Home

Foto & video 1635 x bekeken

Meer met mais

Agerland organiseerde op 1 oktober een demomiddag met als thema ‘Meer met mais’. Veehouders lieten zich daar informeren over de mogelijkheden van mais, naast het bekende hakselen.

Foto

 • Agerland organiseerde op 1 oktober een demomiddag met als thema ‘Meer met mais’. Veehouders lieten zich daar informeren over de mogelijkheden van mais, naast het bekende hakselen. Voor bijvoorbeeld veehouders met veel graskuil kan, afhankelijk van de kuilanalyse, een geconcentreerde zetmeelbron aantrekkelijk zijn, naast gehakselde mais. Dit is een van de zaken die aan bod kwamen op de demomiddag ‘Meer met mais’ van Agerland, op 1 oktober. In de praktijk is apart ingekuilde of ingeslurfde MKS, CCM of geplette mais goed geschikt om de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen. De producten bieden tevens een mogelijkheid om het rantsoen te sturen.  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • De demonstratie vond plaats op het melkveebedrijf van de familie Kersten in Sevenum (L.). Het bedrijf melkt momenteel 150 koeien die dagelijks 2 kilo geplette mais in het rantsoen hebben. Doordat het krachtvoer via de drie melkrobots verstrekt wordt, blijft het loopgedrag van de koeien goed. Bij een zetmeelrijk rantsoen is dit wel een punt van aandacht. • De geplette mais wordt op het bedrijf ingekuild in een lage smalle kuil zodat de voersnelheid voldoende hoog is.

 • Tijdens de demomiddag lag de nadruk op het inslurven van gedorste mais met een plet- slurfmachine.

 • Twee walsen pletten de mais, die met een vijzel in de voorraadbunker gedraaid wordt.

 • De geplette mais zoals die de slurf ingaat. De mais is met een vochtgehalte van 40 procent extreem nat. Mais met een hoger vochtpercentage dorsen kan de gemiddelde combine niet aan. Toch moet pletmais wel vochtiger (eerder) geoogst worden dan korrelmais voor CCM. Te droge geplette mais conserveert namelijk niet goed.

 • Onder de pletter bevindt zich een vijzel die het geplette product de slurf in perst.

 • Met een handpomp wordt de remdruk van de as onder de pletter geregeld. Ook de trekker staat op de handrem. De vooruitstuwende kracht van de vijzel drukt de combinatie langzaam door de remmen heen, waardoor de mais strak in de slurf komt.

 • De slurf bevat ongeveer 1.200 tot 1.400 kilo product per strekkende meter. Het is ook mogelijk om de geplette mais in een mengkuil of bijvoorbeeld tegelijk met de gehakselde mais in te kuilen. Hoger stoppelen van de mais is ook een optie om een hogere energiewaarde in de maiskuil te krijgen. Nadeel van deze opties is dat het niet meer mogelijk is om de verhouding in het rantsoen op een later tijdstip nog aan te passen.

 • Met een doseerinstallatie kan zuur, conserveringsmiddel of water toegevoegd worden.

 • Als de slurf vol zit wordt het plastic afgesneden.

 • Op weg naar de volgende klant. Het is natuurlijk ook mogelijk de mais te vermalen tot CCM. Dit heeft door de fijne structuur echter een hoge verteerbaarheid (VCOS) en is volgens ruwvoerspecialist Mark de Beer niet altijd aan te bevelen in combinatie met de hoog verteerbare graskuilen van dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.