Home

Foto & video 2439 x bekeken

Trekkertest: welke Claas past het best?

Drie Claas Arion-trekkers in een vergelijkingstest: de 530 Cebis, de 620 Cis en de 620 C.

Foto

 • In de trekkertest drie Claas-trekkers op de testbank, allemaal uit de Arion-serie en allemaal met een vermogen van circa 130 pk. Niet alleen is gekeken naar verschillen in uiterlijk, uitvoering en bedieningsgemak, ook vermogen, verbruik en efficiëntie werden gemeten. Vooral de testmetingen tonen forse verschillen in verbruik. Extra interessant, omdat het prijsverschil tussen de Arion’s op kan lopen tot €20.000.  Foto’s: Stefan Tovornik, Bas van Hattum
  Tekst: Bas van Hattum

 • De 130 pk Arion’s hebben een vier- of zescilinder John Deere-motor. De viercilinder (type Arion 530) is leverbaar in een luxe Cebis-versie of een normale Cis-versie. De zescilinder is naast Cebis en Cis ook leverbaar in een sobere –C-versie. Drie van deze vijf trekkers werden getest: de 530 Cebis, de 620 Cis en de 620 C.

 • Tussen alle Arion’s is op het eerste gezicht van buitenaf geen verschil zichtbaar. Het enige direct zichtbare verschil is het lengteverschil tussen de vier- en zescilinder. Hier staan de 530 Cebis en de sobere 620-C naast elkaar.

 • De motorkap van een Arion gaat omhoog, de voorste schermen moeten handmatig afgenomen worden. De Cebis en Cis herbergen een moderne John Deere-motor met vier kleppen per cilinder, een variabele turbo en een zestraps powershift. De eenvoudige 620-C is eigenlijk een (oude) Renault met traditionele cabine-indeling, een viertraps powershift en een oude John Deere-motor met twee kleppen per cilinder.

 • De grootste zichtbare verschillen zitten in de cabine, vooral bij de rechter zijconsole. Hier de meest luxe zogenoemde Cebis-versie. Deze is herkenbaar aan de grote Cebis-trekkerterminal in de rechterconsole.

 • Deze rechterconsole is van de Cis-versie. De armleuning is gelijk aan de Cebis. Echter, hier ontbreekt de trekkerterminal en zijn er deels mechanische ventielen in plaats van elektrische.

 • Dit is de 620-C rechterconsole. De basis van deze bedieningsplek stamt nog uit het Renault Ares-tijdperk. De stick voorop is een kruishendel voor twee mechanische hydrauliekventielen. De rijhendel is een combinatie van handgas, powershift, groepenschakeling en koppelingbediening.

 • Een sterke Claas-troef is de vierpunts-cabinevering. Standaard op de Cebis en Cis, optie op de C-modellen.

 • De voorasvering is geen must, wel een aanrader. Let wel: de vooras heeft maar liefst 24 smeernippels. Een paar (extra) centrale smeerblokken zijn dan ook aan te raden.

 • De Claas-trekkers zijn uitvoerig in de praktijk getest, onder meer tijdens het zaaien, ploegen en spuiten.

 • Naast het doen van de test ondervragen we ook enkele eindgebruikers, zoals deze Friese melkveehouder die heerlijk geniet van het oprapen met deze Claas 620 Cis en de Pöttinger Torro-opraapwagen. Lees alles in de mei-editie van Trekker .

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.