Home

Foto & video 2058 x bekeken 2 reacties

Nationaal Veeteelt Museum

Nederland is sinds kort weer een vernieuwd museum rijker. Bekijk de foto's.

Foto

 • In het Cuijkse kerkdorp Beers heeft het Nationaal Veeteelt Museum na een grootscheepse vernieuwing recent de deuren heropend. Het museum, gehuisvest in het voormalige ki-station van Beers, brengt de voortplanting van de gehele Nederlandse veeteelt in beeld. Talloze gebruiksvoorwerpen, opgezette dieren, een spermalab, kunst, literatuur, interactieve cd-presentaties en zelfs een blik in de ki-arena van de aanpalende CRV-fokstal. Het is er allemaal te zien, te lezen en te beleven.


  Tekst & Foto’s: Ruud Jacobs

 • Het museum aan de Dr. Moonsweg, even buiten de dorpskern van Beers, bestaat tien jaar. In 2006 zijn de eerste ideeën voor het vernieuwde museum gelanceerd.

 • Het geprepareerde hoofd van fokstier Prins 2 uit het naburige Wanroij is bij binnnenkomst de onbetwiste eyecatcher.

 • Voormalig dierenarts Harry Elsinghorst (69) is voorzitter van de stichting die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het museum. “We zitten nu op 4.000 bezoekers per jaar, maar het streven is om naar 10.000 bezoekers te groeien.”

 • Het hele museum draait op de inzet van enkele tientallen vrijwilligers. Iedere woensdag komen ze naar Beers voor kluswerkzaamheden, het geven van rondleidingen en het verzorgen van de catering.

 • Het vernieuwde museum is onderverdeeld in verschillende themaruimtes. In de centrale hal wordt de bezoeker even teruggenomen in de tijd. De tentoongestelde voorwerpen vertellen het verhaal over de historie van de Nederlandse veelteelt en de ki.

 • In de ‘Mensen houden Dieren’-zaal staat zowel de ontwikkeling en verbetering van de diverse veerassen, als ook het gegeven waarvoor de dieren uiteindelijk worden gehouden centraal.

 • Varkens en stress. Met duidelijke tekstborden en een tafel uit het jaar 1970 voor de stressgevoeligheidstest bij biggen, wordt de bezoeker het hoe en waarom haarfijn uit de doeken gedaan.

 • De ‘Mensen fokken dieren’-zaal geeft de bezoeker een beeld van de paring, de dracht en geboorte. Ook staan hier verschillende afwijkende geboortes op sterk water, zoals een schistosoma reflexum. Deze misvorming komt bij alle huisdieren voor, maar het meest bij runderen. De vier ledematen en het hoofd zijn naar een kant gericht, terwijl aan de andere kant de borst- en buikinhoud te zien is.

 • In de klinische ‘Mensen maken dieren’-ruimte is alles gericht op de uitleg van spermawinning en -conservering en de ki bij voornamelijk runderen en varkens. Ook komen moderne technieken als ivf en klonen aan de orde.

 • Vrijwilliger Bart van de Steen (links) geeft uitleg bij een tank voor de bewaring van zo’n 800.000 rietjes met sperma.

 • Het geprepareerde hoofd van topfokstier Sunny Boy heeft in de hal een prominente plek aan de Toren der Kampioenen. Deze ‘koning van de ki’ heeft in zijn leven voor 900.000 nakomelingen gezorgd.

 • Het Nationaal Veeteelt Museum heeft van het Insitituut Collectie Nederland enkele werken van koeienschilder Jan de Haas (1832-1908) in bruikleen. Haas behoorde tot de Haagse School. Als meest bekende werk geldt zijn koestudie (midden) van een roodbonte koe, zoals die rond 1900 in het Land van Cuijk voorkwam.

 • De bezoeker die het toevallig treft, kan veilig van achter glas zien hoe stieren van de CRV-fokstal hun kunstje doen.

 • Bij de in- en uitgang van het museum herinnert een foto aan de eerste directeur van het in 1951 geopende ki-station in Beers: dierenarts Thé Moons. Nu 58 jaar later heeft kleindochter en Brabants gedeputeerde Annemarie Moons onlangs het vernieuwde Nationaal Veetelt Museum in Beers heropend.
  Het museum is geopend op alle woensdagen van 10.00-16.00 uur en tussen 1 april en 1 november ook op de zondag van 12.00-17.00 uur. Voor groepen is het museum gedurende het gehele jaar op afspraak geopend. Info: www.nationaalveeteeltmuseum.nl

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordhollander

  in hoorn nh bij het westfriese museum staat een mooi beeld van adema 21 van de woudhoeve is dat niks voor jullie ook de kollektie van ome jan kramer burgerbrug uit de bedstede komt vast goed tot zn recht in jullie museum
  waar je naast historie ook persoonsverheerlijking kunt vinden
  heb ik gehoord

 • no-profile-image

  R. Wijk

  Ik wil graag van u weten, wanneer het museum geopend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.