Home

Foto & video 1652 x bekeken

Mechanisch druivenranken snoeien

De druiventeelt groeit fors in Nederland. In 2008 waren er 81 professionele wijnbedrijven, volgens het CBS. Om de hoeveelheid arbeid te beperken, is mechanisatie van de sector gewenst.

Foto

 • De druiventeelt groeit fors in Nederland. Volgens het CBS telde Nederland in 2008 in totaal 81 professionele wijnbedrijven. Gelderland gaat daarbij aan kop met 28 bedrijven, gevolgd door Limburg met 15 en Overijssel met 10 bedrijven.
  Het totale druivenareaal steeg tot 143 hectare in 2008. Het gemiddelde areaal per bedrijf bedraagt 1,8 hectare. Om het toenemende areaal te kunnen verhapstukken moeten de telers mechaniseren, zoals bij de wintersnoei.
  Voor de traditionele boogsnoeimethode zijn tussen de 60 en 90 manuren per hectare nodig. Dit is ongeveer 25 procent van de totale werktijd. Door het snoeien van de ranken deels te mechaniseren is een tijdsbesparing van 25 procent haalbaar.  Tekst & foto's: Guus Queisen

 • Samen met leverancier Intrak uit Weert demonstreerde wijngaardenier en aspergeteler Harrie Vorschelen van Wijngoed Thorn voor collega’s de nieuwe Binger Vorschneider VSL 07 P. Dit is een nieuwe snoeimachine van Duitse makelij voor in druiventeelt. Vorschelen heeft deze machine dit najaar gekocht. De prijs bedraagt circa €8.000.

 • De Binger Vorschneider is voorzien van twee maal acht schijven.

 • Met een druk op een knop laat Vorschelen de schijven uit elkaar gaan om zo onbeschadigd de ijzeren palen te passeren.

 • De snoeimachine wordt voorop een compact-tractor gehangen. Na de druivenoogst snoeit de machine alleen de bovenste laag van de wijnranken. De wijnboer hoeft dan niet meer de takken uit de draad te halen. Dit is een arbeidintensieve klus. De onderste laag snoeien blijft handwerk. Dit moet nauwkeurig gebeuren om volgend jaar de ranken weer voldoende druiven te laten dragen.

 • Een deel van het snoeiafval komt op de tractor terecht. Een goede bescherming van de chauffeur is daarom noodzakelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.