Home

Foto & video 1152 x bekeken 1 reactie

Pootmachine vol techniek

Akkerbouw- en loonbedrijf Gebroeders Varekamp in Tinte (Z.-H.) koos bij de aanschaf van een nieuwe aardappelpoter 3 jaar geleden voor hydraulisch aangedreven elementen.

Foto

 • De 132 kW (180 pk) sterke Fendt-trekker kan de Baselier-frontfrees en Grimme-aardappelpoter makkelijk aan op de Zuid-Hollandse klei. De afslibbaarheid varieert tussen de 20 en 50 procent. Met deze aardappelpoter kan vanuit de cabine de onderlinge pootafstand in de rug geregeld worden met één druk op de knop. Dit resulteert in een duidelijk hogere opbrengst in de spuitsporen.
  Foto's en tekst: Niels van der Boom.

 • Menigeen zou denken dat bij deze rechte rijen gps in het spel is, maar dat blijkt niet het geval. Chauffeur Jaap Voogt zegt dat dit deels komt door zijn 27 jaar lange ervaring en deels door de ideale omstandigheden. Doordat het land overdwars geploegd is, volgt de trekker geen sporen en trekt deze niet naar één kant. Ook de frees voorop, de vierwielaangedreven trekker en de vierwielige aardappelpoter helpen mee om rechte rijen te maken.

 • Ieder pootelement is voorzien van een hydromotor in plaats van de normale kettingaandrijving. Het grootste voordeel wordt hiermee behaald door de aardappels tussen en naast het spuitpad - waar twee rijen niet gepoot worden - nauwer te poten. Daardoor worden de verloren kilo’s van het spuitspoor enigszins goedgemaakt. Ook is er minder kans op groene, holle of misvormde knollen. Meestal poot Varekamp de aardappels in en naast het spuitspoor 10 tot 15 procent dichter bij elkaar dan normaal. Dit resulteert in een extra opbrengst van 400 kilo per hectare.

 • Met de simpele bedieningskast kan de chauffeur vanuit de trekkercabine de pootafstand in de rij, het onafhankelijk oplichten van de schijven en het afstellen van de sensoren met een druk op de knop aanpassen.

 • Op ieder pootelement zitten twee sensoren die met elkaar communiceren. Ze controleren op eventuele missers en of de band ook daadwerkelijk draait. Chauffeur Voogt heeft de sensor zo afgesteld dat als er 2 seconde lang geen aardappel te zien is de machine alarm slaat. Deze tijd is vanuit de cabine te regelen tot op 0,1 seconde.

 • Omdat de veldspuit op een rijenafstand van 2,25 meter breed staat worden de eerste en laatste rij niet gepoot. Met een druk op de knop licht de machine zelf de schijven op middels een elektrisch aangestuurde cilinder. Ook wordt de hydromotor van de pootband uitgeschakeld en de pootafstand in de rij van de twee middelste elementen teruggebracht. In dit geval worden de aardappels van het ras Fontane op 31 centimeter gepoot in plaats van op de normale 34 centimeter.

 • Onderaan de bak bevinden zich trillende spijlen die trogvorming voorkomen. Ook worden afgebroken kiemen en losse grond tussen het pootgoed vandaan geschud.

 • Toen de broers Varekamp 3 jaar geleden op zoek gingen naar een nieuwe aardappelpoter was de belangrijkste eis van vaste chauffeur Jaap Voogt dat hij niet elke keer hoefde uit te stappen. Met de volledig geautomatiseerde Grimme GL 34 K-pootmachine is dit gelukt.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  giel

  Ze hadden Jaap best ook een nieuwe overall bij deze mooie pootmachine mogen geven !

Of registreer je om te kunnen reageren.