Home

Foto & video 800 x bekeken

World Ag Expo in Californië

De World Ag Expo werd voor de eerste keer in 1968 gehouden. Veel werktuigen die in Europa door trekkers worden getrokken, zijn in de Verenigde Staten zelfrijdend.

Foto

 • De World Ag Expo werd voor de eerste keer in 1968 in Californië gehouden. Deze jaarlijks terugkerende beurs is qua oppervlak de grootste landbouwbeurs van de wereld. Veel werktuigen die in Europa door trekkers worden getrokken, zijn in de Verenigde Staten zelfrijdend. Deze rvs cabine is speciaal ontwikkeld voor gebruik in boomgaarden met notenbomen. Door de kleine afmetingen en de gestroomlijnde vorm van de cabine worden zo weinig mogelijk vruchten van de bomen gereden. De stille en van airconditioning voorziene cabine past op trekkers uit de 6020-serie van John Deere.  Foto's: Caroline Stocks, tekst: Benny Gudde

 • Vinestar heeft al 30 jaar ervaring met druivenoogstmachines. Deze nieuwe machine uit de 1000-serie is voorzien van een verbeterd plukmechanisme. Dit mechanisme plukt de trossen druiven met behulp van trillingen. De machine is ook leverbaar met een cabine voorzien van airco.

 • Deze druivenoogstmachine van AGH (American Grape Harvesters) wordt veel gebruikt in het zonnige Californië. De binnenkant van deze machine is voorzien van een Mantis-schudder . Dit schudmechanisme klemt zich om een druivenstam en schudt de druiven van de rank.

 • Vermeer is een bekende fabrikant van houtversnipperaars uit Texas. Hier de versnippermachine TG5000 waarbij de invoerkuip gekanteld is. Deze kuip heeft een buitendiameter van ruim 3 meter. De machine wordt aangedreven door een krachtige zescilinder CAT turbomotor met een vermogen van 403 kW die voldoet aan de Tier III norm.

 • De Amerikaanse prairiehond (gopher) is een ware plaag voor de boeren. Dit actieve diertje graaft lange en diepe tunnels, waarbij het veel gewassen zoals o.a. knollen, wortels en gras vernielt. Om deze ‘grondeekhoorn’ op grote schaal te bestrijden maakt deze Verminator een tunnel in de grond, waarin vergiftigd aas wordt gelegd.

 • Zelfrijdende balenpersen kom je al tientallen jaren tegen in de VS. Freeman laat op deze expo zijn nieuwste model zien.

 • Ook de Nederlandse fabrikant Peecon uit Etten-Leur was vertegenwoordigd in Californië met enkele voermengwagens. Deze Biga voermengwagens zijn aangepast aan de Amerikaanse markt.

 • Deze T9030 met 280 kW (385 pk) uit de T9000-serie van New Holland, zul je bij ons niet snel tegenkomen. De T9000-serie wordt niet in Nederland verkocht.

 • Een machine uit de stal van Case-IH. Deze zelfrijdende zesrijige katoenplukmachine plukt katoenpluis en verzamelt het katoen in een grote baal. Door de bunker te kiepen glijdt de katoenbaal naar buiten.

 • Een zelfrijdende meststrooier met een dubbele verticale vijzelwals. Verschillende onderdelen van deze meststrooiertruck, zoals de uitlaat en de brandstoftank, zijn verchroomd.

 • Dit is een bomenschudmachine. De machine is voorzien van een klem waarmee een stam of tak vastgeklemd kan worden. Door het schudden vallen fruit, noten of olijven op de grond. De vruchten worden daarna voorzichtig verzameld via een schuine transportband.

 • Met deze machine kunnen bomen tot op grote hoogte worden gesnoeid. Het is verstandig om tijdens het snoeien enige afstand te bewaren.

 • Deze CAT Challenger type MT845B op rupsen heeft een vermogen van 299 kW. De grootste Challenger uit de MT800-serie is de MT875B met een vermogen van 425 kW.

 • De DT200 is een trekker uit de zwaarste DT-serie van het merk Agco. De DT200 heeft een zescilinder motor van 175 kW, die voldoet aan de Tier III norm. Alle trekkers uit de DR-serie zijn voorzien van continu variabele transmissie (CVT).

Benny Gudde

Of registreer je om te kunnen reageren.