Home

Foto & video 975 x bekeken 3 reacties

Monsanto verovert de wereld

De belangrijkste speler op de markt voor GGO-gewassen is het Amerikaanse Monsanto. Bekijk hoe het bedrijf zijn gewassen ontwikkelt.

Foto

 • Het areaal met genetisch gemodificeerde gewassen (GGO) groeit snel. In 2008 is 125 miljoen hectare GGO-soja, -mais, -katoen en -koolzaad geoogst. Dat is drie keer zo veel als in 2000. Koplopers in de productie zijn de Amerikanen. Zij verbouwden in 2008 op 62,5 miljoen hectare GGO-gewassen. Dat is de helft van de beschikbare landbouwgrond in dat land.
  Foto's en Tekst: Guus ten Hove.

 • De belangrijkste speler op de markt voor GGO-gewassen is het Amerikaanse Monsanto. Ongeveer 85 procent van het wereldwijde transgene areaal wordt geteeld met zaad van dit bedrijf.

 • Het onderzoeksstation in Chesterfield is Monsanto’s belangrijkste laboratorium. Nagenoeg alle GGO-gewassen vinden hier hun oorsprong. In het complex werken 1.200 onderzoekers aan het ontwikkelen van nieuwe gewassen.

 • Het ontwikkelen van nieuwe gewassen begint met het ontrafelen van het DNA van planten en het inbouwen van één of meerdere nieuwe genen. Dat zijn doorgaans genen van een bacterie. Vervolgens worden de planten opgekweekt in een van de vele kweekruimtes.

 • Het onderzoekscomplex is een wirwar van 250 laboratoria, 100 kweekruimtes en 1 hectare aan kassen.

 • In totaal onderzoeken de Amerikanen zes gewassen: mais, sojabonen, katoen, koolzaad, suikerriet en tarwe. Omdat het tarwe-onderzoek pas onlangs is gestart, verwacht het bedrijf daar pas in 2022 resultaten van te hebben.

 • Na de laboratoriumfase test Monsanto de gewassen op het veld, zoals hier op het onderzoeksstation in Jerseyville. Op het proefbedrijf wordt gekeken hoe de planten het doen en of de gewassen klaar zijn voor de marktintroductie.

 • Onderzoeksdirecteur Mike Hall laat zien welke gewassen binnenkort op de markt komen. Eén van de meest aansprekende is een nieuw type mais dat beter bestand is tegen droogte. Dit gewas zit in de laatste fase van het onderzoekstraject en komt naar verwachting volgend jaar op de markt. Met dit product wil Monsanto een oplossing bieden voor het gebrek aan water op veel plekken in de wereld.

 • Links sojabonen met extra omega 3-vetzuren. Die zijn gezonder dan ander soorten vetzuren. Rechts sojabonen die in een grote sojaolieopbrengst moeten resulteren.

 • Deze mais kan stikstof efficiënter benutten. Daardoor kunnen deze planten toe met een lagere stikstofgift. Zodoende wil Monsanto een oplossing bieden voor de steeds schaarsere en duurdere bemestingsstoffen.

 • Verreweg de belangrijkste ingebouwde eigenschap is de resistentie tegen het middel glyfosaat. Dit bestrijdingsmiddel brengt Monsanto onder de merknaam Roundup op de markt. Inmiddels is er een Roundup Ready-mais, -soja, -katoen en -koolzaad. Deze gewassen kunnen met Roundup of een ander middel met glyfosaat worden bespoten, zonder dat ze daarvan schade ondervinden.

 • Het hele traject van laboratorium tot vergunningverlening duurt gemiddeld acht jaar. Sinds de introductie van het eerste GGO-gewas in 1996 heeft Monsanto 18 gewassen op de markt gebracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van calster roger

  En bij Monsanto is het nog prima goed om te werken, bedrijf met toekomst voor mens en miljeu.

 • no-profile-image

  vels

  Elk voordeel heeft zo zijn nadeel. Ik denk niet dat het een positieve ontwikkeling is dat een bedrijf die 85% van de gen markt in handen heeft hier mee de wereld wil voeden. Er zit namelijk patent op de gemanipuleerde genen. Als dit de toekomst is van de wereld landbouw komt er dus er veel macht bij monsanto te liggen. Verder moet men zich ook realiseren dat gemanipuleerde genen ook gaan waar ze niet zouden moeten gaan door bestuiving ect. Hoewel er geen bewijs is dat gen producten nadelig voor enig iets zou kunnen zijn is het tegen deel ook nog niet bewezen. Verder is er ook nog de vraag of deze producten noodzakelijk zijn om de wereld te voeden. Volgens mij is er nog genoeg aan braak liggende gronden. Misschien een idee om de tegen geluiden ook te laten horen????

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Het lijkt mij dat de auteur van dit artikel zich niet erg verdiept heeft in het fenomeen Monsanto en zich heeft laten leiden door de gefilterde informatie van Monsanto zelf.
  Een paar aanvullingen: Enkele jaren geleden wilde Monsanto Round Up ready tarwe op de markt brengen. Gelukkig is dit tegengehouden omdat dit werkelijk een grote ramp zou zijn en ook totaal onnodig.
  Er zijn reeds 2 jaar Round Up ready suikerbieten, 100 % areaal is nu RR.
  Monsanto heeft de auteur ook maar niet verteld over het zgn Terminator gen wat ze graag in willen bouwen in gewassen zodat de nateelt geen kiemkracht meer heeft. Zou een grote ramp betekenen voor met name de derde wereld omdat men daar geen geld heeft om jaarlijks nieuw zaaizaad te kopen. Ook ontneemt het boeren in de westerse wereld om zgn bin run zaaizaad te gebruiken. De steeds groter wordende problemen in sommige delen van de USA met Round Up resistente onkruiden zijn gemakshalve ook maar even niet genoemd evenals de torenhoog oplopende licentierechten die betaald moeten worden voor elke zak zaaizaad.
  Monsanto weet namelijk precies hoe hoog men deze zgn technology user fees op kan schroeven voordat het boeren weer dwingt terug te gaan naar conventioneel zaaizaad. Voorbeeld bij suikerbietenzaad hier in Canada dit jaar $ 106 per unit (100.000 zaden) Volgend jaar rond de $ 140, voor soya en mais zaad hetzelfde, exacte cijfers heb ik even niet. Ondertussen wil het bedrif zich voordoen als de redder van de wereld met aardigheidjes als mais die met minder water toch wil groeien en soya met hogere gehaltes van dit of dat. Dat zijn allemaal trucs om de aandacht af te leiden van het werkelijke doel van Monsanto om de hele wereldmarkt van zaaizaad van de belangrijkste voedselgewassen in handen te krijgen.
  LEVENSGEVAARLIJK!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.