Home

Foto & video 519 x bekeken 3 reacties

Wieringerrandmeer: nieuw meer in boerenland

Nu is het nog een landbouwgebied. Maar de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland moet weer nat worden. Hier komt het nieuwe Wieringerrandmeer.

Foto

 • De provincie wil dit in de jaren dertig ingepolderde gebied weer onder water zetten. De lokale LTO en veel boeren zijn tegen. Boeren hier hebben goede grond, goed verkaveld land met ruime percelen aan huis. En de landbouw verdient hier goed.
  Foto's: Wick Natzijl, Tekst: Joost Beekman

 • Ooit werd dit Hollands Siberië genoemd. Maar inmiddels is de Wieringermeer heel redelijk ontsloten en een puik landbouwgebied. Nog wel.

 • Als het aan Noord-Holland ligt, wordt het oude eiland Wieringen weer in ere hersteld. Waar nu tientallen boeren wonen en werken, moet straks weer water klotsen.

 • Boeren zijn het er niet mee eens. Maar de provincie ziet veel voordelen. Een nieuw meer met luxe woningen moet het gebied meer aantrekkingskracht geven voor toeristen. Dit is de noordrand van het toekomstige meer, de dijk bij het dorpje De Haukes, tussen het oude eiland Wieringen en de Wieringermeer.

 • Een oer-Hollands tafereel, de jachthaven aan het Amstelmeer bij De Haukes.

 • Maar er is niet voldoende water of vaarplezier in deze streek, volgens provincie Noord-Holland.

 • De twee gemeenten Wieringermeer en Wieringen moeten nog officieel instemmen met de definitieve plannen. Misschien toont het wapen met zeemeerminnen op de gevel van het gemeentehuis van Wieringen in Wieringerwerf welke kant het opgaat?

 • Als hier in de verte weer water komt, zullen ruim 30 boeren weg moeten. Ze voelen zich met oneigenlijke redenen en opgepoetste verhalen weggepest. Zo zou een nieuw meer én goed moeten zijn voor toerisme, de natuur, de bedrijvigheid en de hele economie. LTO vindt de combinatie van zogenaamde voordelen wel erg onwaarschijnlijk en soms onderling strijdig.

 • Deze schapen weten nog niet wat hun wellicht boven het hoofd hangt. Rustig grazen ze door achter de dijk tussen het voormalige eiland Wieringen en de Wieringermeer.

 • Wierrand Stee, een veelzeggende naam op deze boerderij aan de Wieringerrandweg in de Wieringermeer.

 • Melkveehouder Joop Grin uit Slootdorp is een van de boeren die wegmoet als de plannen doorgaan. Grin is voorzitter van het vanwege de waterplannen opgerichte boerenplatform Het Collectief. Tegenhouden van het nieuwe Wieringerrandmeer zal niet lukken, denkt Grin. Maar wel wil hij zich met collega’s inspannen voor een zo gunstig mogelijke verplaatsingsregeling.

 • Veehouder Klaas Dokter moet straks ook weg. Hier zou het dijklichaam komen voor het nieuwe oude randmeer. Dokter vindt het maar niks. Dit boerenbedrijf hier was in 1936 het 81e bedrijf dat in deze toen nieuwe polder werd uitgegeven.

 • Voorlopig echter is het business as usual in de Wieringermeer: voor de burgers en boeren, en ook voor de ganzen en andere bewoners in dit gebied.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joep hermans

  Bij de natuurindustrie is het blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen dat zij niet bijdragen aan het bruto nationaal product. Dat hun industrie niet produceert maar alleen consumeert.

  Maar niettegenstaande dat doet deze lobby er alles aan om zo veel mogelijk nederlandse grond onproductief te maken.

  Diezelfde clubs ageren daarbij ook nog tegen de gestegen prijzen van hernieuwbare grondstoffen als graan en plantaardige olie. Terwijl ze de meest productieve gronden nder water willen zetten. Begint dat niet verdacht veel op schizofrenie te lijken.?

  Het wordt hoog tijd dat de natuurindustrie zijn eigen brood verdient en niet meer over de rug van de belastingbetaler in stand wordt gehouden.

  Nee en nogmaals definitief nee tegen deze landroof. En ook nee tegen andere belachelijke ontpolderingsvoorstellen.

  Onze maatschappij heeft landbouwgrond nodig. Voor werk, voor voedsel en voor onze verantwoordelijkheid om de wereld duurzaam van hernieuwbare grondstoffen te voorzien.

 • no-profile-image

  klaas

  het moet toch mogelijk zijn om natuur maffia tegen te kunnen houden, het is in heel nederland gaande, en ook goeree en overflakkee vele ha die met veel geld en moeite op de zee / water gewonnen en nu zijn een paar van natuur-fanaten die d'r eigen willen en moeten bewijzen en op deze manier pakken ze de zwakte partijen
  ze houde een groote zak met geld voor de neus van de eigenaren en de pachters kunnen vertrekken stop, stop deze fanaten.

 • no-profile-image

  dirk

  Het Wieringerrandmeer is puur een prestige-object geworden. Voortrekkers van het project hebben er al dusdanig veel energie in gestoken dat zij dit niet zomaar meer willen laten gaan.

  Het vreemde is dat er voor dit gehele project weinig draagkracht is bij de bevolking. Dat de boeren er niet gek van zijn is logisch, maar de omringende dorpen staan ook lang niet allemaal met de vlag uit.

  Ook denk ik dat het "randmeer effect" erg tegen gaat vallen. Ten eerste begin je met een hele hoop kosten. Deze willen ze o.a. verkleinen door een gigantische brede ringdijk van (vervuilde) grond neer te gooien, en vervolgens peperdure huizen neer te zetten. In dit soort huizen komt de inkomenstop van de bevolking te wonen, wat meestal de leefbaarheid niet ten goede komt.

  Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat een gebied dat 75 jaar terug uit de zee gewonnen is, nu weer terug onder water wordt gezet. Zeker nu landbouw steeds meer "hot" begint te worden. Zowel uit sociaal, als milieu - econimisch aspect. Graanvoorraden zijn klein waterrijk landbouwgebied lijkt steeds schaarser te worden. Zie hiervoor gebieden in Afrika, Australie en de VS waar allemaal geirrigeerd moet worden.

  Kortom vind ik het waanzin project waar ze zo snel mogelijk de stekker uit moeten trekken. Laat ze het amstel of IJselmeer op knappen, er is verdorie geen plek in de Wieringermeer waar je knap kan zwemmen en we hebben 2 prachtige meren. Ook kleine wandel / fietspaden rond deze meren kunnen zonder dat ze direct veel geld hoeven te kosten al een stuk meerwaarde bieden aan de bevolking.

  En wat betreft woningbouw; gemeente, denk maar eens na over het onderbrengen van alle hardwerkende poolse mensen hier in de Wieringermeer, want daar hebben we er voorlopig veel meer van als rijke mensen die hun boot aan de achtertuin willen aanmeren !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.