Home

Foto & video 1587 x bekeken

Nieuwe compactserie John Deere

John Deere vervangt de 5020-serie door de 5R-serie.

Foto

 • De nieuwe John Deere 5R-serie bestaat uit de modellen 5080 R, 5090 R en 5100 R van respectievelijk 58,8 kW (80 pk), 66,2 kW (90 pk) en 73,5 kW (100 pk).

 • De fabrikant wijzigt tegelijk de type-aanduiding voor nieuwe modellen. De 5030-serie is dus herdoopt als 5R-serie. Het cijfer 5 staat voor de grootte van het model, de drie volgende cijfers geven het vermogen weer, uitgedrukt in de 97/68/EC-standaard. De letter R staat voor Premium, luxe uitvoering. De serie is er ook in een smalspooruitvoering en heet dan 5 RN.

 • Vanaf 2009 gelden strengere Tier III-emissie-eisen voor landbouwmotoren boven de 73,5 kW (100 pk). De huidige Tier II-motor in de 5020-serie is dus vervangen door een Tier III-exemplaar.

 • De nieuwe motor heeft een intercooler bovenop de motor in plaats van vooraan. De intercooler is vooraan geplaatst omdat het radiatorpakket anders te dik zou worden en daardoor de koeling onvoldoende. De ventilator wordt elektrisch aangedreven. Om stro en dergelijke te verwijderen kan deze ook andersom draaien.

 • De 5R-serie lijkt zeer sterk op haar voorganger. Je herkent een 5R-trekker aan het rooster voor de intercooler bovenop de motorkap.

 • Voor makkelijke reiniging zijn de radiatoren uitschuifbaar.

 • John Deere heeft ook de cabine onder handen genomen. Het interieur is wat lichter van kleur, het geluidsniveau is teruggebracht van 76 naar 74 dB en de stoel is luxer.
  De gele aftakaskeuzehendel is vervangen door een prettiger te bedienen exemplaar.

 • De trekker kan nu naast de PowerQuad-transmissie ook met een AutoQuad-transmissie worden uitgerust. Beide hebben vier groepen met vier powershifttrappen en een omkeershuttle. AutoQuad Plus, die ook in de 6030-serie ligt, heeft als extra powershift-schakelautomatiek en cruisecontrol.

 • De draaiknoppen voor schakelautomatiek en cruisecontrol. Met de bovenste draaiknop bepaalt de chauffeur het schakelmoment; bij 1.700 toeren voor zuinig rijden of bij bijna volgas tijdens het opschakelen met achter de trekker een zware kipper.
  Met de onderste stelt de chauffeur het toerental in, handig voor aftakaswerk. Hij stelt hem bijvoorbeeld in op 1.600 toeren, gooit de gashendel voluit en de motor blijft draaien op 1.600 toeren.

 • Op de luxe versie met AutoQuad zit ook kopakkermanagement, HMS genaamd. Dat activeert automatisch vierwielaandrijving, aftakas, hef en differentieelslot. Een zeldzaamheid op trekkers in deze klasse.

 • Optioneel is een glazen dakluik, handig bij voorladerwerk.

 • De voorruit kan open.

 • Stuur en bijrijderszit hinderen bij in- en uitstappen. Voor makkelijk in- en uitstappen moet het stuur opgeklapt worden.

 • Naast de introductie van de kleine 5R-serie meldde John Deere dat de 7430 E en 7530 E Premium – de trekkers die via een generator aan het vliegwiel krachtstroom leveren – in april 2009 in productie gaan.

 • Door het toepassen van de generator komt het vermogen van de motor eerder vrij. Dit komt omdat de 25 kW-powerboost al bij 1.250 toeren in plaats van 1.700 toeren vrijkomt. Omdat de koelventilator nu onafhankelijk van het motortoerental draait, kan de motor bij een lager toerental zwaarder belast worden. Hij trekt daardoor 10 procent sneller op.

 • Om dat te tonen hielden de redacteuren sprintwedstrijden met een 7530 E Premium tegen een standaard 7530 Premium. Hier legt Toon van der Stok van het Nederlandse vakblad Loonbedrijf het met zijn gewone John Deere af tegen zijn collega Peter Menten van het Belgische vakblad De Loonwerker.

 • De trekker levert ook krachtstroom voor bijvoorbeeld een lasapparaat. Het rijdend elektrisch aandrijven van werktuigen, zoals kunstmeststrooiers, is nog ver weg omdat Brussel dat niet toestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.