Home

Foto & video 1167 x bekeken

Agrifac spuitmachine krijgt luchtsteun

In 2006 draaide Agrifac nog proef met zijn versie van luchtondersteuning: de Airflow Plus. De productie is inmiddels gestart. Boerderij bekeek de machine in de praktijk.

Foto

  • Het nieuwe Airflow Plus spuitsysteem is een kruising van het Duitse Dammann D-A-S-systeem en de luchtondersteuningssystemen met luchtzak. Agrifac levert de luchtondersteuning tot 33 meter werkbreedte. De spuitboom bestaat dan uit een holle koker constructie die de lucht naar de uitstroom opening over de hele lengte van de spuitboom transporteert. Airflow Plus is leverbaar tot 33 m (zelfrijders) én voor getrokken spuiten. De meerprijs voor het luchtsysteem is €25.000 tot €30.000 bij 33 meterspuit. Tekst: Martin Smits.

  • Agrifac werkt met een centrale ventilator. Die wordt hydraulisch aangedreven en heeft royaal capaciteit voor een 33 meter machine. Het toerental is in stappen instelbaar maar bepalen hoeveel luchtstroom dat oplevert is vooral een gevoelskwestie.

  • De hoek tussen doppen en luchtstroom is een vaste waarde maar de stand van het totale systeem – luchtstroom en doppen – is wat voor- of achterover te stellen. Dat vergt sleutelwerk aan houders die in vier posities kunnen staan.

  • Anders dan bij alle andere systemen van luchtondersteuning is ook de verticale afstand tussen doppen en uitstroomopening van de lucht verstelbaar door de montage van de spuitleiding te verschuiven in zijn houders. In de praktijk wordt de optimale afstand afgesteld en dan maar zelden meer gewijzigd.

  • Agrifac werkt met een luchtspleet van 1,5 centimeter breedte over de hele lengte terwijl concurrenten werken met een rij van ronde uitstroom openingen.

  • De totale spuitboom hangt als een pendel aan een enkel draaipunt, maar de spuitboom kan ook in het horizontale vlak iets bewegen. Zwiepen van de spuitboom wordt gedempt door vier rubber blokken in het ophangsysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.