Home

Foto & video 1277 x bekeken 1 reactie

Eerste John Deere 5430i spuit

De zelfrijdende spuit 5430i van John Deere gaat deze zomer in serieproductie. Hier is er één uit de nulserie aan het werk.

Foto

 • Boerderij spotte vorige week in het Franse Pontpierre, nabij Straatsburg, de akkerbouwer Christian en zijn zoon Jean François Hauser. Zij waren aan het werk met een John Deere 5430i-zelfrijder, één van de 15 uit de nulserie. Hauser heeft een akkerbouwbedrijf van 500 hectare met hoofdzakelijk graan en 80 melkkoeien. Boerderij nam de gelegenheid ter baat een proefrit met de spuit te maken.
  Foto's en tekst: Martijn Knuivers

 • De 5430i heeft 36 meter brede spuitbomen, een 173 kW-motor en een gladde 4.000 liter polyethyleentank. De machine weegt 9,3 ton.

 • John Deere biedt de keus uit een zuigermembraanpomp van 280 liter/minuut, twee zuigermembraanpompen of een zuigermembraanpomp van 280 liter/minuut met centrifugaalpomp van 700 liter/minuut. De centrifugaalpomp is uitsluitend voor extra snel vullen van de tank. De spuit van Hauser is voorzien van twee zuigermembraanpompen.

 • De bomen zijn versterkt, zodat ze beter bestand zijn tegen hogere rijsnelheden.

 • De spuit kan worden uitgevoerd met diverse brede lagedrukbanden of cultuurbanden. De spuit van Hauser heeft cultuurbanden. De bodemvrijheid bedraagt zo’n 90 centimeter. Met de grootste bandenmaat (380/90×R46) is de bodemvrijheid volgens fabrieksopgave zelfs 1,22 meter.

 • De transmissie is een hydrostaat met vier groepen. Groep 1 loopt van 0 tot 15 kilometer/uur, groep 2 van 0 tot 20 kilometer/uur, groep 3 van 0 tot 25 kilometer/uur en groep 4 van 0 tot 40 kilometer/uur. De spuit rijdt 40 met verlaagd toerental. Voor zijn de wielen voorzien van remschijven, achter niet. De schijven zijn voor de parkeerrem en voor een eventuele noodstop. Normaal remt de spuit op de hydraulische aandrijving.

 • De opbergbak is te klein. Daar passen geen jerrycans in, deze moeten mee op het bordes. Alle functies en kranen worden elektronisch aangestuurd. Ook bij het vulplatform is het vergeefs zoeken naar handkranen. De functies pompen, roeren en sproeikop in de tank worden allemaal in werking gezet met een druk op de knop.

 • De doppen zijn mooi weggewerkt in de boomconstructie. Optioneel kan de spuit worden voorzien van pneumatisch afsluitbare doppen en een continu circulatiesysteem. Dit systeem zorgt dat alle spuitdoppen onmiddellijk beginnen met de juiste concentratie. Omdat de vloeistof constant wordt rondgepompt door de leidingen, ook bij gesloten spuitdoppen, zakken de chemicaliën niet uit.

 • De accu is goed bereikbaar.

 • De spuit is rondom voorzien van xenonwerklampen. De koplampen zijn gewone halogeenlampen. Dergelijk hooggeplaatste xenonkoplampen zouden tegenliggers te veel verblinden.

 • De instap is krap. De deur zwaait al snel tegen de spuitbomen aan.

 • In de transportstand zakt de balancering van de bomen automatisch geheel naar links om extra ruimte tussen de cabine en linkerspuitboom te creëren op het bordes voor in- en uitstappen. De balancering van de spuitbomen is pendelend.

 • De cabine is compact. Het linkervoorwiel zit uit het zicht onder het plateau.

 • Het rechtervoorwiel is vanuit de cabine net zichtbaar. Hoewel de grote motorkap het zicht naar voren beperkt, kan de chauffeur, door het midden van de motorkap als referentiepunt te gebruiken, de spuit op gevoel toch eenvoudig recht voor de rijen zetten.

 • Het dashboard herbergt geen meters. Alle gegevens, zoals rijsnelheid, knipperlicht en toerental, zijn af te lezen op het Greenstar-bedieningstouchscreen. Ook de instellingen van de spuit lopen via deze terminal. Jammer is de ouderwets ogende bakelieten schakelaar, die dienst doet als richtingaanwijzer. Deze doet wel erg jaren zeventig aan.

 • De armleuning is de CommandArm van de John Deere 6030-serie met de rijhendel uit de Amerikaanse zelfrijdende spuit. De gleuf van de rijhendel heeft is enigszins z-vormig, zodat bij het snel terugtrekken van de hendel tijdens een noodstop, de hendel blijft steken in neutraal en niet doorschiet in de achteruit.
  De belangrijkste functies van de spuit zijn te bedienen via knopjes op de rijhendel: de hoofdkraan, het aan- en uitzetten van secties, de boomhoogte, de bomen in- en uitklappen en de de groepenschakeling. Deze zijn op gevoel te bedienen. De knoppen op de CommandArm zijn voor instellen van het motortoerental, het in- en uitklappen van de ladder, de roering, de pomp, de hydraulische spoorbreedteverstelling, de kantdoppen en de schuimmarkeur.

 • Een gaspedaal en koppeling heeft de spuit niet, wel een rempedaal voor een noodstop. De vloer herbergt twee voetschakelaars. De linkervoetknop is om dubbelfuncties te activeren op de rijhendel. De rechtervoetknop activeert de vierwielbesturing.

Eén reactie

 • no-profile-image

  boer

  Hoe veel anders zijn deze van de genen die in Amerika rondrijden?? (4930)

Of registreer je om te kunnen reageren.