Home

Foto & video 985 x bekeken

Agritechnica in het veld

Bij Emden (D.) is een demonstratie voederwinning gehouden. De maaiers, schudders, harken, persen, wikkelaars, opraapwagen, hakselaars en transportwagens zijn op of na Agritechnica 2007 geïntroduceerd.

Foto

 • Het publiek bleek er uitermate in geïnteresseerd te zijn om de nieuwe machines in actie te zien. Maar liefst 1.200 bezoekers bezochten de door de Landwirtschaftskammer Niedersachsen georganiseerde demonstratie. Foto's en Tekst: Arend Jan Blomsma

 • Hölzle is een fabrikant van maaiers, schudders en harken in het zuiden van Duitsland. Het bedrijf produceert vooral eenvoudige machines. Een voorbeeld daarvan is deze maaicombinatie met 9 meter werkbreedte.

 • In plaats van trommels of schijven heeft de Hölzle armen, waaraan de mesjes zijn bevestigd. De armen die daarboven zitten beschadigen de waslaag van het gras en zorgen zodoende voor een kneuseffect.

 • De Pöttinger maaicombinatie V10ED heeft een variabele maaibreedte. Door een scharnierarm in de ophanging van de maaier loopt de werkbreedte van 8,76 tot 9,56 m uiteen. Door beide achtermaaiers naar buiten te schuiven kan in bochten met de volle werkbreedte gemaaid worden.

 • De Kuhn GF 13002 heeft 12 rotors en een werkbreedte van 13 meter. Voor transport vouwt de schudder samen op het onderstel. De schudder weegt 2.550 kg. Het was nog niet de breedste schudder van de demo.

 • Dat was de Fella TH 1800 Hydro, op dit moment ook de breedste schudder op de markt. Deze heeft 14 rotors en 17,5 m werkbreedte. Voor transport vouwt de machine in de lengte achter de trekker. Deze schudder weegt 2.038 kg.

 • In een poging toch alles los te schudden gingen sommige machines net iets te diep over het ongelijke perceel. Dat deed nogal wat grond opwaaien.

 • De Elho hark werkt volgens het oude principe van de snelhooier. Minder beschadiging en verontreiniging van het gewas zijn volgens de fabrikant de sterke punten van deze hydraulisch aangedreven hark. De werkbreedte is maximaal 7,5 m.

 • De Deutz-Fahr Vari Master 590 is de groene uitvoering van de Vicon RV 2190. Deze persen kregen vorig jaar een verbeterde netbinding, een verbeterde aandrijving en standaard Isobus-bediening. En een nieuw uiterlijk.

 • Fendt persen worden officieel niet in Nederland verkocht. Ze worden gebouwd bij de persenfabriek van Gallignani in Italië. Gallignani is voor de helft eigendom van Laverda, wat weer voor de helft eigendom is van AGCO. Eigenlijk is dit dus een beetje een eigen pers van Fendt. De wikkelaar is van het Finse Elho.

 • Krone introduceerde vorig jaar de Comprima F155XC. Dit is een vastekamerpers, waarbij de baaldiameter toch veranderd kan worden tussen 125 en 150 cm. De 215 cm brede pick up heeft ongestuurde tanden.

 • De Krone AX250GD is een opraapwagen met rotorinvoer voor lichte trekkers. Ongeveer 90 pk volstaat volgens Krone voor deze doseerwagen. De inhoud is 44 m3 los gestort. Er zijn grote banden te monteren, op 22,5 inch velgen.

 • Bijzonder aan deze Strautmann GigiVitesse II is de Matrix schuifwand binnen in. Deze maakt het mogelijk meer dan 30 % meer mee te nemen door het materiaal te verdichten en door de wagen beter vierkant vol te kunnen laden.

 • Veenhuis showde de nieuwe SW550 drieasser. De wagen heeft een gewicht van 9.200 kg en een inhoud van 48 m3. De wagen is compleet uitgevoerd, met hydraulische wielophanging, hydraulische disselvering en een topdrukcilinder.

 • Hawe-Wester was naar het noorden getrokken met de nieuwe CSW 5000 afschuifwagen. De bak heeft een inhoud van 50 m3 en staat met twist locks op het onderstel. Dat is hierdoor voor meerdere doelen te gebruiken, wat de investering in de 710/50R26.5 banden wat meer rendabel maakt.

 • Het gras was deels een dag van tevoren gemaaid en omdat de omstandigheden goed drogend waren, was het prima geschikt om een mooie graspruik te van te maken.

Arend-Jan Blomsma

Of registreer je om te kunnen reageren.