Home

Foto & video 3785 x bekeken 7 reacties

Nieuwe mestsilo

Dit najaar bouwde Roelof Kunst een nieuwe mestsilo voor 1.246 kuub om in de winter dierlijke mest op te slaan.

Foto

 • Roelof Kunst (42) heeft een akkerbouwbedrijf van 85 ha in Gieten (Dr.). Hij teelt zetmeelaardappelen, TBM-pootgoed, suikerbieten en graan.

 • In de silo kan 1.246 kuub mest. De doorsnede van de silo is 23 meter. Als de silo vol zit, staat de mest 3 meter hoog. In totaal kosten de silo ongeveer €35.000.

 • Een silo wordt, in tegenstelling tot een mestbassin, bestempeld als bouwwerk en moet daardoor op het erf staan. Omdat de silo slechts 3 meter hoog is, valt hij van de weg af niet zo erg op.

 • De silo is een constructie van betongaas met een zak erin. De mest komt zo niet in aanraking met het ijzer,. Dit voorkomt corrosie. De silo is hierdoor wel gevoelig voor wind. Zodra de bouw klaar was, moest ook direct de eerste vracht mest erin. Zeker omdat storm voorspeld was.

 • Een dekzeil drijft op de mest. Midden boven de silo zit het ontluchtingspunt zodat de gassen altijd weg kunnen. Belangrijk is dat regelmatig het regenwater vanaf de silo wordt gepompt. Anders kan het dekzeil onder de mest zakken.

 • Tussen de zijkant en het dekzeil zit een opening van ongeveer 10 centimeter. Toch valt het mee met de stank. Kunst vindt het in ieder geval een stuk minder ruiken dan met de oude silo van de loonwerker die op zijn erf stond.

 • De silo is inmiddels voor 90 procent vol. Voor het eerst dit jaar voert Kunst zowel varkens- als rundermest aan. Als de vrachtwagens mest komen brengen, hoeft hij er niet bij te zijn. De chauffeurs redden zichzelf.

 • Dit vat zorgt ervoor dat de mestwagens even mest kunnen aanzuigen bij het overladen. Dan werken de pompen van de auto’s beter. Als de auto leeg is, kan de mest vanuit de slang in het vat lopen om morsen te voorkomen.

 • Om te kunnen mixen heeft Kunst een gloednieuwe pomp gekocht. De slangen moeten nog geleverd worden. Dat maakt niet uit. Kunst hoeft toch pas in het voorjaar te mixen.

 • De aansluiting voor het mixen. De mest wordt van midden in de silo aangezogen. Op vier punten komt de mix weer de silo in. Lees dinsdag 6 januari over de mestsilo van Roelof Kunst.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard wienholts

  mijn reactie over deze mestsilo is dat het mixen van de mest nogal problemen geeft .Had beter kunnen kiezen voor mixer in de wand wat bij deze systemenen ookgoed werkt.

 • no-profile-image

  kevin

  ik wou ff reageren op de laatste foto; hoe kan het dat 1 van de 2 punten geen afsluiter heeft??

  gr. kevin

 • no-profile-image

  Marcel

  Mest mixen daarin kun je het beste (indien mogelijk) niets investeren, bij ons komt de loonwerker met een op de kraan gemonteerde mixer de silo mixen, mijn ervaring is dat alles wat met mest in aanraking komt beperkt van levensduur is en veel onderhoud vergt.

 • no-profile-image

  rob

  mixen met zulk een pomp heeft mij al een fortuin gekost !! om rustig om te pompen is dat ok maar mixen kost een fortuin en dan nog met een bedenkelijk resultaat zeker bij zo'n diameter. de loonwerker met kraanmixer of 2 elektro dompelmixers geeft een heel homogene mest.

 • no-profile-image

  Toon

  Ik ben het met Rob en Gerard eens. Mixen met een pomp is een waardeloos systeem. Je hebt er werk van, bent een boel gasolie kwijt, de pijpen over de silo zijn binnen de kortste keren verrot en het mixresultaat is gewoon slecht.
  Het grootste probleem vind ik echter nog dat er een groot risico op slang of leidingbreuk is. Als zo'n spuitkop in de silo een keer verstopt raakt dan is het met zo'n verdringerpomp echt buigen of barsten. De slangen knallen er dan letterlijk vanaf. De kans is dan zeer groot dat je trekkertje in een mestvijver beland. Ik denk dat niemand de hele dag naast een mixende trekker staat te kijken.
  Helaas spreek ik uit ervaring.
  Bij aanschaf van een nieuw mixsysteem zou ik denk ik kiezen voor een wandmixer. Als ik het door de loonwerker laat doen vraag ik mij af hoe snel de mest weer ontmengt. Voor de silo leeg is ben je toch zo een aantal dagen aan het rijden.

 • no-profile-image

  berend jan

  Kevin als je de vorige foto bekijkt met de morsput dat zie je dat de buis daar stopt daarom is er daar geen afsluiter

 • no-profile-image

  Giny

  Ken je Roelf Kunst? +- 74 jaar oud, was gelegerd in schalkhaar, was hospic in jaren 1955/1956.
  Ik ben op zoek, wil weten waar hij gebleven is.
  M.V.G.
  Giny

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.