Home

Foto & video 2843 x bekeken 4 reacties

Mega-energieboer in België

Jimmy Quirynen stampt een compleet energiebedrijf uit de grond. Net over de grens bij Baarle-Nassau (N.-Br.) staan een mestvergister van 2 mWh en een turbinemotor op plantaardige olie van 9 mWh.

Foto

 • Jimmy Quirynen (’34) heeft in het Belgische Merksplas samen met zijn neven Frank (40) en Bart (36) een bedrijf met 350 koeien, 4.800 vleeskalveren en 350 hectare grond. Sinds oktober vorig jaar draait een mestvergister van 2 megawatt. Eind dit jaar start hij een turbinemotor op die gaat draaien op plantaardige olie. Vanaf dat moment wordt het digestaat gedroogd tot 85% drogestof.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Rochus Kingmans

 • Zo ziet het bedrijf van de Quirynens er van een afstand uit. Links een deel van de ligboxenstallen, rechts een deel van de vergistingsinstallatie.

 • Hier wordt vanaf eind 2009 volop elektriciteit én warmte geproduceerd. Op de voorgrond de L-vormige sleufsilo waar de energiemais in komt. Totaal kan er 250 hectare energiemais in op worden geslagen. In de hoek van de sleufsilo een van de vier groene mestsilo’s, waarvan drie van 3.000 m3 en een van 800 m3. Links achter de silo de schuur waar de mest en andere afvalstromen worden samengevoegd. Rechts achter de silo een wit gebouw met daarin een turbinemotor die op plantaardige olie gaat draaien.

 • In de vier silo’s van elk 135 m3 komt straks vloeibaar organisch afval dat in de vergister terecht komt. In België mogen onder meer dierlijke vetten worden gebruikt. Ook slachtafval, maar daar maakt Quirynen geen gebruik van. Naast de silo’s staat de schuur waar de verschillende afvalstromen voor de vergister worden samengevoegd.

 • Vanuit de grote L-vormige sleufsilo wordt regelmatig energiemais op twee zogenoemde walking floors gestort met elk een capaciteit van 60m3. Via een bewegende (‘lopende’) vloer gaat de mais naar een vijzel, waarna het richting mengbak gaat.

 • Binnen in de schuur, vlakbij de mengbak, komt vast organisch afval te liggen in twee sleufsilo’s van totaal 200 m3. Buiten staan ook nog wat sleufsilo’s.

 • De mengbak van Trioliet van 40 m3. Hierin worden de energiemais en de verschillende stromen vast organisch materiaal gemengd.

 • Uiteindelijk komen alle afvalstromen samen in deze twee mengreservoirs van elk 9 m3. Het gaat hier om runder- of varkensmest, recirculaat, water, energiemais, vloeibaar en vast organisch afval en glycerine. Elk reservoir staat op weegcellen. Na menging wordt de biomassa richting een van de vier vergistingssilo’s gepompt.

 • Het hele vergistingsproces verloopt volautomatisch. Alle stappen met bijbehorende paramaters zijn met een simpele muisklik te volgen en aan te passen.

 • De warmte die vrijkomt bij de vergisting wordt hier samengebald. Een deel gaat richting woning, bedrijfsgebouwen en naar de kassen van een tomatenteler aan de andere kant van de weg. Een belangrijk deel gaat naar de drooginstallatie voor het digestaat.

 • Een deel van de vrijkomende warmte gaat naar het kassencomplex van een tomatenteler aan de andere kant van de weg. Er wordt nog hard gewerkt aan de aanleg van geïsoleerde buizen voor dat warmtetransport.

 • De gebroeders Quirynen produceren niet alleen elektriciteit en warmte met de vergister van 2 megawatt, maar ook via deze enorme turbinemotor van 13.000 pk. De motor gaat straks draaien op jathropa-olie van de niet-eetbare vruchten van de jathropa-plant uit Zuidoost-Azië. Jaarlijks goed voor 72.000 megawattuur aan elektriciteit en ook 72.000 megawattuur aan warmte. Het is deze warmte, én die vrijkomt bij de elektriciteitsproductie na vergisting, waarmee het digestaat wordt gedroogd.

 • Alle rookgassen die vrijkomen bij de turbinemotor worden gereinigd. Daarvoor is deze witte ureumtank. In de betonbak daarnaast komt straks een tank van 600m3 waar de jathropa-olie in komt. Overigens wordt de motor eind dit jaar eerst opgestart met palmolie.

 • Als het goed is wordt deze noodkoeling niet gebruikt. Alle warmte van de turbinemotor wordt immers gebruikt bij het drogen van het digestaat.

 • Voordat het digestaat wordt gedroogd, wordt het eerst in hygiënisatietanks gedurende 1 uur op 70 graden verhit. Dit is nodig, omdat het gedroogde digestaat anders straks niet geëxporteerd kan worden.

 • Een mooi onderaanzicht van de droogbanden die het digestaat drogen van 9 % naar uiteindelijk 85 % droge stof. Het eindproduct is van zichzelf al korrelig, zodat het niet nog eens apart gepelletiseerd hoeft te worden. In bulk wordt voor dit product nu €20 per m3 geboden.

 • De lucht die bij de droging vrijkomt bevat veel stof en ammoniak. Die wordt gezuiverd in een grote chemische luchtwasser. De lucht die uiteindelijk vrijkomt is daardoor helemaal schoon.

 • Als alles eind dit jaar draait, hoeft Quirynen niet meer dagelijks het digestaat af te voeren wat hem €1.000 per dag kost. Dan is de cirkel helemaal rond.

  In het magazine Melkvee100plus, dat op 22 mei verschijnt voor melkveehouders met meer dan 100 koeien, staat een uitgebreide reportage over het bedrijf van de gebroeders Quirynen. J

  immy Quirynen verzorgt rondleidingen op zijn bedrijf. Meer info via www.energy-farming.be.

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Wat een onderneming zeg!!. Ik dacht altijd dat Belgie op landbouwgebied een beetje achterliep op NL, maar als ik dit lees en zie!. Petje af, nu hopen dat het ook allemaal nog een beetje rendeert.

 • no-profile-image

  Van Dyck

  Chique bedrijf, die mannen van Quirynen durven tenminste ondernemen !

 • no-profile-image

  bert

  allemaal mooi.
  maar dit is geen boeren meer. maar industrie.
  mestverwerken op bedrijf wil ik ook graag. maar wel simpel.

 • no-profile-image

  Willem

  Dat kan in Nederland ook wel alleen hier altijd tegen een hoop zeurkousen op die de boel tegen houden.
  Die turbine vind ik trouwens wel interessant, hoeveel olie verstookt zo'n turbine? En als ik het goed begrijp halen ze die olie extern aan of gaat dit zelf verbouwd worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.