Home

Foto & video 1337 x bekeken

Eerste peen rooien

Stefan van Woerden rooit in Biddinghuizen (Fl.) de eerste vroege biologische peen. De kwaliteit is goed na het mooie groeiseizoen.

Foto

 • Stefan van Woerden (24) heeft samen met zijn vader een biologisch akkerbouwbedrijf van 300 hectare in Biddinghuizen, provincie Flevoland. Met 100 hectare is peen de hoofdteelt. Daarnaast telen ze uien aardappelen en graan.
  Foto's: Henk Riswick en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Deze week rooide de akkerbouwer de eerste vrachten peen. De peen is al eind februari gezaaid. De opbrengst is met 40 tot 45 ton goed, vertelt Van Woerden. De B-peen gaat als schaaltjespeen weg voor de versmarkt in Nederland en Duitsland.

 • Het peengewas ziet er vitaal uit. Het groeiseizoen was ideaal. Door de droogte valt de ziektedruk mee. Wortelvlieg en luizen komen niet in het perceel voor. Met veel arbeid lukte het om het onkruid te bestrijden. Wel beregende de akkerbouwer twee keer.

 • Om op ieder gewenst moment te kunnen rooien, kochten de akkerbouwers vorig jaar een nieuwe zelfrijder van ASA-lift. In juli rooien ze een paar dagen per week een paar vrachten. In augustus wordt dat dagelijks. In oktober rooien ze voor de bewaring.

 • Dit is de eerste peen die Van Woerden rooit dit jaar. De machine is nog niet helemaal goed afgesteld. De akkerbouwer vindt het peenverlies nog wat te groot. Daarom stelt hij samen met Mark van der Veen de plukarmen wat smaller af. Daarna gaat het rooien voorspoedig.

 • De plukband voert de peen omhoog. De vele grond wordt er even later afgeklopt bij de kloppers. Dit gaat gemakkelijk omdat de grond vrij licht is met 15 tot 20 procent afslibbaar. De peen komt mooi schoon in de kipper.

 • De peen wordt gerooid in kippers. Dit is veel makkelijker dan in kisten en geeft nog minder beschadigingen ook. De trekkerchauffeur kan door nauwkeurig rijden de valhoogte grotendeels beperken.

 • Alleen de eerste peen valt hard en breekt deels. Als er al wat peen in de keeper zit, ontstaan veel minder beschadigingen omdat de peen op peen valt. Natuurlijk heeft de akkerbouwer wel een valbreker in de kippers geplaatst.

 • De peen gaat rechtstreeks naar de afnemer. De trekkerchauffeur stort in de schuur de peen rechtstreeks in de stortbak. Doordat Van Woerden de peen heel rustig uit de kipper stort komt schuurschade niet of nauwelijks voor.

 • De stortbak zeeft de grond eruit. Vanuit de stortbak komt de peen op de boxenvuller. De peen gaat zonder voorsorteren op de vrachtwagen.

 • Hier is goed te zien dat de peen nog niet helemaal is afgerijpt. De punten zijn nog niet mooi afgerond. Maar er is nu al vraag naar de peen, dus wil Van Woerden leveren. Later rooien heeft als risico dat de peen uit de maat groeit voor de schaaltjespeen.

 • Stefan van Woerden bekijkt de peen nog even. Hij is erg tevreden over de kwaliteit, deze is oké. Vlekjes komen niet voor. Ook de kleur is goed.

 • De boxenvuller lost de peen rechtstreeks in de vrachtwagen met zogenoemde walking floors. De peen wordt door de bodemband naar achteren getransporteerd. Dit systeem geeft minimale beschadigingen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.