Home

Foto & video 1503 x bekeken

Bijzondere voermengwagen Siloking

Sinds enkele weken draait een nieuw type zelfrijdende voermengwagen in Nederland. Het is de Siloking met een 16 kuubs mengkuip én twee staande vijzels in de kuip. De machine is, met slechts drie wielen, bijzonder gebouwd. Lees een uitgebreide impressie in Boerderij nummer 18 van 30 januari.

Foto

  • De chauffeur zit, net als een buschauffeur, helemaal voor de vooras én laag aan de grond. De cabine-instap is laag, ongeveer op kniehoogte.

  • Het sturende achterwiel kan bijna haaks draaien. Dat maakt de Siloking-zelfrijder heel wendbaar. Omdraaien in een (sleuf)silo is geen probleem. Dat geldt natuurlijk ook voor het insturen van stallen.

  • De frees is 2 meter breed en hangt iets rechts van het midden. Het opvoerkanaal, waardoor een opvoerband draait, is 70 centimeter breed. Het voer wordt dan ook vlot naar binnen gewerkt, met de motor op een laag toerental en zonder veel kabaal.

  • Aan de uitkuilfrees weinig messen, slecht 46 stuks. Ze zijn allemaal licht gebogen.

  • Achter elk gebogen mesje zit een 90 graden of 45 graden haaksprofieltje gelast. Het voer wordt dan ook meer uitgekrabd dan uitgesneden. De eerste praktijkresultaten lijken positief wat betreft behoud van voerstructuur.

  • Rechts van de bestuurder al het noodzakelijke: een monitor, de weeginrichting en de hele bediening. De belangrijkste functies zitten op één hendel zoals de frees, de klep voor de frees en de loskleppen.

  • De monitor is aangesloten op twee camera’s: een gericht op de kuipinhoud en een achterop de kuip nabij de achteras. De installatie is voorzien van automaatstand. Dat betekent dat de monitor automatisch het achterzicht weergeeft bij achteruitrijden, terwijl bij vooruitrijden er zicht is op de mengkuip.

  • Het model dat in Schaijk (N.-Br.) draait, heeft een luchtgeveerde voor- en achteras. Die zijn standaard bij de 25- en 40 km/u-versie. Het achterwiel is vernuftig geveerd via een grote luchtbalg die zichtbaar is wanneer de klep open gaat. Ook de accu’s zitten daar op een makkelijk bereikbare plek

  • Voor, net achter en naast de cabine zitten de Iveco viercilinder dieselmotor en de hele hydrauliekinstallatie. In totaal drie pompen: een voor de frees, een voor het rijwerk en een voor de overige functies.

Of registreer je om te kunnen reageren.