Home

Foto & video 690 x bekeken

Grote en kleine trekkers op Cereals

Op 11 en 12 juni 2008 vond in het Engelse Leadenham, nabij Lincoln, de beurs Cereals plaats. Dé verrassing is de komst van de nieuwe Landini 6544, maar er waren ook veel andere grote tractoren.

Foto

 • Dé verrassing van Cereals 2008 is de nieuwe Landini 6544. Landini positioneert deze nieuwe 42 kW sterke compacttrekker als tussenmodel tussen de Landini Mistral tuinbouwtrekkers en de Landini Alpine lichte landbouwtrekkers. De Landini 6544 heeft een viercilinder Mitsubishi motor van 3,33 liter. De trekker is uitgerust met een 16V+16A mechanische transmissie inclusief kruipbak. Maximaal rijdt de trekker 25 kilometer per uur

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martijn Knuivers

 • De Landini 6544 is eigenlijk een Koreaanse LS Neo 55, blijkt uit het typeplaatje. De Landini 6544 komt ook in het rood als McCormick CTU-serie beschikbaar. Of de trekker ook in Nederland verkocht gaat worden, weet importeur Vormec nog niet.

 • De Landini Landpower heeft zijn neus met ronde koplampen ingewisseld voor een kap in de familie-style. Eerder kregen de Powerfull, Powermaster, Powermax en Powermondial al de nieuwe neus. Verder is de Landpower voorzien van een nieuwe Iveco-motor. Landini claimt dat de nieuwe motor een 7,8 procent hoger koppel heeft dan de oude.

 • De McCormick MC 120 van 88 kW (120 pk) en MC 135 van 99 kW (135 pk) zijn nu voorzien van een nieuwe 6,7 liter zescilinder BetaPower-motor. Deze wordt ook al toegepast in de grotere McCormick MTX-trekkers.

 • New Holland toont het topmodel T9060 uit de T9000-serie. In de VS en Canada is de New Holland T9000-serie al meer dan een jaar verkrijgbaar. New Holland wil vanaf komend jaar opnieuw New Holland-kniktrekkers in Groot-Brittannië gaan verkopen.

  De T9030 heeft 13 liter Iveco-motor van 286 kW (385 pk). De T9060 heeft een 15 liter Iveco-motor van 400 kW (535 pk). De T9000-serie is voorzien van een 16V+2A fullpowershift-transmissie. De importeur denkt er jaarlijks tien te kunnen verkopen. Ook de Duitse importeur overweegt New Holland-kniktrekkers te gaan importeren, bestemd voor de grote Oost-Duitse bedrijven.

 • De T9000 is eigenlijk een blauwe Case Steiger met New Holland-uiterlijk. Zo’n 30 jaar terug startte de fabrikant met de verkoop van Ford FW-modellen in Groot-Brittannië. De laatste jaren konden Britse klanten alleen de vergelijkbare Case Steiger en Case Quadtrack op rupsen kopen. ,,Maar sommige gebruikers prefereren nu eenmaal blauw boven rood. Reden om naast de Case ook de New Holland-kniktrekker in de UK te gaan verkopen”, aldus de New Holland-importeur.

 • Kubota toont de nieuwe M40-serie. De M6040 en M7040 hebben een 3,3 liter-turbomotor van respectievelijk 44 (60 pk) en 51 kW (70 pk). De 8540 en 9540 hebben een cilinderinhoud van 3,8 liter met turbo. De 9540 beschikt daarnaast ook over een intercooler.
  De M6040 en M7040 hebben een 15V + 15A-bak. De M8540 en M9540 een 18V + 18A-bak.

 • Een inzwarte Valtra T151. Valtra introduceerde onlangs de kleuren zwart en oranje. In Finland was de black-edition al langer verkrijgbaar. Klanten elders in Europa wilden echter ook wel een zwarte bestellen, dus is deze kleur aan het kleurenpallet toegevoegd. Blauw en groen gaan uit het pallet. Metallic blauw en groen blijven beschikbaar. De Fin is nu verkrijgbaar in rood, geel en oranje, en in de metallic-kleuren zwart, blauw, zilver en groen.

 • Op het demoterrein werden machines aan het werk getoond. Blikvanger was een Challenger MT765B rupstrekker met een achtschaar Dowdesweel wentelploeg. Met een mooi diep motorgeluid werden snel vele meters omgelegd. De grond bevat enorm veel scherpe stenen. Voor het ploegen lijkt het perceel wel bestraat. Geen wonder dat het gebied rondom het evenement een echt graangebied is. Voor aardappelen is de stenige grond totaal ongeschikt.

 • De Franse spuitenfabrikant Matnot toonde de zelfrijdende Maestria spuit. Optioneel is het Stabilis-systeem voor heuvelige terreinen. Het frame met tank is scharnierend aan de assen verbonden. Als de spuit dwars op helling rijdt, wordt via cilinders automatisch de hellingshoek gecorrigeerd, zodat frame en tank horizontaal blijven. Dit geeft een betere stabiliteit van de spuit. De boom blijft pendelend, zodat deze evenwijdig aan de grond blijft spuiten. De spuit is te koop vanaf €173.000.
  Volgend jaar op de Sima in Parijs toont Matnot de opvolger van de Maerstria.

 • Kunstmestfabrikant Yara showde zijn nieuwe kunstmest 25-5-5 Topstop met selenium. De Britse gronden zijn van nature seleniumarm. Geïmporteerde maaltarwe uit Canada bevat voldoende selenium. De Britse maaltarwe is arm aan selenium. Uit onderzoek is bekend dat een seleniumgebrek grotere kans geeft op kanker. Yara speelt op de gezondheidsclaim in met deze selenium-houdende kunstmest.
  Uit Finse veldproeven is gebleken dat seleniumhoudende kunstmest het seleniumgehalte in brood kan laten stijgen van 35 tot 300 ppm.

 • Vooral in het koude Ierland gemeengoed: maiszaai onder biologisch afbreekbaar plastic om de beginontwikkeling te bespoedigen. De aangepaste zaaimachine is van het Ierse bedrijf Samco, dat ook het plastic levert. Pioneer Hi-Bred onderzoekt nu of maiszaai onder plastic voor Noord-Nederland financieel aantrekkelijk is.

 • Normaal is Cereals met het spuitenevenement Sprays & Sprayers vooral voor spuitfabrikanten hét evenement om hun nieuwe spuitmodellen en -technieken te presenteren. Dit jaar echter niet. De meeste machines waren al in november 2007 op de Agritechnica in Hannover te zien.
  Voor de Britse telers was het echter de eerste gelegenheid de machines met eigen ogen te aanschouwen.

 • Naast veel machinenieuws konden ook de plantentelers hun hart ophalen op de beurs. De zaadfabrikanten toonden op demoveldjes hun nieuwste tarwe-, gerst-, rogge- en koolzaadrassen. De bestrijdingsmiddelenfabrikanten waren present met hun nieuwste graanfungiciden en -herbiciden.

Of registreer je om te kunnen reageren.