ingericht met allerlei (stal)materialen voor de kalveropfok. Bij de ingang trekt een zandsculptuur van een kalf de aandacht van het publiek.

 • De Feedwall van Cowhouse krijgt in Gorinchem de Nederlandse primeur. Het is een systeem waarbij de koeien via de buitenkant van de stal gevoerd worden. Dat geeft volgens leverancier Wijsman lagere bouwkosten en een betere ventilatie. De Feedwall bestaat uit een beweegbare buitenwand en opent tijdens het voeren naar binnen. De veehouder draait het kuilvoer met de voermengwagen rechtstreeks in de voertrog. Vervolgens dekt hij het voer af met een rubberen flap, waardoor het voer schoon en fris blijft.

 • De Ecovloer van Veld-V bestaat uit drie elementen: het roosterelement van beton, losse rubberen patronen en rubberen flappen die de rooster afsluiten. De rubberen flappen sluiten de openingen tussen de roosters af, maar laten mest en urine wel door. Momenteel wordt de ammoniakemissie gemeten in vier stallen met een proefstalstatus.

 • Gebroeders De Heus uit Oud-Beijerland (Z.-H.) brengen sinds kort weidebouwwerktuigen van het Italiaanse FCR op de Nederlandse markt. De hark van dit merk is, weliswaar ingeklapt, op de beurs te zien. Volgens De Heus zijn sterke punten het degelijke onderstel, de ruime instelmogelijkheden en de lange tanden. De hark is verkrijgbaar met een werkbreedte tot 6,5 meter.

 • Om verwarmingsinstallaties met biologisch materiaal te stoken laat het bedrijf Comgoed de diverse brandstoffen zien, waaronder houtsnippers en pellets. Het bedrijf heeft ook een bak met verschillende compostsoorten. Comgoed mikt op een toenemende afzet van compost in vrijloopstallen.

 • Groothandel Bio-enterprice lanceert nieuwe Topro-mineralenbolussen en claimt daarmee de eerste bolus waarvan er maar een hoeft te worden ingegeven die jaarrond werkt. Er zijn vier verschillende bolussen: voor kalveren, droge koeien, melkgevende koeien en een calciumbolus voor rond het afkalven.

 • Gorinchem is geen beurs om flink uit te pakken met trekkers. Een aantal importeurs heeft een handvol trekkers meegebracht, zoals Deutz, Steyr, Case en Zetor. Het zijn over het algemeen geen bakbeesten, maar bescheiden machines om het publiek een indruk te geven.

 • Hier enkele machines uit het assortiment van Lely.

 • In totaal bezochten bijna 22.000 mensen de driedaagse beurs. Woensdag was de bestbezochte dag. De relatiedagen staan bekend om hun all-inconcept, dus gratis parkeren, eten en drinken. Het zorgt her en der voor opstoppingen bij de horecapunten.

 • Van Triest veevoeders laat het publiek aan drie grondstoffen ruiken en voelen: graanbostel, Grain Pro+ en Grain Pro.

 • Fabrikant Kuhn laat weidebouwmachines en zaaicombinaties zien. De schudder GF 10802 van bijna 11 meter is niet de grootste schudder van het merk, maar valt in de smalle gangpaden van de evenementenhal goed op.

 • KI Samen stelt drie dochters van stier Viking WH en drie van stier Malando tentoon. Levende dieren moeten echter wel gemolken worden, wat voor het publiek een leuk schouwspel oplevert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ja alles is gezegd, behalve de prijs, dat is een groot geheim. Laat Lely daar eens wat over zeggen dan steeds een lul verhaal dat ze het nog niet weten, WAARDELOOS

 • no-profile-image

  rene

  ik weet het wel :P

Of registreer je om te kunnen reageren.