Home

Foto & video 2300 x bekeken 1 reactie

Grote en bijzondere Engelse machines

In Engeland zijn de boerderijen groot en de machines bijzonder. Rupsen zijn daar gemeengoed. Stoppelbewerking en zaaien gaan in één werkgang.

Foto

 • Dit zie je alleen nog in Engeland. Rupstrekkers met stalen rupsen. Veel Engelse boeren zweren bij de oude, oncomfortabele machines vanwege hun lage dieselverbruik, enorme tractie en degelijkheid. Achter de rupstrekker een mole plough of mol ploeg in het Nederlands. De mol ploeg bestaat uit een enkele woelpoot met aan het eind een kunstof bal die een gang door de klei trekt. Een relatief goedkope vorm van drainage.

  Foto's en tekst: Niels van der Boom.

 • Rupstrekkers met rubberen rupsen hebben een grote opmars in Engeland gemaakt voornamelijk op de grote graanbedrijven in het Oosten. Deze Caterpillar Challenger MT855 trekt met zijn 385pk (287kW) gemakkelijk een grote Kverneland CTS Stubble Finisher cultivator door een perceel met koolzaadstoppel.

 • In één enkele werkgang wordt het land klaargelegd om wintertarwe te kunnen zaaien. Het bouwplan voor een gemiddeld Engels is twee keer wintertarwe gevolg door een gewas koolzaad. Normaal wordt alleen voor het tweede gewas tarwe geploegd. Koolzaad wordt veelal gezaaid in één werkgang met een diepwoeler of cultivator in de tarwestoppel.

 • Het vele graan gaat natuurlijk gepaard met grote combines zoals deze Claas Lexion 600. Eén van de grootste combines ter wereld. De Lexion 600 is met zijn 586pk (431kW)sterke motor en 9 meter brede maaibord en een tank van 12.500 liter een imposante verschijning. De capaciteit van de machine loopt onder goede omstandigheden op tot 70 ton per uur.

 • Op de foto worden aardappels gerooid met een 3 rijige Standen aardappelrooier in ‘The Fens’ een gebied wat lijkt op onze Nederlandse polders. In Groot Brittannië wordt veel waarde aan de schil en het uiterlijk van de aardappel gehecht. Telers rooien daarom veelal direct in kisten. Deze aardappelen worden na het oogsten direct verder verwerkt tot product voor de versmarkt.

 • Door het natte weer in de oogstperiode sporen de zware combines en kippers snel in. Zeker omdat kippers in Engeland vaak op smalle banden staan. Deze boer heeft zijn combine op rupsen staan, de overlaadwagen op brede banden met daarvoor een rupstrekker. Dit geeft natuurlijk veel minder structuurschade.

 • Het loofklappen van tweedejaars plantuien. Deze uien worden op 1.80m brede bedden geteeld. Per jaar wordt er op dit bedrijf 800 hectare uien mee geklapt. De 182pk (134kW) sterke Mc Cormick XTX trekker is voorzien van plexiglas aan de voor en achterkant om het glas te beschermen tegen opspattende steentjes waarvan er genoeg op het land liggen.

 • Voor het rooien van de 800 hectare op dit bedrijf zijn drie uienrooiers beschikbaar van het merk Asa-Lift. De getrokken 3-bed rooier van het type WR-300 is volledig hydraulisch aangedreven. Voor het transport over de weg kunnen de buitenste twee elementen worden opgeklapt. In het voorjaar worden deze rooiers omgebouwd tot stenenrooier om ze meer rendabel in te kunnen zetten.

 • Achter de rooier zijn twee bandjes gemonteerd die beide naar buiten draaien en het gewas op twee zwaden achterlaten. Met dit systeem kun je in theorie een uienlader inzetten die twee zwaden oplaadt maar op dit bedrijf wordt dit niet gedaan. De werkwijze van dit megabedrijf menig Nederlandse boer doen verwonderen aangezien er vaak onefficiënt wordt gewerkt en er soms grote verliezen tijdens het uien rooien optreden.

