Home

Foto & video 1902 x bekeken

Erwtenoogst in de Achterhoek

De erwtendorsers van loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen en Zeewolde reizen heel wat kilometers. Eind juni waren ze in de Achterhoek aanbeland.

Foto

  • Drie erwtendorsers op een rij op een perceel van Bert Sloetjes in Halle (Gld.). Sloetjes teelt sinds een paar jaar erwten op de Gelderse zandgrond. In de nacht voorafgaand aan de oogst vielen een paar flinke stortbuien. Toch hindert dit de oogst niet echt. Zolang de draagkracht goed blijft, hebben de machines geen last van nattigheid.    Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Hilko Bos.

  • Bij de drie dorsers rijdt continu een overlaadwagen. Hierin lossen de dorsers al rijdend hun bunker. De overlaadwagen lost op zijn beurt weer in de klaarstaande vrachtwagens.

  • De opbrengst wordt geschat op 8 ton per hectare. Dat ligt op of net boven de gemiddelde erwtenopbrengst in Nederland.

  • De erwten worden vervoerd naar Oerlemans in Broekhuizenvorst (L.). Binnen zes uur na de oogst zijn de erwten verwerkt. Vooral bij het warme weer moet dat snel gebeuren, anders worden de erwten zuur.

  • Dit jaar heeft Sloetjes de erwten beregend om het gewas goed aan de gang te houden.

  • De erwtendorsers van De Waard leggen grote afstanden af. Een week eerder oogstten drie machines nog in Spanje. De vijf machines van De Waard zijn het grootste deel van de tijd in het buitenland. Vooral in Duitsland worden veel erwten gedorst. De oogst gaat vaak 24 uur per dag door. In totaal heeft het loonbedrijf vijf erwtendorsers.

  • De oogst: het blijft een mooi gezicht. Erwten in de Achterhoek zijn overigens helemaal bijzonder.

Of registreer je om te kunnen reageren.