Home

Foto & video 1548 x bekeken

Mestsilo aangelegd

Adriaan Sandee in Onstwedde (Gr.) legde vorige week een vierde mestsilo aan. De mestsilo meet 38 bij 38 meter en kan 2.500 kuub mest bergen.

Foto

 • Adriaan Sandee heeft een akkerbouwbedrijf van 300 hectare. Daarnaast bewerkt hij nog 100 hectare in loonwerk. Om in het voorjaar te beschikken over voldoende mest met de goede gehaltes N-P-K, heeft hij sinds 1994 al vier mestsilo’s aangelegd. De silo’s worden zo veel mogelijk aangelegd op locatie om transportkosten uit te sparen.
  Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Op vrijdagochtend legt Sandee met de hulp van 38 mensen het onderzeil in de silo. Het laagste deel in de silo ligt precies middenin. Daar komt de mest de silo binnen. Het aanvoerpunt ligt in de dijk. Vanaf die plek loopt een dikke buis naar het midden van de silo. Het rekje over het aanvoerpunt beschermt het bovenzeil, anders kan bij het leegpompen het bovenzeil in het aanvoerpunt worden getrokken.

 • Nadat het aanvoerpunt goed is aangelegd, is het de beurt aan de mixer. De mixer wordt op een betonnen plaat gemonteerd. Deze is met een kraan het bassin ingetakeld. De betonnen plaat moet ervoor zorgen dat de mixer op zijn plaats blijft staan als de mest gaat stromen.

 • De mixer is vlakbij de dijk in een schuine hoek geplaatst. Zo gaat de mest bij het mixen makkelijker stromen. Het zeil wordt zorgvuldig afgeplakt, zodat lekken wordt voorkomen.

 • Om te voorkomen dat het bovenzeil verstrikt raakt in de mixer wordt dit rek over de mixer geplaatst.

 • Bij het mixen van de mest komt veel gas vrij. Dit moet afgevoerd worden, anders kan de silo ontploffen. In de silo zijn daarom vier ontluchtingspunten in het bovenzeil aangebracht. Deze zijn afgeschermd met piepschuimdrijvers.

 • De mixer en het aanvoerpunt zijn goed geïnstalleerd en afgeschermd. Het is tijd om het bovenzeil te leggen. Hier wordt met behulp van de kraan het bovenzeil uitgerold.

 • Ook bij het uitrollen van het bovenzeil is weer veel hulp nodig.

 • Rond 3 uur ’s middags is de klus geklaard. Het bovenzeil ligt erover. Nog geen uur later wordt de eerste mest al aangevoerd. Dit om tegendruk te geven aan het opwellende grondwater. Zonder mest in de silo is het risico groot dat het grondwater het zeil op de plekken van de mixer en het aanvoerpunt kapot scheurt.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.