Home

Foto & video 1459 x bekeken

Broers bouwen biovergistingsinstallatie

Bij Albert-Jan en Geert Hazelaar in ’t Haantje (Dr.) wordt een biovergister gebouwd. De installatie gaat voor 12.500 huishoudens stroom produceren.

Foto

 • Albert-Jan (44) en Geert Hazelaar (40) hebben samen een akkerbouwbedrijf van 170 ha. Vier jaar terug besloten de broers dat er een tweede tak bij moest komen. Na lang oriënteren kozen ze voor een biovergistingsinstallatie.
  Foto's: Koos Groenewold en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • In totaal komen er vijf silo’s: een opslagsilo voor de mest, drie vergistingssilo’s en één navergister. Daarnaast komen er een grote pompinstallatie en drie grote motoren. Ook bouwen de akkerbouwers een weegbrug.

 • Achter het erf van Hazelaar ligt al ruim 70 bunder mais ingekuild. Jaarlijks zal er 250 ha mais in de vergister komen.

 • De drie silo’s waarin vergist wordt zijn enorm. Ze hebben een diameter van 25 meter en zijn zo’n 6 meter hoog.

 • De silo’s zijn geen prefabricaat. Ze worden allemaal op het bedrijf gestort. Eerst wordt het betonijzer gevlochten. Daarna komt er een mal omheen waarna het beton erin gegoten wordt.

 • Voor alle leidingen moeten medewerkers van het bouwbedrijf flink wat gaten in de silo’s boren.

 • In de silo’s moet de temperatuur constant zijn. Daarom worden ze geïsoleerd. Bij deze temperatuur oogst je het meeste gas. Dit gas wordt via motoren omgezet in stroom.

 • De kleinste van de drie motoren staat al in de schuur. Deze kost €8 ton. Hazelaar heeft hem dan ook extra verzekerd voor tijdelijke opslag in de werktuigenloods. De twee grote motoren, die 30 ton per stuk wegen, moeten nog komen.

 • De biovergister produceert veel meer stroom dan wat aan het normale net geleverd kan worden. Daarvoor moet 5 kilometer kabel worden gegraven naar het dichtstbijzijnde verdeelstation.

 • Tijdens de bouw loop je altijd tegen problemen aan. De silo staat vlak achter de schuur. Zo lukt het natuurlijk nooit om met een combinatie de schuur uit te rijden. De roldeur schuift nog een spant op.

 • Een Duits bouwbedrijf zorgt voor de bouw van de silo’s. De 12 werknemers werken sinds 2 januari zeven dagen per week. Ze sliepen in zes caravans op het erf van Hazelaar. Drie caravans zijn inmiddels weer terug naar Duitsland.

 • In dit deel van de schuur slaat Hazelaar zijn zetmeelaardappelen op. In de zomer kan hij hier ook graszaad of graan drogen. Hiervoor wil hij in de toekomst mogelijk de restwarmte van de biovergister gaan gebruiken.

  Lees meer over dit project in Boerderij.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.