Home

Foto & video 1461 x bekeken 2 reacties

Nulitrac-Pro: Bijzondere machine

Machines om roosters te schuiven en de ligboxen te reinigen en in te strooien zijn er genoeg. De Nulitrac-Pro van Nulimex doet dit ook, maar op een bijzondere manier.

Foto

 • Machines om roosters te schuiven en de ligboxen te reinigen en in te strooien zijn er genoeg. De Nulitrac-Pro van Nulimex doet dit ook, maar op een bijzondere manier. Als basis voor de Nulitrac-Pro dient een 110 centimeter breed, driewielig onderstel dat om zijn as draait volgens het zero-turnprincipe.

  Tekst: Frits Huiden, foto's: Jan Willem Schouten

 • Met de twee grote hendels zijn beide rijmotoren van de achterwielen traploos te bedienen. Het derde dubbele voorwiel, middenvoor, loopt zelf met de stuurbewegingen mee. Met de pedalen is de hydrauliek van de werktuigen te bedienen. Er zijn vijf DW-ventielen voor externe functies, met twee werktuigpompen en twee rijpompen.

 • Het bijzonderst is de krabband voor het reinigen van de boxen. Tot nu toe waren daarvoor alleen hydraulische roterende borstels op de markt. Volgens Nulimex versmeren die te veel en verslepen ze zo ziektes door de boxen. Omdat het krabbandje, dat werkt als bermenhark met meenemers, het vuil uit de boxen trekt, is er minder versmering en stof.

 • De werkbreedte is 80 centimeter, de meenemers zijn 5 centimeter hoog en de band is slechts 20 centimeter breed. Door de band alleen bij vuil op het boxdek te laten zakken, zijn telkens kleine oppervlaktes te reinigen, zodat nog minder versmeert wordt. De druk op de boxmat is instelbaar door de twee kleine (12 centimeter hoge) dieptewielen met spindelverstelling. De band zou daardoor zachter omgaan met kwetsbare boxbedekking als matrassen.

 • Op de hefarm van de krabband zit een draaipunt met veerbelasting als obstakelbeveiliging.

 • De Nulitrac-Pro heeft achterop een 500 liter grote zaagselbak. 1.100 liter is optie. In de bak draait een rotor tegen brugvorming en om kalk door het zaagsel te mengen.

 • Een traploos instelbaar werprad onderaan de bak strooit de boxen in tot maximaal 3,5 meter diep.

 • De bak kan hydraulisch kiepen en is daardoor zelfladend. De aluminium plaat laat het zaagsel er makkelijk in glijden.

 • Onder de driewieler hangt een V-vormige roosterschuif met dubbele rubberen flap. Deze heeft een werkbreedte van 1,50 meter en kan met een extra inklapbaar deel verbreed worden tot 2,30 centimeter. Bij geheven schuif blijft er een bodemvrijheid over van slechts 12 centimeter.

 • Voor het eenvoudig uitvoeren van onderhoud kunnen zowel de 50 liter dieseltank als de 60 liter olietank wegdraaien. Na het wegklappen van de zitting (geveerde Grammer stoel) is de 16,9 kW driecilinder Kubota dieselmotor bereikbaar.

 • Tijdens transport is de machine nog 1,10 m breed en 1,65 meter lang. Het eigengewicht is ongeveer 900 kilo. De prijs zal rond de 19.000 euro liggen. Opties worden een achter- en fronthef om bijvoorbeeld voer te schuiven. Met water uit de optionele watertank zijn de roosters makkelijker te schuiven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mya Lenferink

  Is deze machine ook te gebruiken voor paardenmest??
  Groet M lenferink

 • no-profile-image

  jan vrieswijk

  hoe bedoelt u precies wilt u er paardeboxen mee uitmesten en instrooien soms?

Of registreer je om te kunnen reageren.