Home

Foto & video 1667 x bekeken

Nieuwe boerencombine van Claas

Machinefabrikant Claas heeft een nieuwe, compacte boerencombine ontwikkeld, de Claas Avero 240. De Avero 240 is het antwoord van Claas op de goedkope TC-combines van New Holland uit Polen.

Foto

  • Machinefabrikant Claas heeft een nieuwe, compacte boerencombine ontwikkeld, de Claas Avero 240. De Avero 240 is het antwoord van Claas op de goedkope TC-combines van New Holland uit Polen, de Braziliaanse 1450 en 1550-combine van John Deere en de REV-serie van Laverda. Want Claas had in dit prijssegment eigenlijk niets te bieden.    Foto’s & tekst: Martijn Knuivers.

  • Dat Claas bezig was een compacte combine te ontwikkelen was al bekend. Op internet circuleerden al spionagefoto’s van prototypes van de combine, al prijkten daarop nog de nepnamen Elnino en Govion. Maar de nieuweling gaat dus Avero 240 heten.

  • De Avero 240 vult het gat tussen de eenvoudige Dominator 150 en de vrij geavanceerde Tucano 320. De Avero heeft een Caterpillar-motor van 146 kW. De basis van de Avero is het APS-dorssysteem. Het APS (Accelerated Pre Separation) bestaat uit een voorafscheidingsdorstrommel van 450 millimeter doorsnee, een dorstrommel, een afnametrommel en vervolgens vier schudders. Door de versneltrommel ligt de dorscapaciteit volgens de fabrikant zo’n 20 procent hoger dan van machines zonder versneltrommel, zoals de Dominator.

  • Er kan een maaibord voor van maximaal 6,60 meter breed. De graantank is 5.600 liter. De combine heeft een universele koppeling, waardoor het maaibord ook aan een Tucano of Lexion past.

  • De Avero beschikt over de nieuwe Vista-cabine, die ook op de Jaguar 900- hakselaars en de Tucano-combines zit. Alle instellingen, zoals dorstrommeltoerental, haspeltoerental, ventilatoren en schudintensiteit kunnen vanuit de cabine versteld worden.

  • De multihendel is de oude multihendel van de eerste Lexion-combines uit midden jaren negentig.

  • De Avero heeft een CIS (Claas Informationssystem) terminal, met daarin info over het dorstrommeltoerental, blaasintensiteit ventilatoren, schudderintensiteit etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.