Home

Foto & video 741 x bekeken

Zaai ploegloos

Westerhof waagt de stap op zware kleigrond.

Foto

 • Wouter Westerhof (34) teelt samen met zijn vader Jan (62) 180 hectare wintertarwe in het 220 hectare grote bouwplan in Woldendorp (Gr.). Op de zware tot zeer zware klei (55 tot 75% afslibbaar) vraagt de grondbewerking voor en na het zaaien erg veel tijd en brandstof. Dat moet anders kunnen, vond Westerhof. Bij een Duitse collega zag hij een manier van grondbewerking die hem erg aanspreekt. Door niet meer te ploegen, maar de grond in één keer zaaiklaar te maken met een grote cultivator en vervolgens zonder verdere grondbewerking te zaaien moeten de zaaikosten enorm dalen.
  Westerhof berekende dat met het systeem waarmee hij nu werkt zo’n 100 liter brandstof per hectare kwijt was bij het land klaarmaken en zaaien, dat moet ongeveer halveren. Ook de werktijd moet van 3,5 uur per hectare dalen naar ruim een uur per hectare.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Hilko Bos

 • Dit jaar waagde Westerhof de stap en investeerde hiervoor in drie machines: een Köckerling Vario 4 meter brede cultivator, een 6 meter brede Väderstad Rapid RDA 600S zaaimachine en een Claas Xerion 3300 TRAC om beide machines over het land te trekken.
  Met de cultivator met zeven rijen tanden achter elkaar trekt Westerhof de grond na de oogst zo’n 15 centimeter diep los. Na de tanden volgt een pakkerrol die de grond weer aandrukt. Hierdoor is het contact met de ondergrond hersteld; belangrijk voor de waterhuishouding.
  De werkdiepte is vanuit de trekker hydraulisch goed te regelen: handig als bijvoorbeeld de wendakker even iets dieper bewerkt moet worden. Vervolgens laat hij de grond een tijd liggen om te verweren.

 • Voor het zaaien worden de onkruiden doodgespoten. Als het onkruid dood is wordt de tarwe gezaaid, zonder enige vorm van grondbewerking. De schijven onder de zaaimachine moeten de kluiten voldoende fijn krijgen. Hiervoor is een werksnelheid van 8 tot 15 kilometer per uur nodig. Daarvoor zijn de 246 kW (335 pk) van de Claas Xerion nodig.

 • De Claas Xerion is een imposante verschijning. Alles is groot aan de trekker. Hij staat op vier banden van 1,94 meter hoog en 80 centimeter breed. De trekker is ruim 3,70 meter hoog en weegt 13.200 kilo. Daarbij komt een frontgewicht van 1.580 kilo, zodat het totaalgewicht op 15 ton ligt. Het frontgewicht is nodig om de trekker goed te laten trekken. De dieselolietank biedt ruimte aan 620 liter brandstof.

 • In de zaaizaadbak van de zaaimachine kan 3.000 liter zaaizaad. Daarbij komt nog het leeggewicht van de machine van ruim 7,5 ton. Een volle zaaimachine weegt dus ongeveer 10 ton.

 • Onder de zaaimachine zitten twee rijen schijven die bij een hoge werksnelheid de kluiten fijnmaken. Daarachter zit het crossboard, een rij rechte tanden die schuin naar achteren staat. Het crossboard heeft een egaliserende werking en drukt de kluiten nog wat fijn. Na het crossboard komen de schijfkouters. Op elke kouter drukt een gewicht van 115 kilo. Hierdoor zaait de machine op een constante zaaidiepte en heeft geen last van kluiten.

 • Na de zaaikouters volgt een rij banden die de grond aandrukken. De banden zijn ongeveer 75 centimeter hoog. Tot slot volgt een na-eg. De transportbreedte is 3 meter en dus is wegtransport geen probleem.

 • In de cabine van de trekker zitten twee computers: een voor de bediening van de zaaimachine en een voor het recht laten rijden van de trekker. De bediening van de zaaimachine gaat volledig elektrohydraulisch. Hierdoor kan de bestuurder bijvoorbeeld eenvoudig de dosering vanuit de cabine in stappen aanpassen. Op slechte plekken kan zo meer gezaaid worden. Dit kan eventueel ook gekoppeld worden aan gps-toepassingen.
  De linker bedieningskast op de foto is de gps-stuurhulp van Claas. Deze kan zowel met rechte lijnen als met contourlijnen werken. Markeurs op de zaaimachine zijn dus niet nodig.

 • De gps-ontvanger staat bij Westerhof op het erf op een 12 meter hoge paal.

 • De twee ploegen op het bedrijf, een vierschaar en een zesschaar, gaan niet direct weg. Eerst maar eens kijken hoe het nieuwe systeem bevalt. Westerhof gaat voor het optimale en tolereert geen lagere opbrengsten als gevolg van deze werkwijze. In dat geval kan hij altijd nog besluiten om bijvoorbeeld een gedeelte van het areaal wel te ploegen.

 • Westerhof is erg benieuwd naar de resultaten. De tijd zal het leren. Een mooi gezicht is het in ieder geval wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.