Home

Foto & video 1525 x bekeken

Graszaad verpakken

Heyo ten Have (57) in Scheemda (Gr.) heeft sinds 2007 een eigen verpakkings- en verkoopbedrijf voor graszaad. In het eerste jaar verpakte hij 150 ton zaad. Hij produceert meer dan 30 verschillende mengsels.

Foto

 • De mengsels zijn zowel voedergrassen als recreatiegrassen. Naast het graszaadbedrijf Ten Have Seeds heeft Heyo ten Have een akkerbouwbedrijf van 230 hectare. Zelf teelt hij overigens geen graszaad. Dit past niet in het bouwplan.

  Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Ten Have controleert het binnengekomen graszaad. Hij koopt geschoond graszaad in bij verschillende leveranciers in Nederland, Duitsland en Denemarken. Hoewel al het zaad aan de keuringseisen van de NAK voldoet, is de kwaliteit van oogst 2007 beduidend minder dan andere jaren. Dit geldt met name voor de kleur en kiemkracht.

 • Alle grassoorten komen in bigbags aan op het bedrijf. Deze worden direct in kuubskisten gestort. Ten Have stelt vervolgens alle mengsels in de gewenste verhoudingen samen. Dit doet hij door met een kistenkantelaar de gewenste hoeveelheid zaad over te storten in een mengkist die op een weegschaal staat. Sommige mengsels bestaan wel uit zeven grassoorten.

 • Ten Have mengt per keer 700 tot 1.200 kilo. Als alle zaadsoorten in de mengkist zitten, stort hij deze over in de mengbunker. Hier wordt al het zaad gemengd. Als dit klaar is, wordt het zaad met een jakobsladder getransporteerd naar een silo boven de afzakmachine.

 • Dan wordt het zaad opgezakt. Afhankelijk van het grastype en de wens van de klant komt het zaad in zakken van 10 tot 25 kilo.

 • Als de zak vol is, wordt deze dichtgenaaid.

 • En wordt een groen NAK-keuringslabel aan de zak vastgenaaid. Dit voorkomt meteen dat het label voor een tweede maal gebruikt kan worden.

 • De zakken zijn nu klaar voor gebruik en worden automatisch opgestapeld op pallets.

 • Daarna worden de pallets op een draaiplateau in plastic verpakt en kunnen ze naar de afnemer.

 • Ten Have Seeds mengt zoals gezegd meerdere grassoorten bij elkaar. Op deze foto staan er vier. Let vooral op de verschillende zaadkleuren en zaadgroottes.

 • Een heel bekend mengsel is SV 7. Dit is een grasmengsel zeer geschikt voor sportvelden ofwel sportgras. Het bestaat uit veldbeemdgras en Engels raaigras. Overigens verpakt het bedrijf ook andere zaden, zoals mais, voederbieten en mosterd.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.