Home

Foto & video 2892 x bekeken 4 reacties

Ploegen met duwploeg

Bennie, Marcel en Ko Scholtens, met akkerbouwbedrijven in Luttelgeest en Marknesse, ploegen met een duwploegcombinatie van Kverneland met drie scharen in de fronthef en vijf scharen achter.

Foto

 • Arnold Pit, werkzaam bij de gebroeders Scholtens, is met een New Holland TVT 195 een perceel aan het ploegen waar bladrammenas heeft gestaan.  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's Sytze Bakker

 • Zijn werkgevers Bennie, Marcel (Luttelgeest) en Ko Scholtens (Marknesse) gebruiken een duwploegcombinatie om jaarlijks 300 hectare mee te ploegen. Voorheen ploegden de gebroeders met alleen de vijfschaar achter dezelfde trekker. Om voldoende capaciteit te halen werd er toen eigenlijk iets te snel gereden. Nu komt de capaciteit uit de breedte.

 • De voorste ploeg heeft een vaste werkbreedte, de vijfschaar in de achterhef is variabel. De ploeg in de achterhef is voorzien van gps-ploegbesturing zodat er strak gewerkt wordt.

 • Scholtens heeft extra gewicht aan de frontploeg bevestigd. Volgens chauffeur Arnold vormen de krachten en het gewicht van de frontploeg wel een aanslag op de fronthef. Het gewicht is nodig omdat de combinatie anders iets te licht in de neus is.

 • De fronthef is extra uitgerust met een elektronische positieregeling om de voorste ploeg telkens op de ingestelde diepte te houden. Het dieptewiel, dat met een draadeind op de juiste diepte afgesteld wordt, houdt de trekker in het spoor. De trekker is niet uitgerust met een elektronische diepteregeling van de fronthef, omdat zo'n systeem nog niet op de markt is. Fabrikant Zuidberg uit Ens is wel bezig om een ‘duwdiepteregeling’ te ontwikkelen.

 • Alle hydraulische functies, zoals het inzwenken en wentelen van zowel de front- als achterploeg, zijn geprogrammeerd. Op deze manier zijn de wentelfuncties voor beide ploegen met één handeling uit te voeren.

 • Een reden voor deze aanschaf is de beperkte ruimte die hiermee nodig is op de kopakker. Op de weg is het wel uitkijken vanwege de lengte van de combinatie.

 • Het perceel is een aantal jaren geleden gediepploegd, hetgeen goed te zien is aan de mooie ligging van de grond. De capaciteit van de combinatie ligt volgens de gebruikers op ongeveer 2 hectare per uur. Het verbruik ligt daarbij op 15 tot 22 liter per hectare.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rinus

  Indrukwekkende combinatie, alleen niet erg geschikt voor wat moeilijker niet vierkante of rechthoekige percelen.
  Dan lijkt mij een spitfrees toch veruit favoriet, een heel stuk compacter en daardoor gebruiksvriendelijker, en te combineren met zaai of pootapparauur.
  Spaart ook weer brandstof.

 • no-profile-image

  Patrick

  Eigenlijk is dit een technologie van een dikke 20 jaar terug overgewaait uit Frankrijk.
  Naud had het nadien heeft Steeno het ook gebouwd maar dit was zo vlug weg als het er ooit kwam meestal om reden het moeilijk was dit ding vooraan op zijn plaats te houden.
  Op vandaag met GPS en andere positioneringstoestanden kan het mogelijks een nieuwe wind in de vleugels krijgen.
  Doch begrijp ik niet goed wanneer GPS op de achterste ploeg zit waarom GPS dan de trekker niet stuurt via stuurautomaat om dat ding vooraan makkelijk op plaats te houden je moet niet al te veel aan je stuur bewegen om dat ding uit zijn plaats te hebben gelijk welk stuurwiel vooraan ook.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Patrick, in die tijd waren de trekkers vaak nog niet zo sterk gebouwd, met als gevolg dat ze bij het koppelingshuis nog geregeld doormidden kwamen en fronthefinrichtingen waren nog niet zo te regelen. Afgelopen jaar stond iets hierover in de Trekker. Overigens zie je dit in Zweden ook nog geregeld, en ik geloof dat in Engeland ook zulke combi's rijden, alleen dan kleiner. (Een tweeschaar voor, een trekker van circa 100 pk, wat dapper is, en een drieschaars of schaars ploeg achter).

 • no-profile-image

  Redactie Boerderij

  Onze reactiekolommen zijn niet bedoeld om onenigheden in de privésfeer uit te vechten. De reacties van mevrouw Visser zijn daarom door de redactie verwijderd. Zie ook 'Regels rond reageren' hierboven.

Of registreer je om te kunnen reageren.