Home

Foto & video 643 x bekeken 4 reacties

T5000: klassieker met krachtig hart

De New Holland TL-A serie wordt opgevolgd door de T5000. Grootste verandering van de populaire trekker is een schonere motor.

Foto

 • De T5000-serie omvat vier modellen van 55 kW (75 pk) tot 77 kW (105 pk). De naam doet denken aan de oude Ford 5000. Een naam met faam dus. Helaas greep New Holland de naamsverandering niet aan voor een forsere update dan de motor en ronde schijnwerpers en knipperlicht-armaturen in plaats van vierkante. De rest van onze €45.305 kostende T5050 van 70 kW (95 pk), is op details na nog hetzelfde.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Frits Huiden

 • De T5000 is net als voorganger TL-A, in veel zaken gelijk aan deze eerste versie, de New Holland TL. Deze rolde alweer in 1996 van de band en werd 5 jaar geleden opgewaardeerd tot de TL-A serie. Dat betrof toen ook een schonere motor en een nieuwe motorkap.

 • Onder de kap ligt een Tier III 4,5 l NEF viercilinder motor. Het nominale toerental zakte van 2.500 toeren per minuut naar 2.300. Er is nu 15 procent meer koppel (404 Nm) en 5 procent meer vermogen. Hij kan zowel op B20 als B100 (met speciale filters) draaien en heeft een service-interval van 600 uur.

 • De emissie-uitstoot is teruggebracht door aan de turbo een intercooler toe te voegen. Daartoe is het frame iets verlengd en groeide de wielbasis met 3 centimeter tot 2350 millimeter.

 • De meest luxe uitvoering heeft een 40 km/u 24/24-bak met twee powershift-trappen (hi-lo) aan boord. Bij de concurrentie zijn er vaak drie of vier powershifttrappen. Schakelautomatiek is er weinig. Wel is er een koppelingsknop in de pook en powershuttle onder het stuur.

 • In de cabine is er gebruik gemaakt van wat fleuriger kleuren. De grijze stoel (Grammer in plaats van Sears) werd helderblauw. De kunststofbekleding werd lichter grijs en de vloer is degelijk zwart.

 • In het dashboard zijn de standaardzaken afleesbaar en in het geval van elektronische hef, de hefhoogte. Het logo in het stuur werd verchroomd.

 • De handgashendel is prominent aanwezig en nodigt uit om de hand op te laten rusten. Elektronisch handgas is geen optie.

 • Gebleven zijn de smallere voorruit en de laag boven het hoofd hangende airco.

 • Het achterraam is fors en steekt ver buiten de trekker uit. Oppassen met krap aangekoppelde machines dus.

 • Wie kiest voor een elektronische hef krijgt te maken met de EDC-bediening (Electronic Draft Control) die New Holland in al zijn andere modellen heeft. Er is dus geen Bosch-aansturing meer. De hef tilt 5.060 kilo (met een hulpcilinder).

 • Er is geen load sensing, maar een tandwielpomp met twee DW-ventielen. De doorstroom is te regelen vanaf de stoel met knoppen buiten de cabine. Handig: het ongebruikte debiet van de stuurpomp kan met een druk op de knop worden toegevoegd tot een totaal van 80 liter per minuut.

 • De 540/750/1.000 tpm aftakas heeft een softstart en bediening op het spatbord.

 • De zwaardere vooras met betere afdichtkeringen is belastbaar tot 4,6 ton. De draaicirkel is 8,10 meter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Jammer dat ze deze verandering niet verder doorvoeren. Een wat luxere versnellingsbak zijn geen kwaad kunnen. Voor de rest moet je iets goeds niet te gek veranderen.

 • no-profile-image

  tim

  Gewoon een Fiat met een blauw jasje. Een fiat zal natuurlijk nooit echt blauw bloed krijgen. Gelukkig maar.... Nothing runs like a deere!

 • no-profile-image

  Kim Greven

  Nothing kills a Deere like a Magnum troste Case rijder

 • no-profile-image

  dick de leeuw

  Wat de redactie hier vergeet is dat het om een budget trekker gaat. Als je meer luxe wilt kies je wel voor een T6000.
  Er wordt gerefereerd naar de Ford 5000 en hè die had nog geen dual power en een warme cabine!
  If it ain't blue it's just not good for you!

Of registreer je om te kunnen reageren.