 • Aardappels rooien op lichte zandgrond. Ook hier wordt, zoals gebruikelijk in deze streek geteeld op bedden van 1.80m breed waar in dit geval drie rijen aardappelen in zijn gepoot.
  De aardappelen worden in een naast rijdende vrachtwagen aanhanger gerooid zodat na de oogst de aardappelen direct getransporteerd en verwerkt kunnen worden.

 • De press is in feite niets meer dan een getrokken vorenpakker met veelal enkele rijen tanden en vlakborden om het geploegde land te verkruimelen en vlak te schuiven en bespaard veel diesel en tijd t.o.v. de traditionele rotorkopeg. Een vereiste om goed resultaat te boeken met dit soort machines is wel dat het geploegde land tijd genoeg heeft gekregen om te verweren.

 • Diepwoelen en koolzaad zaaien in één enkele werkgang. Woelen en koolzaad zaaien is Engeland een gebruikelijke methode om goedkoop een nieuw gewas te zaaien met verrassend goede resultaten. In dit geval is er een pneumatische zaaimachine van de Oostenrijkse fabrikant Hatzenbichler gemonteerd die wordt aangedreven door een loopwiel achter de machine.

 • Wintertarwe dorsen tussen de buien waarbij op de achtergrond alweer de nodige regenwolken te zien zijn. De combine, een Case International 2377 AFS heeft zich in veel landen waaronder Groot Brittannië ruimschoots bewezen.

 • Strobalen van het Hesston 4x4 formaat (120x120cm) zijn populair bij de vele graanbedrijven in Oost Engeland. Veel akkerbouwbedrijven houden varkens als neventak waar veel stro in gebruikt wordt. Ook worden deze balen veel gebruikt voor de verbranding van stro in energiecentrales of het toedekken van pastinaak en wortel bedden.

 • Het opladen van de grote Hesston balen neemt één man voor zijn rekening met een speciale balenlader. Deze kan 10 grote of 15 kleine balen per keer opladen en meenemen. Het platform waar de balen op liggen kan 90° kantelen waardoor de stapel gelost kan worden.

 • Gerststoppel ploegen en koolzaad zaaien in één werkgang gebeurd hier met een Köckerling Minimat vorenpakker en zaaimachine. De Köckerling Minimat heeft aan beide kanten een kooirol met in het midden twee V-vormige ringrollen waar het zaad tussen valt. Op lichte grond werkt dit systeem met een getrokken vorenpakker uitstekend en bespaard veel kosten.

 • Van gerststoppel links tot een nieuw gewas koolzaad rechts. Er werd hier 3kg/ha winter koolzaad van het ras Castille gezaaid. De opbrengst ligt gemiddeld rond de 3,75 ton per hectare op deze lichte zandgrond. Op de zwaardere kleigrond zijn opbrengsten tot 5 ton per hectare met uiteenlopende zaaimethodes haalbaar.

 • Op een 18 hectare groot perceel laat deze 543 pk (402kW) sterke Case International Quadtrac 530 zien wat hij kan samen met een Väderstad Topdown cultivator. Veel gebruikers roemen zijn ruime cabine en het feit dat op de kopakker geen sporen worden gereden omdat de Quadtrac, in tegenstelling tot de enkelrups voertuigen niet ‘schrankt’ en zo geen grond opwerpt.

 • Achter de kniktrekker hangt een zes meter brede Väderstad Topdown cultivator van Zweedse makelij. De cultivator vraagt volgens Väderstad tussen de 300 en 360 pk. Voorop de machine zitten twee rijen schijven gevolgd door cultivator tanden die tot 25cm diepte kunnen werken. Achter de tanden zitten wederom schijven en een stalen pakkerrol om het geheel aan te drukken.

Niels van der Boom

Eén reactie

 • no-profile-image

  Kees de Groot

  Ik heb zelf ook twee oogsten in Engeland gewerkt, gaat er wel wat anders aan toe dan in Nederland. Elk bedrijf heeft ook eigen opslag voor het graan en koolzaad. Voor nog veel meer foto's van de Engelse oogst is er een 'harvest gallary' te vinden op www.fwi.co.uk met meer dan 1200 foto's.

Of registreer je om te kunnen reageren.