Home

Foto & video 590 x bekeken

Eurotier: kleine verbeteringen voerwagens

Voermengwagenfabrikanten gebruiken de Duitse landbouwbeurs Eurotier niet voor grote introducties. Wel om kleine verbeteringen te laten zien.

Foto

  • Siloking van het Duitse bedrijf Mayer is bekend om zijn driewielige zelfrijdende voermengwagens. Het achterste wiel geeft de wagen een zeer korte draaicirkel. Nu heeft de fabrikant in plaats van het enkele wielstel ook twee wielen gemonteerd op een smalle as. Deze achteras is leverbaar op de 20- en 22-kuubsmodellen. Deze grotere wagens hebben meer stabiliteit nodig dan de kleinere versies vanaf 12 kuub met enkel achterwiel, maar draaien door de smalle as nog steeds scherp. De frees haalt kuilen uit tot 5 meter hoog.


    Tekst & Foto’s: Frits Huiden

  • Bij Siloking staat ook een stroverdeler op een voermengwagen met stenenvanger. De stenenvanger zit onder de turbine. Alle stenen vallen in een lade die eenvoudig te legen is. Stenen in het stro, die door de stal schieten en iets beschadigen, komen regelmatig voor op steenachtige gronden.

  • Trioliet bedacht een oplossing voor het stropen van voer bij de mengwagens met zijopeningen in de kuip, dus zonder losband. In de losopening is in de draairichting van de vijzel een eenvoudige geleideplaat aangebracht. Een duwijzer werkt het voer naar buiten. Daarnaast zijn ook de contramessen omlaag gebracht. Daarvan zit er een voor de losopening. Zo ontstaat meer rotatie van het voer en wordt het richting de losopening gewerkt. De geleideplaat wordt standaard op alle ZK-wagens met zij-losopeningen in de kuip gezet.

  • De zelfrijdende voerdoseerwagen Silomaxx Pro is een doseerbak met daaraan via knikbesturing gekoppeld de achterkant van een minishovel. De zelfrijder met een viercilinder Deutz-motor is nu in de zwaardere versie SVT5065 te krijgen. De bakinhoud groeide daarmee van 4 naar 5 kuub en er werden zwaardere assen gemonteerd. De laadarm is alleen met krabkam te krijgen. De prijs ligt rond de €37.000. Standaardkleur is rood in plaats van grijs.

  • Het Duitse Himel toonde de standaard zelfrijdende voermengwagen SFV 13. Het bedrijf is vooral bekend van de opbouw van kuip en frees op vrachtwagens die worden ingezet door loonwerkers met een verspreide klantengroep. De 13-kuubs SFV 13 met 140 pk motor rijdt dan ook maar 24 kilometer per uur en vult het gamma onder de 15- en 18-kuubsversie aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.