Home

Foto & video 950 x bekeken 3000 reacties

Feldtage 2008 bieden veel informatie

Van 24 tot en met 26 juni zijn in het Duitse Buttelstedt de DLG-Feldtage gehouden. Een tweejaarlijks evenement waar alle ins en outs van de graan- en maisteelt aan bod komen.

Foto

 • Op het 45 hectare grote terrein was zo’n 16 hectare ingeruimd voor stands en werd 17 hectare gebruikt als demonstratieterrein.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Hilco Bos

 • Een demonstratie van verschillende maiszaaitechnieken op de Feldtage. Een aantal machines, zoals deze van Väderstad, zaait direct in de stoppel. De rijafstand is daarbij vaak geen 75 centimeter, maar 25 of 37,5 centimeter. De pneumaten die meezaaien, zijn niet bedoeld om heel nauwkeurig maïs te zaaien. Het zijn eigenlijk graanzaaimachines, waarmee ook maïs gezaaid kan worden. In Duitsland wordt het systeem nog niet veel toegepast. Verder naar het oosten al wel.

 • Op de gps-demonstratie tonen een tiental merken hun kunsten. De meeste merken laten een automatisch rechtrijsysteem zien. John Deere demonstreert de iTEC pro: de enige die zonder chauffeurshandeling kan keren, waarbij de machine geheven wordt, de aftakas wordt uitgeschakeld en het gas dicht gaat. Na het keren voert de trekker alles weer in omgekeerde volgorde uit. Agrocom demonstreert een systeem waarbij de trekker zonder gps, maar met behulp van camera’s tussen de plantrijen door stuurt (zie foto). Maar het systeem kan bijvoorbeeld ook strozwaden herkennen. Nieuw is het niet helemaal, het is nu zo’n 2 jaar op de markt.

 • Op een ander terrein zijn kunstmeststrooiers getoond. Het doel van de demonstratie is vooral om te laten zien hoe nauwkeurig de strooiers kanten kunnen afstrooien. Hierbij maken meerdere fabrikanten gebruik van hydraulisch aangedreven strooischijven, die traploos in toerental kunnen variëren. Opvallend is dat bijna alle machines aangestuurd worden door sensoren die de gewasdichtheid meten, of de stikstofgift bepalen aan de hand van de reflectie van het gewas.

 • Op de hobbelbaan wordt de zwiep en balancering van veldspuiten getest. Qua balancering scoren de meeste spuiten goed. Op het gebied van de zwiep presteren de zelfrijdende spuiten beter dan de getrokken spuiten. De mate van zwiep is voor een goede verdeling van het middel veel belangrijker dan de balancering van de boom.

 • Het Duitse Satcon System toont de Kinderfinder. Een apparaat dat de trekkerbestuurder waarschuwt wanneer een kind (of huisdier) zich in de gevarenzone rond de trekker bevindt. Het kind krijgt een armbandje om met een zendertje erin. Op de trekker komt een antenne met een controlebox die een waarschuwingssignaal geeft wanneer een kind binnen een straal van 45 meter bij de trekker komt. Antenne en armband kosten per stuk zo’n €80. De controlebox op de trekker kost circa €700. Meer informatie over het systeem op http://satconsystem.de/de/hardware/25/.

 • Intrachem Bio presenteerde het bacteriemengsel Proradix WG. Het middel moet besmetting van aardappelen door rhizoctonia tegengaan. Ook zou het een gelijkmatigere knolproductie geven. Het middel komt waarschijnlijk volgend jaar op de Nederlandse markt. Het is zowel geschikt voor toepassing in de gangbare als biologische landbouw. Het kan gebruikt worden door het uitgangsmateriaal er mee te behandelen, maar het kan ook tijdens het poten samen met bijvoorbeeld Moncereen worden gespoten.

 • Een medewerker van de hogere landbouwschool Südwestfalen laat zien dat op plaatsen waar verschillende keren een aanhanger overheen gereden is, de planten zich veel slechter ontwikkelen. Oorzaak hiervan is dat de wortelen veel minder diep in de grond doordringen. Door gebrek aan water en voedingsstoffen blijft het bovengrondse deel van de planten achter, bij planten die wel op goede grond staan.

 • Deze profielkuil geeft inzicht in de verdeling van stikstof op verschillende diepten in de bodem. Links de stikstofverdeling in februari, rechts de verdeling in juni. De bodem is onderverdeeld in drie lagen: 0-30 centimeter, 30-60 centimeter en 60-90 centimeter. Onafhankelijk van de stikstofbemesting levert de bodem in de periode van februari tot juni 60 kilo stikstof per hectare na.

 • Kelpak is een algenconcentraat. Het plantenhormoon auxine, dat in het concentraat aanwezig is, stimuleert de wortelgroei van planten. Het middel wordt nu al gebruikt in verschillende groenten. Ook ruim 7.000 hectare van de Duitse aardappelen is al met het concentraat behandeld. Het kan gewoon met de phytophthora-bespuiting meegespoten worden. Het middel is vooral bedoeld voor rassen die vaak een moeilijke start hebben. Momenteel worden ook proeven in graan gehouden. Kelpak komt waarschijnlijk in 2009 in Nederland op de markt.

 • Op een bodemtribune krijgen akkerbouwers uitleg over het effect van de bodem op het gewas. Bedoeling van de demonstratie is om het verschil in penwortelgroei tussen een normale koolzaad en een dwerghybride te laten zien. Maar door een verdichte bodemlaag net onder de ploegzool is er geen verschil tussen de twee gewassen te zien. In plaats van lange, rechte penwortels die wel 1,5 meter lang kunnen worden, zijn alleen korte, kromme penwortels te zien. De haarwortels dringen wel door de verdichte bodemlaag heen.

 • Aan het einde van de dag keren veel Duitsers bepakt en bezakt huiswaarts. Vol met tassen, posters, pennen en hoeden. En niet te vergeten met een massa informatie.

Laatste reacties