Home

Foto & video 1929 x bekeken 1 reactie

Poten, spuiten, ploegen en zaaien: voorjaar!

Na een weekje met droog weer komen de eerste trekkers al uit de schuur. Op de drogere zandgronden wordt volop gezaaid en gepoot. Veel percelen zijn nog te nat om te bewerken.

Foto

 • Willem Uuldriks in Siddeburen (Gr.) vult de zaaimachine met Prestige zomergerst. In totaal zaait hij 14 hectare. Dat zit er inmiddels in. Hierna moet hij nog 8 hectare Westerwolds raaigras zaaien, maar hier wacht hij nog even mee, omdat de grond nog wat moet opdrogen.

  Foto's: Koos van der Spek en Tekst: Hilko Bos.

 • Uuldriks heeft de grond in de herfst al geploegd. Voor het zaaien heeft hij de grond met een cultivator even losgetrokken. Daarna kan hij in een keer kopeggen en zaaien.

 • Even verderop in Siddeburen is Uuldrik Uuldriks uit Hellum (Gr.) aan het ploegen op een perceel van 22 hectare. Aan het eind van deze week moeten hier de eerste fabrieksaardappelen in, van in totaal 45 hectare. Voor de pootmachine komt dan alleen nog de kopeg over het land.

 • Het ploegwerk op het 700 meter lange perceel komt er mooi bij te liggen. Uuldriks is tevreden, maar het had nog wel iets droger mogen zijn. Door het natte voorjaar zijn de ploegwerkzaamheden wat later dan normaal. Op 10 april moeten ze nog ongeveer 30 hectare ploegen.

 • In het Groningse Hellum is Rieks Schepel bezig met het poten van Aveka fabrieksaardappelen. Naast het loonbedrijf moet op het eigen akkerbouwbedrijf ook 95 hectare gepoot worden. Op 10 april zat er 10 hectare in.

 • Een dag voor het poten is de grond gespit. Schepel rijdt nu met de kopeg voorin zo’n 6 kilometer per uur te poten. Het is niet overal droog genoeg om te poten. De drogere zandgronden zijn eerst aan de beurt. Maar op andere percelen is het nog veel te nat.

 • Stagiair Niels en kleinzoon Regner houden achter in de pootmachine in de gaten of alles goed gaat. En natuurlijk is het ook gewoon mooi om mee te rijden. Het pootgoed wordt aangevoerd met de kipwagen.

 • Op het akkerbouwbedrijf van vof Huizinga-Wieringa in Hellum is neef Rob voor het poten de grond aan het lostrekken. Op de graszaadstoppel is in het voorjaar mest toegediend en is de grond losgewerkt met een schijveneg. Nu gaat voor de pootcombinatie aan alleen de cultivator met vorenpakkercombinatie over het perceel. De vorenpakker egaliseert de grond en drukt hem aan, zodat de aansluiting met de ondergrond hersteld wordt. Dit is nodig voor vochtvoorziening vanuit de bodem.
  Door niet te ploegen blijft de mooie en warme grond bovenin. Bovendien voorkomen de graszaadstoppels bovenin dat de grond gaat verstuiven, wat hier nog wel eens een probleem wil zijn. Verder gaat het zo veel sneller en bespaart het brandstof.

 • Jannes Wieringa vult de pootmachine. Zijn zoon Simon zorgt ondertussen voor de aanvoer van het pootgoed en het strooien van de kunstmest. Ook spuit hij tussendoor nog. In totaal hebben ze op 10 april 15 hectare gepoot. Nog 60 hectare te gaan. Daarnaast moeten nog bieten, gerst en graszaad gezaaid worden.

 • Door het natte weer is de werkplanning van de Wieringa’s in de war geschopt. Normaal wordt eerst alles gezaaid en gaan ze dan pas poten. Nu wordt gekeken welke percelen droog genoeg zijn om te bewerken. Dat houdt dan ook in dat na een periode van poten er tussendoor eerst weer gezaaid moet worden.

 • Veehouder Wim van den Brink in Scheemda (Gr.) strooit 350 kilo KAS per hectare over zijn grasland. Half februari is met de sleepslang al drijfmest over de percelen uitgereden. De bijbemesting is door het natte weer dit jaar ongeveer 2 weken later dan normaal. Maar nu de grond goed bereidbaar is, is hij direct gaan strooien.

 • Bij Nieuw-Scheemda (Gr.) spuit Derk Jans Mellema 24 hectare Claire wintertarwe met CeCeCe en Atlantis met een hechtmiddel. In het gewas is de eerste knoop al voelbaar, dus tijd voor de eerste groeiregulerende bespuiting. Ook voor de duistbestrijding met Atlantis was het een goed moment: de luchtvochtigheid in het gewas lag op zo’n 70 procent. Na dit perceel is Mellema gestopt, omdat nachtvorst voorspeld was. De andere 47 hectare tarwe volgt binnenkort. Hij hoopt dat het droge weer wat langer aanhoudt, zodat hij ook zijn bieten en zomergerst binnenkort kan zaaien.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Mariska Coops

  Goedemorgen,

  Mijn zoon Regner is heel erg trots op deze mooie foto's. Bedankt namens Regner Schepel uit Hellum,

  Graag zien wij jullie nog een keervoor het maken van leuke foto's.

  Met vriendelijke groet,
  de fam. Schepel

Of registreer je om te kunnen reageren.