Home

Foto & video 878 x bekeken 1 reactie

Peen zaaien met camerabewaking

Impressie van een Gasparado-precisiezaaimachine met camerabewaking op de zaaischijven.

Foto

 • Loonbedrijf Schilder in Ens (Fl.) werkt bij het zaaien van peen met camerabewaking om de zaaikwaliteit continu te monitoren. De twee Gasparado-wortelzaaimachines van het bedrijf zijn hiervoor uitgerust met camera's op de zaaischijf van elk element. Hier is de loonwerker aan het werk bij akkerbouwer Ronald Bastiaanssen, die in totaal 5,5 hectare peen van het ras Nerac teelt.


  Foto’s Sytze Bakker, Tekst: Matthijs Verhagen

 • De grond (24 % afslibbaar) valt dit jaar door het mooie voorjaar heel goed. Door de onlangs gevallen regen is de grond wel wat plakkerig in de rug, maar het zaad kan het vocht goed gebruiken. Mocht het de komende tijd nog even niet regenen, dan kan de peen het er waarschijnlijk net mee redden.

 • De schaalverdeling voor de grove afstelling van de hoeveelheid zaad.

 • De kouter met de brede zaaiopening. Er worden ongeveer 2.000.000 zaden per hectare gezaaid. De peen wordt iets dieper gezaaid dan normaal.

 • De camera (met kabel) zorgt voor een goed beeld op het werk vanuit de cabine. De twee draaiknoppen links naast de camera dienen voor de fijnafstelling van de hoeveelheid zaad. Het is alweer het derde seizoen dat Schilder met de camera's werkt en het bevalt hem goed. Ook loonwerkers in de regio schakelen over op het systeem. Voor de klanten brengt het geen meerkosten met zich mee.

 • Close-up van de camera aan de binnenzijde van het zaaihuis, die via weerspiegeling op de zaaischijf zichtbaar wordt. De zaaischijf met een dubbele rij zaden wordt steeds gefilmd.

 • In de trekker zitten twee monitoren die het beeld van de zes camera's weergeven. De chauffeur heeft hierdoor continu zicht op het werk. In tegenstelling tot vroeger kan het werk nu door één persoon gedaan worden.

 • Bastiaanssen loopt niet de hele tijd achter de machine aan, maar nu hij in de buurt is steekt hij meteen de aandrukrollen even schoon. De ruggen zijn overigens ook met een zesrijer gefreesd, zodat het zaaien altijd aansluit. Midden door het perceel wordt een baan van 12 rijen met het vroege ras Nipomo gezaaid. Zo kan Bastiaanssen dit ras eerder in het seizoen rooien. Het is dan vaak nog niet zo nat en bovendien heeft de teler dan meer tijd beschikbaar dan in het najaar.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wout

  Als ik zulke kop zie denk ik dat men het zaaizaad weg wil halen

Of registreer je om te kunnen reageren.