Home

Foto & video 3080 x bekeken

Zelf mais hakselen met PZ

De familie Veldhuis in Lemelerveld (Ov.) hakselt al ruim 25 jaar zelf de mais met een PZ-hakselaar. Met hulp van buren en familie kuilen ze elk jaar rond de 10 hectare mais in.

Foto

 • De familie Veldhuis in Lemelerveld (Ov.) hakselt al ruim 25 jaar zelf de mais met een PZ-hakselaar. Met hulp van buren en familie kuilen ze elk jaar rond de 10 hectare mais in voor de 85 koeien.
  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Michel Velderman

 • De Zetor Forterra 114.41 past qua breedte precies voor de tweerijige PZ-hakselaar. De trekker heeft met 88 kW (120 pk) ruim genoeg vermogen. Voor het aanmaaien wordt een kleinere trekker gebruikt op smallere wielen.

 • De tweerijige PZ-hakselaar levert een goede hakselkwaliteit. De machine heeft geen korrelkneuzer. In plaats daarvan wordt de mais tijdens het hakselen tegen een schetsplaat aangeslingerd, waardoor de korrels kapotgaan. De familie werkt al sinds 25 jaar met tweerijige PZ-hakselaars. Dit model is 12 jaar oud en is destijds nieuw gekocht.

 • De trekker voor de wagen is geleend van een loonwerker uit de buurt. Een schoonzoon van de familie werkt daar en hij helpt ook een dagje mee. Iedereen die meehelpt vindt het leuk werk, en dat maakt het ook mooi om te doen.

 • Het moment van hakselen is een belangrijke factor bij het werken met een machine zonder korrelkneuzer. De mais mag niet te rijp zijn, want dan worden de korrels te hard en kunnen er hele korrels in de kuil komen. Dat moet worden voorkomen, maar met 25 jaar hakselervaring lukt dat wel.

 • Een Ford op dubbellucht verdeelt de mais en rijdt deze vast. • Sinds twee jaar wordt er om de tien vrachten een conserveringsmiddel over de kuil gespoten. Dit bevalt de melkveehouder goed, want sindsdien heeft hij geen last meer van broei. In de toplaag is de dosering wat hoger.


 • De kuil ligt maximaal 1,5 dag open. Normaal gesproken wordt er al enkele weken mais gehakseld die vers aan de koeien gevoerd wordt. Hierdoor zijn alle percelen al een enkele keer rondgehakseld. Het inkuilen gaat daarom relatief snel.


 • Door de beperkte capaciteit van de hakselaar is er voldoende tijd om de kuil vast te rijden en af en toe pauze te houden.

 • Op een werkdag van ’s morgens 6 tot ’s middags 4 uur kan 7 hectare worden gehakseld. Ondanks dat het deels een mooie hobby is, staan hakselkwaliteit en snelheid hoog in het vaandel bij de familie.


 • Buurman Hartwig Vedders werkt normaal gesproken op de bouw, maar in de maistijd is hij de vaste chauffeur. Na het eerste jaar dacht hij: “Dit doe ik nooit weer. Ik had enorme last van m’n nek van het achteromkijken. Maar als je een jaar later de eerste hakselaar ‘s avonds ergens in de verte bezig hoort, dan wil je ook zelf weer aan de gang. Het went ook wel aardig snel.”

 • Het onderhoud aan de machine valt mee, dankzij het beperkte aantal hectares. Af en toe nieuwe messen en eens in de zoveel jaar een kleine revisie. "Je hoort vanzelf wanneer die eraan zit te komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.