Home

Foto & video 1234 x bekeken

John Deere breidt 5-serie uit

John Deere completeert zijn 5-serie. De 5-serie omvat nu modellen van 40 tot 74 kW (55 tot 100 pk), van zeer eenvoudig tot luxe.

Foto

 • John Deere completeert zijn 5-serie. Vorig jaar introduceerde de fabrikant de 5R-serie, de opvolger van de oude 5020-serie. Voor 2010 voegt John Deere de 5M-, 5G- en de 5E-series daaraan toe. De 5-serie omvat nu modellen van 40 tot 74 kW (55 tot 100 pk), van zeer eenvoudig tot luxe.


  Tekst & foto's: Martijn Knuivers

 • De nieuwe trekkers volgen de nieuwe typeaanduiding van John Deere. Het cijfer 5 staat voor de grootte van het model, de drie volgende cijfers geven het vermogen uitgedrukt in de 97/68/EC-standaard. De letter R staat voor luxe-uitvoering, de M voor Middensegment, de G voor Middensegment Speciality en de E en D voor budget. De E is eenvoudig, de D-modellen zijn nog eenvoudiger. De D-modellen worden in Europa niet verkocht, wel in de Verenigde Staten. Daar is afgelopen jaar de 6D geïntroduceerd.

 • De vorig jaar geïntroduceerde 5R-serie met de modellen 5080 R, 5090 R en 5100 R omvat zeer luxe, tamelijk compacte trekkers. De trekkers zijn uitgerust met een PowerQuad- of AutoQuad-transmissie (vier groepen met vier powershifttrappen en een omkeershuttle en eventueel schakelautomatiek). Qua formaat passen ze goed op een veebedrijf. Ook kunnen ze gebruikt worden als verpleegtrekker op een akkerbouwbedrijf, maar daarvoor zijn de eigenlijk te luxe en te duur.

 • Omdat de 5R dus voor veel boeren te rijk is uitgerust, lanceert John Deere dit jaar de 5M-serie. De 5M is in feite een uitgeklede 5R en bestaat uit de typen 5070 M tot en met 5100 M van 51 t/m 74 kW (70 t/m 100 pk). Evenals de 5R wordt de 5M in het Duitse Mannheim gebouwd.

 • De M is qua uiterlijk gelijk aan de R, maar heeft een minder geavanceerde motor en een eenvoudiger dashboard. Bij de 5R beweegt het dashboard met de meter mee bij het verstellen van het stuur, bij de 5M niet.

 • Ook de transmissie is beperkter bij de 5M. Er is keuze uit een 16/16-schakelbak met mechanische omkeer, 16/16-bak met omkeershuttle of een 32V/16A-bak met tweetrapspowershift en omkeershuttle. Een elektrische of mechanische hef is naar keuze. De 5M wordt 10 tot 12 procent goedkoper dan de 5R.

 • De 5M komt ook beschikbaar in cabrio-uitvoering. Qua uitvoering is deze nagenoeg gelijk aan de 5M-versie met cabine. De 5M-serie met cabine wordt gebouwd in Mannheim, de 5M-serie in Augusta in Noord-Amerika.

 • De 5G-serie volgt de in 2003 gelanceerde 5015-serie op. De trekker komt uit de Carraro-fabriek in Italië, waar ook de compacttrekkers van Claas, Valtra, Landini en MF worden gebouwd. De trekkers hebben een nieuwe motor, gemoderniseerde cabine en zijn qua uiterlijk wat gemoderniseerd. Er is keuze uit een 12/12- of een 24/24-bak.

 • De 5G komt in een 59-, 66- en 74-kW-versie (80-, 90- en 100 pk-versie) in een voor boeren compacttrekkeruitvoering op de markt.

 • Ook de G-serie is als cabrio verkrijgbaar.

 • In fruitteeltuitvoering, met de toevoeging GF.

 • In wijnbouwuitvoering, met de toevoeging GV.

 • En in portaaluitvoering, met de toevoeging GH. Dit model heeft door de even grote banden meer ruimte onder de trekker.

 • De 5E is een eenvoudige cabriotrekker uit India. De serie heeft drie modellen van 40 t/m 55 kW (55 t/m 75 pk) en is niet met cabine verkrijgbaar.

 • De trekkers hebben een 9/3-versnellingsbak en mechanische hef. Verkoopprijs start vanaf €22.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.